Pentru prima dată în 40 de ani. Frigul extrem sileşte autorităţile SUA să organizeze inaugurarea lui Trump în interior
Inaugurarea preşedintelui ales Donald Trump va avea loc luni în interiorul Capitoliului SUA şi nu în aer liber din cauza frigului sever, fiind prima dată în ultimii 40 de ani când ceremoniile inaugurale prezidenţiale din SUA vor fi mutate în interior, transmite Reuters.
„Există un vânt arctic care suflă peste ţară. Nu vreau să văd oameni răniţi sau accidentaţi în vreun fel. Prin urmare, am ordonat ca discursul de inaugurare, în plus faţă de rugăciuni şi alte discursuri, să fie rostit în Rotonda Capitoliului Statelor Unite”, a spus Trump pe platforma sa Truth Social vineri.
Ultima dată când o inaugurare a fost mutată în interior din cauza frigului pătrunzător a fost în 1985, pentru a doua învestire a fostului preşedinte republican Ronald Reagan, când răcirea datorată vântului a coborât temperaturile de după-amiază spre valori cuprinse între -23oC şi -29oC.
Previziunile pentru Washington luni indică o temperatură de aproximativ minus 7 grade Celsius la momentul depunerii jurământului de către Trump, dar este de aşteptat ca vântul să fie şi mai rece.
Trump a declarat că susţinătorii pot viziona ceremonia pe ecranele din Capital One Arena, o sală de hochei şi baschet profesionist din centrul Washingtonului, care poate găzdui 20.000 de persoane.
El a declarat că parada sa prezidenţială, care ar fi trebuit să implice fanfare şi alte grupuri mergând pe Pennsylvania Avenue până la Casa Albă, va fi mutată la Capital One Arena. Nu a fost imediat clar cum ar putea fi organizată o paradă în interiorul sălii de sport.
Trump a declarat că se va alătura mulţimii la arenă după depunerea jurământului.
De data aceasta, fără comparaţii privind dimensiunea mulţimii
Schimbarea înseamnă că nu vor exista comparaţii între numărul de spectatori de la Trump şi ceremoniile anterioare de inaugurare. După prima sa depunere a jurământului, în 2017, republicanul Trump a fost înfuriat de relatările presei care sugerau că mulţimea de pe National Mall a fost mult mai mică decât cea care l-a văzut pe fostul preşedinte democrat Barack Obama depunând jurământul pentru prima dată în 2009.
Schimbarea de planuri va reduce considerabil numărul de persoane care vor putea urmări personal ceremonia. Mulţi dintre cei peste 220.000 de invitaţi cu bilet care urmau să asiste la ceremonie din incinta Capitoliului SUA nu vor putea vedea depunerea jurământului în interiorul clădirii.
În plus, se preconiza că 250.000 de persoane fără bilet vor sta pe National Mall pentru ceremonia în aer liber, conform unui permis eliberat comitetului inaugural al lui Trump de către National Park Service. Doar o fracţiune din acest număr va încăpea în Capital One Arena.
Serviciul Parcurilor Naţionale, care supraveghează National Mall, nu a precizat imediat dacă mulţimea va avea în continuare acces pe Mall pentru a urmări ceremonia interioară pe ecranele video uriaşe deja instalate.
Trump urmează să organizeze un miting cu susţinători în Capital One Arena duminică, în ajunul inaugurării sale.
Alexi Worley, un purtător de cuvânt al agenţiilor de aplicare a legii însărcinate cu securitatea inaugurării, a declarat că Serviciul Secret al SUA colaborează îndeaproape cu comitetul de inaugurare al lui Trump şi cu comitetul Congresului însărcinat cu ceremonia de depunere a jurământului „pentru a ne adapta planurile de securitate în funcţie de necesităţi din cauza vremii nefavorabile preconizate”.
Vremea friguroasă a fost prezentă la numeroase inaugurări anterioare. Temperaturile de la prima inaugurare a lui Obama, în 2009, au fost de asemenea scăzute, ajungând la aproximativ -1,5oC.
William Henry Harrison, cel de-al nouălea preşedinte al SUA, a rostit cel mai lung discurs inaugural la 4 martie 1841, în condiţii de ploaie şi frig, fără pălărie sau palton.
Se crede că acest eveniment şi acest discurs au contribuit la moartea sa ulterioară din cauza pneumoniei. A murit la o lună după preluarea funcţiei, făcând din preşedinţia sa cea mai scurtă din istoria Americii.
În timpul celei de-a doua ceremonii de depunere a jurământului de către preşedintele Ulysses S. Grant, la 4 martie 1873, mai mulţi cadeţi şi aspiranţi care stăteau afară fără paltoane s-au prăbuşit, iar rafalele de vânt au făcut ca discursul lui Grant să fie inaudibil chiar şi pentru cei aflaţi în apropierea sa pe platformă, potrivit unui istoric publicat de Serviciul meteorologic naţional. Temperatura minimă de dimineaţă de -15o C din acea zi rămâne cea mai rece zi de martie înregistrată la Washington.