Palate fascinante din lume: Palatul Hofburg din Viena, Austria

Simona Milea
13.06.2015

În lume există numeroase palate minunate, construcţii maiestuoase care şi-au lăsat amprenta asupra frumuseţii şi a culturii vremurilor din care provin. Denumirea de „palate” vine din latinul „Palatium”, iar Dealul Palatin sau Palatino reprezenta reşedinţa împăraţilor romani. Conform legendei, aici începe construirea Romei de către Romulus, primul ei rege, în prezent, Dealul Palatin fiind unul dintre cele mai importante situri arheologice din Roma.

În Europa palatele erau reşedinţa regilor, a nobililor, a clerului dar şi a burgheziei îmbogăţite. Acestea se construiau şi decorau cu cel mai exigent simţ artistic, luxul având stilul artistic al fiecărei epoci. Măreţia palatelor, bogăţia şi somptuozitatea interioarelor, împreună cu marile şi minunatele grădini ce erau, şi au rămas, adevărate opere de artă, au făcut ca aceste ansambluri arhitecturale şi peisagistice să atragă de-a lungul timpului uimirea turiştilor care vin pentru a-şi umple sufletul şi inima cu imagini ce par desprinse din basme.

În continuare vă vom prezenta câteva dintre aceste palate, splendori ce depăşesc graniţele imaginaţiei, o lume de vis, care ne încântă şi ne uimeşte doar când o privim şi încercăm s-o înţelegem. Aici arta este nepieritoare, strălucind şi uimindu-ne atâta timp cât va fi întreţinută, protejată şi apreciată.

Palatul Hofburg din Viena - Austria

Situat în Viena, Palatul Hofburg a fost pentru mai bine de 600 de ani rezidenţa oficială de iarnă a Habsburgilor şi deţine toate calităţile pentru a fi integrat printre cele mai frumoase palate din lume.

Iniţial a fost o cetate medievală din secolul al XIII-lea transformată ulterior în splendida reşedinţă a habsburgilor, un complex de clădiri ce îmbină multe elemente de arhitectură care se întind pe o suprafaţă de 240.000 mp. În palat există 2.600 de camere repartizate pe mai multe nivele. În prezent, Palatul Hofburg este folosit şi ca reşedinţă pentru preşedintele ţării. În palat se află Colecţia de Argint, un centru de conferinţe şi multe expoziţii de artă.

La parterul palatului se află Colecţia de porţelan şi argintărie, care prezintă obiecte ce se aflau în patrimoniul „Camerei de argint”. Această colecţie ne oferă o imagine a tradiţiei, decorului şi ceremoniei de a lua masa în familia imperială. Astfel, putem admira obiecte din crama imperială, vase de sticlă, tăvi, fructiere, candelabre de cristal, aur şi argint, tacâmuri de argint, ustensile de bucătărie, chiar şi un făraş cu perie pentru strângerea firimiturilor de pe masă…

Admirăm, de asemenea, splendide servicii de porţelan vieneze, ungureşti, franţuzeşti şi de Bohemia, inclusiv colecţia chinezească, precum şi serviciul imperial de aur care este cel mai luxos. Serviciile de porţelan au pătruns la Curte prin anii 1800, când Împăratul Francisc a comandat un set complet. Înainte, farfuriile de porţelan se foloseau doar la desert fiind considerate obiecte decorative de colecţie.

La etaj, se poate vizita Muzeul Sissi, dedicat Împărătesei Elisabeta, care ne prezintă viaţa ei tumultoasă.

Împărăteasa Sissi a fost o femeie extrem de frumoasă, o persoană foarte populară şi iubită atât în Austria cât şi în Ungaria, însă datorită firii ei rebele nu s-a acomodat cu rigorile Curţii Vieneze. Sunt prezentate multe obiecte de uz personal, rochii purtate la evenimente deosebite, printre care o copie a rochiei de mireasă. O femeie va rămâne fascinată de aceste valori şi frumuseţi bine conservate.

Din Apartamentele Imperiale pot fi vizitate doar 19 încăperi ce au fost restaurate şi care reprezintă o mărturie a stilului de viaţă al monarhilor. Putem vizita sala de audienţe, biroul Împăratului, camera de baie, dormitoare…

În încăperi predomină culoarea albă cu inserţii aurii în tavan şi cu tapet roşu pe pereţi. Apartamentele imperiale reflectă măreţia şi bogăţia Casei imperiale, stilul de viaţă al Împaratului Franz Josef, dar mai ales al Împărătesei Elisabeta.

Sunt multe detalii şi lucruri frumoase care merită văzute şi care reuşesc să ne introducă în atmosfera fermecătoare a unei epoci demult apuse.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor