Expert Watchdog, despre gazul rusesc pentru Transnistria: Acest ajutor umanitar nu e decât o schemă electorală, un cal troian pentru parlamentarele din 2025
După ce s-a întors de la Moscova, unde ar fi negociat gaz pentru Transnistria, liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski a anunţat că Gazprom va relua în curând livrările de gaze către regiunea transnistreană. Krasnoselski nu a menţionat cum va fi posibil tehnic acest lucru, însă prim-ministrul Dorin Recean a declarat că acest scenariu a fost unul previzibil pentru Chişinău.
„Rusia a sacrificat regiunea, iar acum se declară salvatoarea situaţiei”, a declarat Dorin Recean, adăugând că autorităţile de la Chişinău au anticipat că Gazprom va livra volume reduse de gaze în stânga Nistrului, astfel încât Centrala de la Cuciurgan să nu aibă materie primă ca să producă energie electrică şi pentru malul drept al Nistrului.
De cealaltă parte însă, şeful interimar al Moldovagaz, Vadim Ceban, a declarat pentru TV8 că instituţia pe care o conduce se află în discuţii permanente „cu colegii din Gazprom şi nu avem informaţia că livrările de gaz vor fi reluate în scurt timp. Eu nu ştiu despre ce vorbeşte domnul Krasnoselski. Noi vom aştepta zilele următoare, până situaţia va deveni mai clară. Or Moldovagaz va fi notificată de Gazprom aşa cum prevede contractul, dacă e vorba de reluarea livrărilor după contractul actual. Dacă e vorba de alte livrări, atunci Moldovagaz nu a participat la aceste negocieri”.
„Vadim Krasnoselski a anunţat reluarea livrărilor de gaz rusesc în Transnistria sub forma unui ʻajutor umanitarʼ, după o vizită secretă la Moscova. Cu siguranţă, gazul va veni pe ruta transbalcanică, pe care Gazprom o putea folosi oricum. Dar Kremlinul a ales să ţină regiunea în frig toată luna ianuarie. Ce e mai important e că volumele gazului livrat nu vor acoperi vânzările de electricitate pe malul drept.
În 2023, Moldova a plătit peste 200 de milioane de euro pentru energia produsă de MGRES (Centrala termoelectrică de la Cuciurgan, n.r.), asigurând 78% din necesarul ţării. Acum, aşa-numitul gaz umanitar din Transnistria permite menţinerea tarifelor locale, în timp ce moldovenii plătesc facturi mai mari pentru electricitate”, a declarat expertul în politici publice şi securitate de la Watchdog Moldova, Andrei Curăraru.
Potrivit acestuia, diferenţa de preţuri va fi folosită de către Moscova ca instrument politic pentru a slăbi încrederea cetăţenilor în autorităţile de la Chişinău. Kremlinul, prin intermediul Gazpromului, va încerca să influenţeze alegerile parlamentare din Moldova din vara acestui an, prin comparaţia tarifelor energetice pe cele două maluri ale Nistrului.
„În timp ce moldovenii plătesc mai mult, Transnistria beneficiază de gaz gratuit, menţinând regimul separatist pe linia de plutire. Economia transnistreană, totuşi, rămâne în criză. Întreprinderile separatiste vor supravieţui datorită gazului gratuit sau subvenţionat, însă acest lucru doar va amâna inevitabilul. Regiunea nu poate exista fără veniturile generate din vânzarea energiei către maul drept al Nistrului. Economia transnistreană mai lent, dar se va prăbuşi din cauza propriei dependenţe de subvenţiile ruseşti.
Acest ajutor umanitar nu e decât o schemă electorală, un cal troian pentru alegerile parlamentare din 2025. Moldovenii suportă povara financiară în timp ce Kremlinul va continua să utilizeze criza energetică pentru propagandă. Asistăm la un şantaj economic mascat, la care trebuie să reacţionăm cu taxe de tranzit, bani pe care să-i folosim la compensaţiile pentru concetăţenii noştri vulnerabili”, a explicat Andrei Curăraru.