Papahagi: Costurile campaniilor electorale trebuie limitate, pentru a stopa finanţări masive
alte articole
Adrian Papahagi, membru fondator al PMP şi actual susţinător al Monicăi Macovei, consideră că este necesară o limitare a costurilor campaniilor electorale, pentru a face să dispară nevoia de finanţări masive, iar cheltuielile şi sponsorii trebuie să fie la vedere, în timp ce Biroul Electoral Central ar trebui să controleze la sânge respectarea legii în timpul campaniilor.
"Sunt ferm împotriva finanţării campaniilor electorale de la bugetul de stat. Pe ce criteriu se va face? Vor fi favorizate partidele parlamentare? Vor fi finanţate în funcţie de sondaje, sau a posteriori, în funcţie de rezultat? Dar atunci cum îşi vor plăti campania până la decontare? Sau, dimpotrivă, vor fi create partide doar pentru finanţare, ca în 1990? Când intră în competiţie, toţi candidaţii trebuie să beneficieze de condiţii egale. Dacă statul îi subvenţionează pe unii mai mult decât pe alţii, distorsionează egalitatea de şanse a candidaţilor. Pe de altă parte nu poate subvenţiona zeci de mii de candidaţi – în alegerile locale, de pildă", a precizat Adrian Papahagi.
În opinia acestuia, partidele trebuie să se finanţeze ca orice asociaţie liberă de cetăţeni, ca orice firmă, prin resursele pe care reuşesc să le atragă "legal şi transparent", motiv pentru care consideră nelegitimă inclusiv finanţarea publică a ONG-urilor, şi cu atât mai mult a celor declarate "de interes public" - dacă statul identifică un interes public, n-are decât să creeze o instituţie în acest scop.
"Propunerea mea este să se limiteze costurile campaniilor electorale pentru a face să dispară nevoia de finanţări masive. De pildă, am sugerat să se interzică afişajul în afara panourilor oficiale, precum şi orice alt material electoral decât hârtia tipărită în format A5 şi tiraj 2 x numărul de electori/colegiu sau circumscripţie. Fireşte, cheltuielile de campanie şi sponsorii trebuie să fie la vedere, iar BEC să controleze la sânge respectarea legii în timpul campaniei", opinează Adrian Papahagi.
Mai mult, Adrian Papahagi este de părere că, în campanie, ar trebui interzisă publicitatea plătită în presă, impuşi timpi de antenă, voluntarii să fie voluntari, nu mercenari, iar materialele electorale să se limiteze la câteva sute de afişe A3 (cost 20-30 lei) şi 50-100.000 fluturaşi/colegiu (adică doar câteva mii de lei). De asemenea, opinează Papahagi, trebuie interzise mese, spectacole, brichete, geci, etc.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.