Cele mai frumoase locuri din Vrancea

A. D.
25.05.2015

Vrancea, ţinut de legendă românească, loc de inspiraţie a baladei “Mioriţa”, oferă turiştilor peisaje rustice încântătoare, în care se pot bucura atât de liniştea naturii, cât şi de farmecul oraşului, bogat în istorie şi obiective turistice, importante din punct de vedere cultural.

Prima atestare documentară a judeţului Vrancea datează din 2 iulie 1431, sub formă de Varancha, dintr-o scrisoare redactată în limba latină. În istoria ţării noastre, ţinutul acesta este simbolul unor realizări semnificative pentru neamul românesc, una dintre acestea fiind Unirea dintre Moldova şi Ţara Românească din 24 ianuarie 1859. În centrul Focşaniului, reşedinţa de judeţ a ţinutului vrâncean, se află Obeliscul Unirii, realizat de către sculptorul Ion Jalea. În această perioadă, Focşani a fost primul oraş în care se găseau primele instituţii ale noului stat, format în urma unificării, motiv pentru care este considerată prima capitală a Principatelor Unite.

Din respect pentru eroii neamului, vom aminti în primul rând de posibilitatea de a vizita două dintre locurile în care au avut loc victorii importante pentru români, în Primul Război Mondial. În ambele locuri, s-au ridicat mausoleuri, primul este Mausoleul eroilor de la Mărăşeşti, situat la o distanţă de 20 de km de Focşani şi al doilea este Mausoleul eroilor de la Mărăşti, acesta din urmă aflându-se la o distanţă de 66 de km.

Totuşi în ciuda reliefului extraordinar cu care a fost înzestrat judeţul Vrancea, turiştii nu sunt foarte atraşi să-şi facă vacanţa pe aceste meleaguri.

Locurile care pot fi vizitate în Vrancea sunt însă numeroase, pline de istori, tradiţie, cultură dar mai ales de pitorescul naturii.

Cele mai frumoase locuri din Vrancea. Cheile Tişiţei - foto 1

Rezervaţia Naturală Cheile Tişiţei reprezintă un obiectiv turistic important, indiferent de sezon. Această minunăţie a naturii a fost posibilă deoarece râul Tişiţa a săpat o vale între muntele Tişaru Mare şi dealul Râpa Caprei. Cei care vizitează acest loc vor rămâne uimiţi de văile înguste, de drumul aventuros, care traversează stânci, ape sau trece pe lângă pereţi de piatră, poziţionaţi aproape vertical. Lungimea rezervaţiei este de 4,5 km şi se află la o înălţime de 850 de metri.

Zona de chei se află la circa 72 km de Focşani, în apropierea satului Lepşa. Rezervaţia forestieră şi geologică care include zona de chei măsoară 307 hectare şi este străbătută în mare parte de un traseu turistic, ce poate fi parcurs în trei zile (ideal pentru drumeţiile cu înnoptare la cort).

Acest drum, construit în mare parte de nemţi, în Al Doilea Război Mondial, face legătura dintre staţiunea turistică Lepşa şi satul Coza.

Vara, pot fi admirate şi o mulţime de flori rare. Floarea de colţ înfloreşte în iulie-august pe Altarul Tişiţei, iar alte specii floristice deosebite sunt trandafirul de munte, izmişoara, sânzienele de munte, ciuboţica ursului, papucul doamnei. O mică excursie la această rezervaţie nu va fi, cu siguranţă, regretată, deoarece aveţi prilejul să vedeţi şi 853 de specii de insecte (527 dintre insecte fiind fluturi) şi multe specii de animale, chiar şi urşi, pentru cei mai curajoşi dintre dumneavoastră. Tot aici trăieşte şi o pasăre de dimensiuni mici, denumită fluturaşul de stâncă.

Cele mai frumoase locuri din Vrancea. Lacului Negru, minunea din Munţii Vrancei - foto 2

Lacul Negru sau ”lacul cu plămână”, cum mai este cunoscut, după numele popular al unei plante cu proprietăţi terapeutice, se află într-o rezervaţie naturală situată pe versantul sud-estic al culmii Dealului Negru. Zona adăposteşte o mare varietate de floră şi faună specifică lanţului muntos al Subcarpaţilor de Curbură.

Unul dintre cele mai frumoase locuri din Vrancea este Lacul Negru, aflat în Rezervaţia Naturală Cheile Nărujei. Este o zonă aproape necunoscută de către om şi puţin exploatată de oamenii de ştiinţă.

Practic, prezenţa omului în acel loc este foarte redusă din cauza accesibilităţii dificile pe care o conferă terenul.

Lacul, care se întinde pe o suprafaţă nu mai mare de 10.000 de metri pătraţi şi care are o adâncime de şapte metri şi s-a format în urma unei alunecări de teren.

Ceea ce constituie cu adevărat un unicat în Munţii Vrancei şi chiar în ţară este faptul că aproape jumătate din suprafaţa lacului este acoperită de o turbărie activă, ancorată în special de malul stâng.

Restul lacului este format dintr-un un plaur plutitor, în grosime de până la un metru, sub care se găseşte apă. Peştii nu au nicio şansă de supravieţuire în acest lac deosebit de curat, din cauza unor specii de tritoni care curăţă orice formă de viaţă din apă.

Lacul Negru este alimentat în permanenţă de izvoare proprii, precum şi de un izvor cu totul aparte provenind din grohotişurile Dealului Negru, constituind practic cel mai important şi caracteristic element hidrografic şi de habitat al ariei protejate din zona Dealului Negru, situat între vârfurile Dealul Negru şi Bulboace. În această zonă, peisajul este dominat mai ales prin prezenţa câmpurilor de pietre. Din această cauză, terenul este puternic fracturat de fenomenele tectonice.

Regimul termic al zonei este influenţat de gradul de acoperire a terenului cu vegetaţie. O mulţime de plante rare se pot întâlni în turbăria de la Lacul Negru. Cea mai reprezentativă este „Drosera Rotundifolia”, popular denumită Roua Cerului, o plantă carnivoră rar întâlnită în ţară şi mai ales în lume. Planta consumă aproximativ 50 de insecte pe an. Poate fi uşor recunoscută după florile de culoare albă şi îndeosebi după frunze, care au pe suprafaţa lor numeroşi peri glandulari cu rol în digerarea insectelor.

Cele mai frumoase locuri din Vrancea. Rezervaţia Focul Viu - foto 3

Rezervaţia geologică Focul Viu, situată în Andreaşu, poate reprezenta un alt posibil popas, dacă vă aflaţi prin Vrancea. Aici, se află suprafaţa cea mai mare de “focuri vii” din întreaga ţară (suprafaţa fiind de 400 de metri pătraţi), cât şi cel mai mare mare debit de metan, de 50 de tone/an. Aici, datorită emanaţiei de gaze naturale din pământ, se formează flăcări, care se aprind de la razele soarelui.

Aici este, cu siguranţă, unul dintre cele mai frumoase locuri din Vrancea. Din 1973, zona ce se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 400 de metri pătraţi în judeţul Vrancea şi a fost declarată rezervaţie geologică. În apropierea ''Focului Viu'' de la Andreiaşu de Jos se află trei lacuri, Mocearu, Meledic şi Lacul Limpede. De asemenea, puteţi vizita Vulcanii Noroioşi şi peşterile din zonă.

O altă rezervaţie naturală este Rezervaţia Forestieră Cenaru, unde veţi găsi copaci uriaşi de fag şi tisă, care au vârste cuprinse între 130-200 de ani. Aceste rezervaţii sunt câteva dintre cele 16 rezervaţii naturale cu care se poate mândri acest judeţ.

Cele mai frumoase locuri din Vrancea. Soveja - foto 4

Soveja, staţiune care în anii '80 era vizitată anual de zeci de mii de turişti, este acum închisă oficial. Dincolo de zăvorul pus pe tot ce înseamnă dezvoltare turistică stă însă un potenţial imens. "La Soveja este cel mai curat aer din România. Este un aer ozonat, curat şi datorită zonei împădurite.

Deşi este situată la 600 de metri altitudine, Soveja este înconjurată de păduri de conifere. Foioasele cresc mai sus decât coniferele aici, este o inversiune ciudată din punct de vedere al vegetaţiei.

Aflată la 81 km de Focşani, comuna Soveja este străbătută de un superb râu şi mărginită de munţi, are şi câteva obiective antropice, cum este biserica ctitorită de Matei Basarab în 1654.

Cele mai frumoase locuri din Vrancea. Cascada Putna - foto 5

Depresiunile intramontane Gresu şi Lepşa ale munţilor Vrancei sunt două zone turistice foarte apreciate de vizitatori, în care puteţi vizita Cascada Putnei, de aproximativ 80 de metri lungime, care creează un efect vizual puternic, datorită căderii de apă de 12 metri, ce se strecoară printre două stânci impresionante. Doar aici veţi înţelege ce înseamnă „pe-un picior de plai, pe-o gură de rai“. Departe de agitaţia oraşelor, o zonă turistică mai puţin mediatizată vă desfată cu peisaje uimitoare.

Aici ajungeţi coborând pe nişte scări de piatră protejate cu balustrade. Puteţi poposi mai mult aici, admirând frumoasele "bulboane" sau ochiuri de apă formate prin curgerea puternică a râului. Iarna, peisajul este îmbogăţit cu bulgării de zăpadă adunaţi pe malurile râului. Un scurt răstimp petrecut lângă vâltoarea apelor Putnei vă poate relaxa şi revigora psihic, cascada având, într-o oarecare masură, şi un efect terapeutic.

Cele mai frumoase locuri din Vrancea. Mănăstirea Lepşa - foto 6

Indiferent în ce perioadă a anului veniţi la Lepşa, puteţi intra măcar câteva minute în mica bisericuţă a Mănăstirii Lepşa.

Amplasată într-un cadru natural deosebit de pitoresc şi îngrijită cu multă dragoste de măicuţe, Mănăstirea Lepşa este unul dintre cele mai vechi aşezăminte spirituale din spaţiul vrâncean. Mănăstirea a fost ridicată în anul 1789 de localnici pe locul primit de "bătrânul Grigorie Gherman din Tulnici".

Cele mai frumoase locuri din Vrancea. Rezervaţia de pini de la Gălăciuc - foto 7

Printre cele mai frumoase locuri din Vrancea se numără şi o rezervaţie de pini. La mică depărtare de Lepşa se află o interesantă rezervaţie de conifere. Chiar în mijlocul pădurii de pini se află Tabăra Gălăciuc, cu o capacitate de 250 de locuri. Tabăra este disponibilă atât pentru elevi, cât şi pentru turiştii care vor să petreacă câteva zile liniştite în Munţii Vrancei, înconjuraţi de natură.

Cele mai frumoase locuri din Vrancea. Zone viticole - foto 8 şi 9

Vrancea fiind o zonă viticolă, pasionaţii de vin se pot bucura, în acest loc, de două pivniţe existente din Evul Mediu, unde pot vedea colecţii importante de vinuri.

Prima se numeşte Hrubele Domneşti şi se află în localitatea Panciu, iar a doua se numeşte Beciul Domnesc şi se află în Odobeşti.

Cele mai frumoase locuri din Vrancea. Cascada Mişina (Cascada Boului)- foto 10

Cascada face parte, la fel ca şi cascada Putnei, dintr-o arie protejată. Rezervaţia naturală Mişina este situată în bazinul superior al pârâului Mişina. Formarea acestei căderi de apă de circa 12 m într-un ansamblu peisagistic unic este consecinţa intenselor procese tectonice din trecut.

Valoarea ştiinţifică şi spectaculozitatea peisajului în ansamblu şi a Cascadei Mişina, în special, justifică în aceeaşi măsură interesul ştiinţific şi cel turistic al arealului, dar reprezintă argumente care susţin menţinerea şi conservarea habitatelor. Relieful puternic fragmentat şi petrografia asigură numeroase posibilităţii de adăpost pentru speciile Canis lupus, Ursus arctos şi Lynx lynx. Considerentele pe baza cărora a fost propus acest sit sunt: respectarea Directivelor Habitate şi Păsări ale Uniunii Europene; existenţa unor habitate forestiere compacte, protejarea şi menţinerea integralităţii a trei habitate de interes comunitar. Menţinerea integralităţii acestui sit este esenţială pentru asigurarea funcţionalităţii reţelei de protecţie a carnivorelor mari, datorită rolului de coridor ecologic şi zonă de refugiu în special pentru urşii care se deplasează toamna spre zonele cultivate cu livezi şi culturi agricole.

