Hong Kong - comemorare masivă a masacrului din Tienanmen

Zeci de mii de oameni au participat joi la un priveghi cu lumânări pentru a comemora masacrarea manifestanţilor pro-democraţie de către armata chineză în 1989 în Piaţa Tien an men din Beijing, o comemorare ce capătă o nuanţă şi mai specială în contextul protestelor care au zguduit Hong Kong-ul anul trecut.
Demonstraţii masive în Hong Kong, comemorând masacrul din piaţa Tien an men d ela 4 iunie 1989 (DALE de la REY/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
05.06.2015

Zeci de mii de oameni au participat joi la un priveghi cu lumânări pentru a comemora masacrarea manifestanţilor pro-democraţie de către armata chineză în 1989 în Piaţa Tienanmen din Beijing, comemorare ce capătă o nuanţă şi mai specială în contextul protestelor care au zguduit Hong Kong-ul anul trecut.

Atmosfera se încinge din nou în Hong Kong înaintea votului din 17 iunie privind pachetul electoral monitorizat de Beijing, despre care democraţii susţin că reprezintă o bătaie de joc faţă de promisiunile făcute de autorităţi în privinţa organizării unor alegeri universale în oraşul semiautonom.

În 4 iunie 1989, regimul comunist chinez a trimis tancuri pentru a dispersa protestele conduse de studenţi în interiorul şi în jurul Pieţei Tienamen din Beijing. China nu a publicat niciodată numărul morţilor, dar estimările făcute de grupurile pentru drepturile omului şi martorii la acele evenimente ridică numărul de la câteva sute la câteva mii de victime.

Hong Kong-ul, care a fost returnat Chinei în baza unui acord care prevedea respectarea unei game largi de libertăţi în acest oraş, este singurul loc de pe teritoriul chinez unde sunt tolerate comemorările masacrului din 4 iunie. Chiar şi discuţiile despre protestele din 1989, numite acţiuni “contrarevoluţionare” de către Beijing, sunt interzise în China continentală.

În Beijing, securitatea a fost întărită în Piaţa Tienanmen în această perioadă, formându-se cozi lungi de sute de oameni care erau supuşi verificărilor de către forţele de ordine. Un reporter Reuters a văzut cum, la un punct de verificare, autorităţile au confiscat un trandafir de plastic ţinut în mână de o femeie de vârstă medie.

În mijlocul manifestanţilor din Victoria Park din Hong Kong se putea vedea o impresionantă statuie a zeiţei democraţiei, care a fost expusă în timpul protestele din Tienanmen din 1989.

Statuia a fost acoperită acum cu abţibilduri ce înfăţişau umbrele – simbolul sfidării autorităţilor în timpul protestelor din Hong Kong din 2014, când activiştii au folosit umbrele pentru a se apăra de atacurile cu spray cu piper şi gaze lacrimogene desfăşurate de poliţie.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor