Pământul aşteaptă impactul cu o furtună solară ”extremă”

Ejectie solara de masa
Ejectie solara de masa (Solar & Heliospheric Observatory / NASA via Getty Images)

Cercetătorii au anunţat că erupţia solară de nivel ”extrem” ce a avut loc miercuri va lovi Pământul în următoarele zile.

Explozia solară, considerată de clasa X-1 pe scara previziunilor meteo solare, este evaluată ca fiind una extremă. Cercetătorii nu ştiu când va lovi furtuna solară Terra sau care parte a planetei va suferi efectele coliziunii.

Oamenii de ştiinţă vor putea oferi date mai exacte după ce obţin informaţiile furnizate prin satelit. Erupţiile solare considerate ”extreme” pot cauza furtuni geomagnetice capabile să scoată din funcţiune reţelele de electricitate, să afecteze sateliţii şi să întrerupă transmisiile radio. De cele mai multe ori, singurul efect observat a fost accentuarea aurorelor boreale din emisfera nordică sau sudică.

Prima parte a furtunii, care a lovit Pământul joi, a afectat transmisiunile radio.

Au trecut câţiva ani de când Pământul a fost afectat de o furtună solară de această mărime care provine din petele solare din mijlocul Soarelui, a declarat Tom Berger, directorul Centrului de Previziune a Vremii Spaţiale din Colorado.

Furtunile solare sunt frecvente, în special în perioada maximului ciclului solar, şi nu afectează în mod direct oamenii, apreciază cercetătorii. Dar cea aşteptată în aceste zile arată ameninţător datorită locului de pe Soare de unde provine şi din cauza puterii sale, a declarat Berger.

”Pe Soare a avut loc o explozie magnetică gigantică”, a anunţat Berger. ”Deoarece este direcţionat drept spre noi, vom prinde cel puţin o parte din norul” din plasmă puternic magnetizată şi energizată, care poate interfera cu sfera magnetică a Pământului şi care uneori provoacă probleme temporare ale reţelelor de curent electric, a mai subliniat directorul Centrului de Previziune a Vremii Spaţiale din Colorado.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură