Miss World Canada redusă la tăcere în Washington

Îngenunchind în faţa presiunilor venite din partea regimului chinez, organizaţia Miss World cenzurează reprezentanta Canadei. Concursul va avea loc duminică, 18 decembrie, în Washington, D.C.
Larry Ong
16.12.2016

alte articole

Miss World Canada Anastasia Lin la un eveniment dat în onoarea ei, la Spoke Club din Toronto, la 15 decembrie 2015 (Matthew Little / Epoch Times)
Larry Ong
16.12.2016

Anastasia Lin este cunoscută ca fiind curajoasă, energică şi extrem de articulată în expunerea abuzurilor regimului chinez cu privire la încălcarea drepturilor omului, şi în special, a recoltării forţate de organe de la prizonierii de conştiinţă.

Se pare că regimul comunist chinez a aflat de criticile formulate de Miss World Canada şi a blocat-o să intre în China în 2015 unde avea loc faza finală a concursului Miss World. Pentru a o compensa, organizatorii Miss World i-au permis lui Lin să reprezinte Canada anul acesta când concursul de frumuseţe are loc în Washington, D.C.

Cu toate acestea, în faza premergătoare concursului, Lin, într-un contrast puternic cu activismul ei de profil înalt - ea l-a vizitat pe Dalai Lama în martie - a fost tăcută.

Epoch Times a aflat recent, prin intermediul prietenilor lui Lin, că organizatorii concursului au refuzat până miercuri, 14 decembrie, să-i acorde permisiunea să vorbească cu mass-media, şi au ameninţat-o cu descalificarea în cazul în care ar fi făcut-o, datorită unei clauze din contractul încheiat între concurente şi organizaţia mondială.

Măsura a atras atenţia mass-mediei, precum şi comentarii defăimătoare la adresa organizatorilor concursului de frumuseţe. În seara zilei de 14 decembrie, după ce au apărut ştiri în mass-media prestigioase în mai multe limbi, interdicţia lui Lin de a vorbi cu reporterii a fost aparent ridicată şi ea a putut vorbi cu The New York Times.

Atunci când a fost contactată printr-un mesaj text în acea noapte şi întrebată dacă putea vorbi acum cu mass-media, Lin a replicat cu o emotigramă, precizând că un interviu ar putea fi aranjat prin contactul oficial de presă al organizaţiei Miss World.

Decizia prealabilă a organizatorilor Miss World de a o cenzura efectiv pe Lin în capitala Statelor Unite, considerată un bastion al democraţiei şi libertăţii, le-a adus acestora o reputaţie nedorită şi a ridicat considerabil profilul lui Lin.

Teamă de o regină a frumuseţii

Lin, în vârstă de 26 de ani, a câştigat competiţia Miss World Canada 2015, având o platformă despre problemele drepturile omului. Aproape instantaneu a devenit ea însăşi o victimă a abuzurilor regimului chinez: tatăl lui Lin a fost şi continuă să fie hărţuit de ofiţerii de securitate chinezi datorită activismului ei, iar, ulterior, autorităţile chineze i-au refuzat acesteia intrarea în China la finala Miss World.

"Întrebaţi guvernul chinez de ce se teme de o regină a frumuseţii", a declarat Lin reporterilor din Hong Kong, pe 25 noiembrie 2015, unde a făcut un efort de ultim moment să urce la bordul unui avion ce avea ca destinaţie Sanya, locul de desfăşurare al concursului Miss World. "Întrebaţi-i ce fel de precedent setează asta pentru viitoarele evenimente internaţionale."

O cerere adresată organizaţiei Miss World pentru un interviu cu Lin a rămas fără răspuns; mai multe mass-media au relatat, de asemenea, că organizaţia nu a dat niciun răspuns.

Personalul concursului a monitorizat şi verificat în mod activ reuniunile şi apariţiile lui Lin.

Un oficial al organizaţiei Miss World a însoţit-o pe Lin, când a fost invitată să se întâlnescă la Departamentul de Stat american cu David Saperstein, ambasadorul american pentru libertatea religioasă internaţională, pe 9 decembrie, şi i-a cerut să nu posteze nici un mesaj pe media socială despre reuniune.

Recent, Lin a fost forţată de către personalul concursului să oprească un interviu cu Jeff Jacoby de la publicaţia Boston Globe, care avea loc în holul hotelului unde se desfăşoară concursul. Pe de altă parte, organizaţia World Miss, care controlează toate cererile de interviu ale mass-mediei cu concurentele, a permis cel puţin altor trei concurente - Miss World Germania, Miss World Birmania şi Miss World Tailanda - să vorbească cu presa.

De asemenea, lui Lin nu i se permisese iniţial să participe la premiera din SUA a filmului ei "The Bleeding Edge", potrivit organizatorilor evenimentului, Fundaţia Memorialului Victimelor Comunismului. Din cauza publicităţii negative, la data de 14 decembrie, data ecranizării, CEO-ul organizaţiei Miss World, Julia Morley, a declarat pentru Hollywood Reporter că Lin a "fost întotdeauna liberă" să participe la eveniment. Un reprezentant a lui Lin a confirmat că ea va fi prezentă la premieră.

În schimb, nu s-au preocupat de prezenţa lui Lin la premiera din Marea Britanie a "The Bleeding Edge", care a avut loc la Speaker’s House în Parlamentul britanic în septembrie a.c. Filmul, care vorbeşte despre jaful de organe al Chinei comuniste şi despre sistemele avansate de supraveghere ale regimului chinez, a fost regizat şi produs de Leon Lee, câştigătorul unui prestigios premiu Peabody pentru un documentar despre recoltarea de organe.

Cenzurarea lui Lin de organizaţia Miss World este un exemplu de "extindere a influenţei Chinei dincolo de graniţele sale ... şi cât de disperate sunt eforturile Chinei să împiedice oamenii să vorbească şi să expună adevărul cu privire la drepturile omului, în general, şi în special cu privire la problema recoltării de organe", a declarat într-un interviu telefonic Benedict Rogers, un prieten al lui Lin şi vicepreşedinte al Comisiei pentru Drepturile Omului din Partidul Conservator al Marii Britanii.

"Faptul că acest lucru se întâmplă în Washington, D.C., un oraş pe care cei mai mulţi îl asociază cu libertatea, este deosebit de alarmant."

O istorie de cenzură

Prin cenzurarea lui Lin, executivii organizaţiei Miss World au părut că încearcă să-şi protejeze relaţiile de afaceri cu sponsorii, care sunt în mare parte companii chineze.

În trecut, multe companii occidentale, în special giganţi ai tehnologiei, precum Google şi Yahoo, au efectuat cenzura în numele regimului chinez.

Acest fenomen pare a fi în curs de desfăşurare. Angajaţii Facebook au făcut recent public faptul că gigantul de social media este pe cale de a crea un "instrument de cenzură chinez", ca parte a eforturilor CEO-ului Mark Zuckerberg de a pătrunde pe piaţa chineză. "Este mai bine pentru Facebook să permită conversaţia [cu regimul totalitar chinez, n.r], chiar dacă nu este încă o conversaţie completă", ar fi spus Zuckerberg angajaţilor.

Companiile occidentale ar putea să nu fie conştiente că ceea ce vrea regimul comunist chinez este, de fapt, un ajutor acordat Partidului Comunist Chinez care să-i permită exercitarea unui control mai mare asupra poporului chinez.

"Din păcate, prea mulţi oameni din Occident sunt dispuşi să se ploconească în faţa Chinei şi să permită ca Anastasia să fie redusă la tăcere", a afirmat Rogers înaintea ridicării interdicţiei lui Lin de a participa la premiera filmului ei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor