Parlamentul European cere statelor membre UE să nu-i discrimineze pe muncitorii est-europeni

Parlamentul European (Frederick Florin / AFP / Getty Images)
Loredana Diacu
16.01.2014

După furtunoasele dezbateri ce au avut loc miercuri în Parlamentul European pe tema liberei circulaţii a forţei de muncă, avându-i în centru pe români şi bulgari, ca principală ţintă a atacurilor politicienilor xenofobi, Parlamentul a adoptat o rezoluţie prin care contestă puternic poziţia adoptată de unii lideri europeni care cer modificări şi restricţii la libertatea de mişcare a cetăţenilor.

Într-o rezoluţie comună depusă de grupurile PPE, S&D, ALDE, Grupul Verzilor/ALE şi GUE/NGL, Parlamentul cere statelor membre să respecte prevederile Tratatului privind libertatea de mişcare, "un drept garantat tuturor cetăţenilor europeni."

Rezoluţia a fost adoptată prin vot simplu, cu ridicare de mână.

Restricţiile temporare pentru libertatea de mişcare a lucrătorilor din Bulgaria şi România au expirat la 1 ianuarie 2014 reamintesc deputaţii şi, în aceste condiţii, Parlamentul european le cere statelor UE să nu întreprindă nicio acţiune care ar putea afecta dreptul la libera circulaţie şi refuză orice propunere de limitare a numărului de migranţi UE ca fiind contrară principiului din Tratat privind libertatea de mişcare a oamenilor.

În condiţiile în care peste 14 milioane de cetăţeni UE au reşedinţa stabilă în alt stat membru, libera circulaţie – sau capacitatea de a trăi, de a lucra şi de a studia oriunde în Uniune, reprezintă dreptul UE cel mai preţuit de europeni şi unul dintre conceptele cele mai respectate de Parlamentul European.

În acest context, Parlamentul a remarcat cu îngrijorare că, odată cu apropierea alegerilor europene, libertatea de mişcare a cetăţenilor UE a devenit subiect de campanie pentru unele partide politice şi că există un risc ca această dezbatere să ducă la creşterea rasismului şi xenofobiei.

Ilustrativ în acest sens este discursul ţinut miercuri de britanicul Gerard Batten, din Grupul Europa Libertăţii şi Democraţiei, prin care încerca să susţină că în Marea Britanie ajung numai „criminali, dependenţi de droguri, alcoolici, cerşetori şi persoane care caută beneficii” cât şi discursul liderul Partidului Naţionalist Francez, Marine Le Pen, care a afirmat, la scurt timp după ce suţinea că UE trebuie să „explodeze”, că imigranţii din interiorul şi din afara UE şi romii „au reaprins în mod legitim nemulţumirile şi euroscepticismul” în Franţa.

Prin rezoluţia adoptată joi, Parlamentul European se disociază de astfel de declaraţii care subminează dreptul la libertatea de mişcare.

Mobilitatea forţei de muncă sprijină economia UE, consideră Parlamentul European, care atrage atenţia că din Studiile recente ale Comisiei reiese că lucrătorii mobili sunt contributori neţi la economiile şi bugetele ţărilor gazdă.

Deşi doar 2,8% din toţi cetăţenii UE trăiesc în alt stat membru decât cel de origine, ei reprezintă un element cheie în succesul pieţei interne, contribuind la creşterea economiei UE, mai consideră europarlamentarii.

În atari condiţii, deputaţii cer statelor membre să nu îi discrimineze pe lucrătorii UE mobili, prin asocierea incorectă a dreptului la libertatea de mişcare în scopuri lucrative cu acuzaţii de abuzare a sistemelor de asigurări sociale. Statele membre UE au responsabilitatea socială de a combate abuzarea sistemelor lor de asigurări sociale, indiferent de cine comite respectivele abuzuri, fie cetăţeni ai respectivului stat membru sau cetăţeni ai altui stat membru, se mai precizează în rezoluţia Parlamentului European.

De altfel, în timpul dezbaterilor de miercuri, comisarul pentru Muncă al UE, Laszlo Andor, a explicat că „niciun stat membru nu a oferit date concludente despre abuzurile sistematice”, în pofida "temerilor" unor politicieni.

Rezoluţia va fi transmisă de preşedintele PE, Martin Schulz, Consiliului, Comisiei, precum şi guvernelor şi parlamentelor statelor membre.

Marian-Jean Marinescu, Elena Băsescu (PPE) şi Renate Weber (ALDE) sunt europarlamentarii români care s-au numărat printre semnatarii rezoluţiei, conform Mediafax.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor