Parlamentul de la Chişinău aprobă Strategia naţională de apărare a Republicii Moldova pentru anii 2024-2034
Republica Moldova îşi va moderniza şi dezvolta capacităţile de apărare prin implementarea unei viziuni strategice actualizate după ce Parlamentul de la Chişinău a aprobat Strategia naţională de apărare a ţării pentru anii 2024-2034.
Strategia Naţională de Apărare, prezentată la finele acestei săptămâni Parlamentului de către ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, stabileşte obiective clare pentru asigurarea securităţii statului, a cetăţenilor şi a infrastructurii critice, în contextul provocărilor actuale de securitate la nivel regional şi global.
Documentul este elaborat în conformitate cu obligaţia legală de a actualiza Strategia Naţională de Apărare ca o consecinţă directă a Strategiei Naţionale de Securitate, aprobată în 2024, şi are la bază prevederile Constituţiei R. Moldova, inclusiv statutul de neutralitate, Legea cu privire la apărarea naţională, Programul de activitate al Guvernului, precum şi angajamentele internaţionale asumate de Republica Moldova, la care este parte.
„Obiectivele generale ale politicii de apărare, conform strategiei, includ dezvoltarea şi modernizarea capacităţii naţionale de apărare, alinierea la standardele Uniunii Europene, aprofundarea relaţiilor de cooperare şi parteneriat la nivel bilateral, regional şi internaţional în domeniul apărării şi securităţii militare, şi poziţionarea Republicii Moldova ca furnizor regional şi internaţional de securitate şi stabilitate.
Implementarea politicii de apărare vizează, de asemenea, creşterea continuă a capacităţii de dezvoltare şi modernizare a capabilităţilor militare, asigurarea funcţionalităţii Forţelor Armate pentru îndeplinirea misiunilor de menţinere a păcii, pregătirea populaţiei şi a ţării pentru situaţii de criză, precum şi dezvoltarea capacităţilor de supraveghere şi control al spaţiului aerian”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Apărării.
Un alt obiectiv central este armonizarea legislaţiei naţionale cu cea a Uniunii Europene în domeniul apărării, alături de sporirea capacităţii operaţionale şi a apărării cibernetice, modernizarea şi asigurarea rezilienţei infrastructurii critice şi energetice şi eficientizarea educaţiei şi cercetării în domeniul securităţii şi apărării.
„Strategia reflectă o viziune clară şi angajamentul ferm pentru modernizarea sectorului de apărare şi integrarea în mecanismele europene de securitate în calitate de stat care pledează pentru pace şi bunăstare. Fiecare obiectiv stabilit este un pas concret spre un viitor mai sigur şi în pace pentru cetăţenii noştri,” a declarat ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi.
Prin această strategie, Republica Moldova urmăreşte să îşi protejeze interesele naţionale şi să devină un partener de încredere şi furnizor de securitate, contribuind activ la pacea şi securitatea regională.