Cele mai frumoase locuri din Vrancea. Complexul muzeal Vrancea

Muzeul Vrancei este cel mai important muzeu al judeţului Vrancea, având incluse în repertoriul său nenumărate obiecte importante pentru istoria acestui ţinut. Sediul principal se află în Focşani, pe Bulevardul Gării, la numărul 5.

Muzeul a fost înfiinţat în anul 1931, cu ocazia aniversării a 40 de ani ai Congresului Ligii Culturale. S-a numit iniţial Muzeul Regional al Putnei, iar primul sediu a fost casa profesorului Alexandru Georgiade. Acesta era directorul Liceului „Unirea” şi lui i-a aparţinut iniţiativa amenajării unui muzeu. Fondurile au fost strânse în urma unei conferinţe, iar muzeul a fost dispus în trei camere. Interesul pentru acest muzeu a fost de la bun început unul mare: tot în anul 1931, muzeul a primit o sumă mare de bani pentru a amenaja o expoziţie de etnografie.

Douăzeci de ani mai târziu, a luat fiinţă Muzeul de Istorie şi Etnografie, care adunase atât de multe exponate, încât expoziţia etnografică de la Muzeul Regional al Putnei trebuia mutată într-un sediu nou. Câţiva ani mai târziu, a fost organizată o expoziţie permanentă de istorie şi arheologie, pe lângă cea de etnografie. În anul 1966 ia naştere Muzeul Unirii, care împrumutase exponate din alte oraşe pentru a putea fi deschis publicului. A urmat o reorganizare a patrimoniului muzeistic din Focşani, care şi-a împărţit secţiile pe perioade istorice.

În anul 1979, muzeul primeşte încă un spaţiu, în care amenajează o expoziţie bazată pe portul popular din Vrancea, pe ocupaţiile tradiţionale ale oamenilor din această zonă şi pe ţesăturile realizate de ţărani. În acelaşi an, muzeul se uneşte cu Muzeul de Ştiinţe ale Naturii şi împreună încep să fie cunoscute sub numele de Complexul Muzeal Judeţean Vrancea. Abia în anul 1994 muzeul şi-a luat numele de astăzi – Muzeul Vrancei.

Muzeul este alcătuit din următoarele secţii:

Secţia de Istorie - foto 11

Exponatele din această secţie sunt dispuse astfel încât să oglindească evoluţia societăţii umane.

Secţia de etnografie - foto 12

Această secţie a Muzeului Vrancea există încă din 1978 şi a avut, încă de la bun început, scopul de a reflecta importanţa patrimoniului etnografic al Vrancei.

Secţia de Ştiinţele Naturii - foto 13

A luat naştere datorită profesorului Anghel Bârdan, care şi-a donat colecţiile personale. Secţia a luat fiinţă în anul 1948, iar 20 de ani mai târziu deja avea în componenţa un mic zoo, dar şi un spaţiu modern în care erau expuse ecosisteme specifice Vrancei.

Mausoleul de la Mărăşeşti- foto 14

A fost construit în anul 1923, chiar pe locul în care, cu 6 ani mai devreme, avea loc lupta de la Mărăşeşti din cadrul Primului Război Mondial. În interiorul lui se găsesc 154 de cripte individuale, 9 cripte comune, sarcofagul generalului Eremia Grigorescu, o mică biserică şi „Muzeul luptelor de la Mărăşeşti”.

Mausoleul de la Mărăşti - foto 15

A fost ridicat pentru a sărbători prima victorie a românilor în Primul Război Mondial. Piatra de temelie a monumentului a fost pusă în anul 1928, iar iniţiativa a aparţinut generalilor şi ofiţerilor din Armata a 2-a. În subsolul mausoleului, se află câteva cripte şi sarcofagele unor generali, dar şi un muzeu cu o expoziţie de arme şi armament.

Mausoleul de la Soveja- foto 16

A fost construit în anul 1929, în memoria celor care au murit în lupta de pe Valea Şuşiţei. Are un osuar, pentru ostaşii necunoscuţi, şi cripte pentru ostaşii români şi ruşi.

De asemenea, în Muzeul Vrancei sunt incluse şi casele memoriale Ion Roată şi Alexandru Vlahuţă.

Acestea sunt o parte din locurile care pot fi vizitate în Vrancea, un ţinut frumos, în care vă puteţi bucura de munte, de natură, de apă, de clădiri şi monumente istorice, descoperind astfel o parte din spiritul vrâncean.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor