Papahagi: Electoratul de dreapta se va teme de doi monoliţi cu ADN fesenisto-uselist şi va susţine alternativa M10
alte articole
Profesorul universitar Adrian Papahagi şi-a exprimat speranţa că M10, al cărui membru este, va intra în Parlament în urma alegerilor din 2016, în ciuda faptului că în prezent formaţiunea are doar 3% într-un sondaj realizat în luna aprilie.
"Azi, sondajele arată cam aşa: PSD PNL (pe scurt, FSN sau USL) îşi împart peste 80% din electorat. Probabil vor fi 70% în 2016. UDMR riscă să nu intre în parlament dacă diaspora votează masiv. Vor încerca un aranjament (reprezentarea automată, ca minorităţile mici, sau scăderea pragului) şi se vor opune în continuare votului prin corespondenţă. Partidul lui Diaconu, o mică făcătură securistă, va fi noul PRM/PPDD: partidul xenofob, populist, extremist de generaţie nouă. Sper să nu intre în parlament.
Pseudo-PNL-ul lui Tăriceanu e umflat cu pompa. Va conta doar în măsura în care PSD îl va susţine. PMP e mort: va servi ca refugiu pentru pedeliştii care nu vor prinde loc pe listele PNL, dar s-a compromis prea grav cu Udrea pentru a reînvia. PPDD e mort şi îngropat", scrie Adrian Papahagi pe contul său de Facebook.
Acestea fiind spuse, Papahagi ajunge la subiectul care îl interesează - intrarea M10 în Parlamentul României. În opinia acestuia, noua formaţiune condusă de Monica Macovei va realiza acest obiectiv din trei motive principale: pentru că este singura alternativă curată la sistem, pentru ca electoratul care a votat Iohannis ca protest va fi tot mai dezamăgit de acesta şi nu în ultimul rând pentru că electoratul de dreapta se va teme de doi monoliţi cu ADN fesenisto-uselist şi va dori să susţină o alternativă (al doilea partid de dreapta).
"Fără să se fi înfiinţat încă, M10 e un licăr de speranţă. Cele 3% din sondaje, sau 4,5% ale Monicăi Macovei se pot uşor transforma în 6-10% în 2016 dacă vom creşte curat. Acestea fiind zise, e enorm de lucru. Cu un scop şi cu perspectiva reuşitei, însă", a concluzionat Adrian Papahagi.
Sondajul de opinie realizat în luna aprilie, de Infopolitic, CSCI şi OR, pe marginea căruia a comentat membrul M10 arată astfel: PNL - 42%, PSD-PC-UNPR - 39%, PLR - 5%, UDMR - 4%, M10 - 3%, PRU - 3%, PMP - 1%, PPDD - 1%, Alte partide - 2%.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.