Doi ani de la Colectiv. "Nu cred că s-a schimbat ceva! Şi acum se poate întâmpla acelaşi lucru!"

Nu s-a schimbat mai nimic după drama din Colectiv, spun participanţii la Marşul Chitarelor, convinşi că, dacă o astfel de tragedie ar avea loc din nou, lucrurile vor sta la fel de rău. Şi victime ar putea fi oricare dintre ei sau dintre cei dragi.
Loredana Diacu
27.10.2017

alte articole

Marşul Chitarelor (Epoch Times)
Loredana Diacu
27.10.2017
Se încarcă player-ul...

Sute de persoane s-au aşezat în linişte, în rând, pentru a aşeza o lumânare sub fotografiile zecilor de tineri pieriţi acum doi în incendiul din Colectiv. Alte câteva sute au aşteptat în tăcere, ţinând în mâini flori sau lumânări, momentul în care, în faţa clubului au început să răsune acordul chitarelor, în memoria celor duşi.

Marşul Chitarelor (Epoch Times)
Marşul Chitarelor (Epoch Times)

Marşul Chitarelor (Epoch Times)
Marşul Chitarelor (Epoch Times)

Evenimentul a reunit peste 1000 de persoane pornite în marş din Piaţa Unirii spre locul dramei care a dus la schimbare unui guvern şi care ar fi trebuit să ducă şi spre o mult dorită (şi necesară) schimbare a sistemului sanitar. Schimbarea nu s-a produs însă, sau cel puţin, nu în măsura în care şi-ar fi dorit-o oamenii. Drept dovadă, scandalul Hexi Pharma care a urmat post-Colectiv. Toţi cei întrebaţi de reporterul Epoch Times dacă se simt în siguranţă când merg la spital au răspuns: NU.

Printre cei care veniţi vineri la comemorarea de la Colectiv s-a aflat fostul premier Dacian Cioloş, precum şi foştii miniştri Vlad Voiculescu şi Dragoş Pâslaru.

Marşul Chitarelor (Epoch Times)
Marşul Chitarelor (Epoch Times)

"Opriţa Carmen Irina, 26 de ani, îmi era colegă, eu lucram la comercial, ea la IT, o fată extraordinară... Sunt dezamăgit că nu se face nimic pentru dosarul Colectiv, se ţine în sertar, vinovaţii nu sunt găsiţi sau se ascunde, se muşamalizează, poate domnii politicieni se trezesc la realitate şi se gândesc că putea să li se întâmple şi dânşilor", şi-a povestit durerea un participant la marş, îmbrăcat într-un tricou inscripţionat cu chipul colegei sale decedate.

"Noi trebuie să schimbăm ceva! (...) În doi ani n-am învăţat nimic. Dacă, Doamne fereşte, se mai întâmplă ceva asemănător, lucrurile vor sta la fel de rău, noi n-am fost în stare să învăţăm să realizăm că nu mai merge aşa, în orice moment suntem expuşi. Pentru copiii noştri trebuie să luptăm! Nu mai merge!

Astăzi am ascultat în maşină primul apel la 112. Oameni nepregătiţi... Şi acum e la fel, nu s-a schimbat nimic. Degeaba avem medici buni care sunt căutaţi în afară, dacă nu avem un sistem sănătos, nepolitizat care să ne asigure să fim în siguranţă. Noi nu suntem în siguranţă, nici în şcoli...", a opinat un alt participant la marş, venit la eveniment împreună cu fiul său.

"Nu cred că s-a schimbat ceva, asta îmi pare şi mai rău că s-a întâmplat ceva atât de trist şi acum se poate întâmpla acelaşi lucru. Oriunde se poate întâmpla, şi pe străzi, în orice club. Nu s-a schimbat nimic!", a declarat un alt tânăr, povestind că amici de-ai săi care au pierdut prieteni în urma dramei au fost la spital să vorbească cu medicii şi primeau răspunsul standard "avem de toate", aceasta în condiţiile în care un raport apărut recent în presă arată că spitalele au fost total nepregătite pentru a trata marii arşi.

Marşul Chitarelor (Epoch Times)
Marşul Chitarelor (Epoch Times)

Care ar fi soluţia? Mai multă implicare civică, cred oamenii. Implicare care să înceapă cu ieşitul la vot.

"Cred că ar trebui să fim mai implicaţi, să ieşim de fiecare dată la vot, căci numai aşa putem schimba ceva!", a declarat o tânără, venită să comemoreze victimele alături de soţul şi fetiţa sa.

"Unde s-au dus, când au apus
Anii de sus ai gloriei lor
Unde-s pistoalele unde-s pumnalele
Caii şi flintele haiducilor", au răsunat apoi chitarele şi vocile celor veniţi să-i omagieze pe tinerii duşi prea devreme de lângă cei dragi.

Marşul Chitarelor (Epoch Times)
Marşul Chitarelor (Epoch Times)

Reamintim că marşul din acest an a avut loc pe fundalul apariţiei în presă a unui raport elaborat de Ministerul Sănătăţii în perioada Vlad Voiculescu, raport din care reiese că transferul răniţilor în străinătate a fost refuzat, bolnavii fiind duşi în străinătate abia după presiunea opiniei publice. În plus, infecţiile nosocomiale ale pacienţilor nu apar în fişele medicale. Neraportate în spitalele din România, infecţiile au fost însă descoperite de medicii din străinătate.

Potrivit raportului, niciun spital din ţară nu îndeplinea condiţiile pentru internarea marilor arşi, deoarece nu există o zonă de izolare protectivă pentru pacienţii cu arsuri. De altfel, mulţi dintre cei răniţi au murit din cauza infecţiilor cu bacterii luate din spitale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor