Paradoxuri româneşti. Ţara în criză de doctori, absolvenţi de medicină fără posturi. Bodog, surd la apelurile lor

România este codaşa Europei la număr de medici raportat la mia de locuitori. Cu toate acestea, în acest an, sute de absolvenţi ai facultăţilor de medicină ar putea rămâne şomeri, căci Ministerul Sănătăţii nu a scos suficiente posturi pentru ei.
Loredana Diacu
25.11.2017

alte articole

Bolnavi în paturi la spital (Epoch Times România)
Loredana Diacu
25.11.2017

În timp ce politicienii nu pierd nicio ocazie să se plângă de marea criza de personal calificat din domeniul sanitar, de faptul că mii de doctori şi asistente au plecat spre alte zări, absolvenţii Facultăţilor de Medicină se roagă, efectiv, de ministrul Sănătăţii să suplimenteze numărul de locuri şi posturi disponibile pentru medici rezidenţi. În caz contrar, în acest an, circa 600 de tineri care au studiat 6 ani pentru a deveni medici vor rămâne acasă sau vor fi obligaţi să ia şi ei drumul străinătăţii. Asta, după ce statul a investit mii de euro în educaţia lor.

Concret, potrivit unei scrisori adresate Ministerului Sănătăţii de absolvenţi ai facultăţii de Medicină şi de medici rezidenţi (scrisoare la care a achiesat şi Societatea Multidisciplinară a Medicilor Rezidenţi), anul acesta, la examenul de rezidenţiat, 4211 candidaţi au obţinut notă de trecere, şi vor concura pe 3137 de locuri şi 428 de posturi. În concluzie, 646 de candidaţi care au obţinut notă de trecere, nu vor ajunge să aleagă nimic la repartizare pentru că nu vor avea din ce. Astfel, 646 de oameni rămân şomeri sau vor pleca din ţara după o investiţie de şcolarizare de 11,800 de euro per student. Asta, dacă ministrul Sănătăţii nu face ceva pentru a îşi respecta promisiunile făcute, căci asta este ceea ce-i cer viitorii medici lui Bodog: să respecte ce a promis.

Promisiunile lui Florian Bodog (Epoch Times)
Promisiunile lui Florian Bodog (Epoch Times)

"Ce ne dorim noi este ca promisiunile să fie respectate, astfel încât să existe o normalitate în sistemul sanitar, nu haosul de acum. În momentul de faţă, în urma examenului care a avut o concurenţă asemănătoare cu cea din 2008, aproximativ 600 de tineri medici care au promovat examenul vor rămâne şomeri. Iar asta în condiţiile în care România are un mare deficit de medici pe care Ministrul Sănătăţii l-a recunoscut în mod public, promiţând să suplimenteze pentru această sesiune de examen în funcţie de necesităţi şi solicitări", a explicat, pentru Epoch Times, Nadejda Bîrlădeanu, viitor medic rezident.

Potrivit Nadejdei Bîrlădeanu, în acest an, după înscrierea candidaţilor şi afişarea locurilor şi posturilor s-a constatat o diferenţă de aproximativ 1500 de persoane ce rămâneau descoperite, însă atunci ministrul Sănătăţii nu a declarat nimic. Mai mult, unii dintre medicinişti l-au interpelat pe Florian Bodog inclusiv pe contul său de Facebook. Deşi mesajele trimise apăreau marcate cu "seen", ministrul nu a răspuns niciodată nimic, motiv pentru care absolvenţii de Medicină au făcut o petiţie prin care cer suplimentarea numărului de posturi pentru rezidenţi şi i-au trimis-o şi pe aceasta ministrului. La fel ca scrisoarea, nici petiţia nu a primit vreun răspuns de la minister.

"Colegii meu au avut reacţii pe grupul Rezidenţiat 2017, moment în care am luat decizia de a face petiţia. Consider că această atitudine trebuia să ia amploare imediat cum au fost publicate locurile şi posturile (care au apărut foarte târziu pe pagina ministerului, cu câteva zile înainte de examen), însă nu există o mentalitate unită încă şi, în emoţiile din apropierea concursului, nu s-a făcut nimic. Nu credem că este corect ca cei 600 de medici promovaţi, după 6 ani de facultate, să rămână acasă un an sau să plece, este inacceptabil! În primul rând pentru că odată promovat, trebuie să ţi se asigure automat un loc sau post, iar în al doilea rând, dar la fel de important ca primul, România are nevoie de medici. Cerem insistent ca aceste locuri şi posturi să fie suplimentate!", spune Nadejda.

Petiţia prin care absolvenţii facultăţii de Medicină Generală îi cer lui Bodog suplimentarea locurilor şi posturilor pentru rezidenţi poate fi accesată aici

Notă - Conform estimărilor oficiale, România este codaşă printre ţările membre UE privind numărul de medici raportat la mia de locuitori, cu 2,5 medici la mia de locuitori, faţă de media europeană, care este de 3,4. Mai mult, s-a anunţat că anul acesta se estimează că numărul de medici raportat la mia de locuitori va scădea la 2,2.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor