"Un medic nemotivat e un medic care nu va putea lucra pentru pacienţi!" - Protest al rezidenţilor
alte articole
Câteva zeci de medici rezidenţi au ieşit, duminică, să protesteze în faţa Ministerului Sănătăţii, nemulţumiţi de salarizarea de mizerie din sistem, de faptul că fac gărzi neplătite, că una li s-a promis în campania electorală în materie de bani şi de alta au parte acum şi, nu în ultimul rând, de condiţiile în care trebuie să îşi facă meseria, condiţii umilitoare atât pentru ei cât şi pentru pacienţi.
Obligaţi să stea într-un "ţarc" amenajat special pentru ei de jandarmi din garduri metalice, medicii au ţinut să explice că nu este vorba numai despre bani ci şi despre respect, căci un doctor prost salarizat nu poate face performanţă şi cu greu va fi respectat de bolnavi, câtă vreme îi trimite pe aceştia acasă sau la farmacia din colţ, să-şi cumpere singuri materiale sanitare.
În materie de nemulţumiri de natură financiară, tinerii medici acuză că, după ce în campania electorală li s-a promis că vor câştiga 1200 euro brut, acum riscă să primească mai puţini bani decât au odată cu transferul contribuţiilor de la angajator la angajat. De asemenea, rezidenţii se declară nemulţumiţi că vor fi lăsaţi fără bursele date în 2013 de guvernul Ponta cu promisiune ca în martie să fie înlocuită cu mărirea salariului, creştere care va fi însă, de asemenea, imposibilă, că li s-au luat bonurile de masă pentru a li se da compensaţii mai mici, iar gărzile şi orele suplimentare nu le sunt plătite. În consecinţă, medicii cer Ministerului Sănătăţii să le comunice valorile nete ale salariilor ce vor intra în vigoare din ianuarie 2018.
"Sunt mai multe nemulţumiri, mai multe promisiuni care nu au fost respectate, şi am început să luăm atitudine, noi, medicii rezidenţi, studenţii medicinişti, medicii în general chiar, dar nu aici de faţă. Ne cerem drepturile, ne cerem promisiunile pe care ni le-au făcut acum ceva timp, la începutul mandatului şi să aducem un pic de normalizare în sistemul medical.
Totul a pornit de la un anunţ în cadrul unui spital cum că bonurile nu vor mai fi alocate începând din ianuarie. Şi aşa este. Noi am citit legile, suntem la curent, ştim foarte bine că vom primi o sumă de bani la sfârşitul anului 2018 care să compenseze aceste bonuri, însă nu este ok pentru că acea sumă nu va ajunge la valoarea bonurilor în primul rând", a declarat Nadejda Bârlădeanu.
"Noi ne confruntăm oarecum cu o mare problemă de mentalitate, atât din partea pacientului român care nu ne respectă – noi înţelegeam că orice pădure are uscăturile ei – însă nu este posibil să nu primim niciun fel de respect. Pentru noi e foarte greu să fii motivat, să vrei să faci un bine, pentru că până la urmă pentru asta am făcut medicina, pentru asta suntem doctori, pentru că vrem să arătăm că suntem empatici, că suntem alături de pacienţi şi că vrem să facem totul pentru ei. Noi nu suntem astăzi aici numai pentru noi, suntem aici şi pentru ei, pentru că un medic nemotivat va fi un medic prost şi nu va putea să fie alături de ei", a declarat, la rândul său, Eugenia Roza.
Medicii rezidenţi au mai explicat că şi-au transmis problemele la Ministerul Sănătăţii încă din septembrie, dar nu au primit niciun răspuns oficial până în prezent, şi au anunţat că, după protestul de astăzi, vor face un grup de lucru în care să organizeze cumva rezidenţii din mai multe centre, nu numai din Bucureşti, Timişoara, Cluj, Iaşi pentru a face lobby în vederea schimbării situaţiei.
Tinerele doctoriţe au mai reamintit că pentru medici este foarte frustrant să lucreze într-un sistem care le obligă să-i trimită pe pacienţi acasă să cumpere obiecte care, în mod normal, ar trebui să le fie asigurate de spital.
"Toate oalele se sparg în capul nostru, deşi lumea nu înţelege că noi nu avem ce se facem în privinţa asta... când rogi un pacient să aducă de acasă un ac de puncţie sau să aducă de acasă o faşă este strigător la cer... asta se traduce într-o frustrare reprezentată la fiecare nivel de către o altă lipsă", a declarat Eugenia Roza, la care Nadeja Bârlădeanu a completat: "Iar asta porneşte de sus. (...) Noi suntem împiedicaţi de anumite persoane din MS să evoluăm. Pur şi simplu!"