Pâinea: despre beneficii şi nu numai

Paine calda la trecerea in noul an.
Paine calda la trecerea in noul an. (Dana Betlevy / Epoch Times)
Ina Nituleac
15.11.2012

Timp de mai multe secole, pâinea a trecut din categoria produselor "necesare" din alimentaţia noastră în categoria celor "indispensabile". Totuşi, în ziua de azi, aproape toţi cei care doresc să scape de kilogramele în plus au ajutorul unor diete stricte, renunţă la consumul pâinii. Este oare justificat acest pas?

O încetare completă a întrebuinţării pâinii în alimentaţie va avea consecinţe negative destul de serioase. Vă prezentăm câteva argumente ale specialiştilor în favoarea acestor afirmaţii:

1. Pâinea conţine fibrele necesare pentru o digestie bună. Fibrele conţin proteine vegetale şi aminoacizi esenţiali. Insuficienţa lor în organism poate determina apariţia problemelor digestive, deteriorarea aspectului pielii, slăbiciunea muşchilor, etc.

2. Un alt avantaj al pâinii constă în faptul că aceasta conţine vitamina B, care este un regulator al funcţiei sistemului nervos. Deficitul vitaminei B duce la dezvoltarea depresiei, nervozităţii, oboselii pronunţate, etc.

3. Organismul nostru are nevoie de minerale. Pâinea conţine magneziu, calciu, sodiu, potasiu, fier, etc.

Totuşi, nu trebuie să uităm că, în zilele noastre, tehnologia de preparare a pâinii s-a schimbat semnificativ. Au survenit modificări majore nu doar in procesul de coacere a pâinii, ci şi în materia primă folosită. Cea mai valoroasă şi utilă pentru organismul uman este pâinea din cereale integrale - deoarece mineralele şi vitaminele se găsesc anume în coaja bobului. Ceea ce rămâne în făină, după prelucrarea bobului de cereale este doar amidon şi gluten, de care depinde calitatea făinii. Mulţi oameni suferă de iritarea tractului gastro-intestinal, în urma consumării glutenului.

În prezent, aproape toate produsele de panificaţie sunt preparate cu adaos de drojdie. Este cunoscut faptul că drojdiile pot determina o creştere a nivelului de zahăr în sânge şi pot provoca reacţii alergice. Oamenii care primesc tratament medical, administrând de exemplu antibiotice, ar trebui să renunţe pe timpul acestei perioade la pâinea dospită.

În afară de drojdii, în aluatul pentru pâine se mai adaugă zahăr, agent de îngroşare, margarină, praf de copt şi diferiţi amelioratori.

Atunci, ce fel de pâine să alegem?

Pâinea de secară se coace fără drojdii. Reţetele tradiţionale de coacere a acestei pâini s-au păstrat în Franţa, Germania şi alte ţări occidentale. Un element distinctiv al preparării pâinii de secară este procesul lent de maturizare a aluatului. Pâinea de secară este mai folositoare decât, de exemplu, cea de grâu, din mai multe motive. Astfel, în comparaţie cu grâul, secara conţine mai puţin amidon şi gluten şi, în acelaşi timp, mai multe fibre.

Pâinea cu tărâţe sau cereale integrale se recomandă celor care respectă un regim alimentar strict: tărâţele nu adaugă pâinii valoare energetică. O astfel de pâine este preparată din făină de grâu integrală obţinută din boabe neprelucrate, care conţin coajă şi germeni de cereale. La prepararea acestei pâini se păstrează într-o proporţie mare vitaminele, mineralele şi fibrele. Fracţiunile de boabe dintr-o astfel de pâine curăţă bine tractul gastro-intestinal de toxine, iar tărâţele oferă o senzaţie de saţietate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor