Painea alba: Aliment sau inamic?

Recent, un studiu a scos la iveala legatura dintre consumul painii albe si riscul ridicat pentru cancer. Exista o multime de motive pentru care consumul de cereale rafinate precum painea alba, nu este recomandat. Dovezile deja leaga consumul de astfel de alimente de obezitate si diabet.
Amenintari toxice? Alimentele care elibereaza rapid zahar in fluxul de sange precum painea alba sau prajiturile pot cauza cancer. (photos.com)
Dr. John Briffa
08.11.2006

Recent, un studiu a scos la iveala legatura dintre consumul painii albe si riscul ridicat pentru cancer. Studiul, publicat in Jurnalul International pentru Cancer, a descoperit ca persoanele care consumau cea mai mare cantitate de paine alba (echivalentul a 5 felii de paine pe zi) erau aproape de doua ori mai inclinati sa se imbolnaveasca cancer la rinichi, comparativ cu cei care consumau cea mai putina cantitate (echivalentul unei felii si jumatate pe zi de paine alba).

Cercetarea de acest gen este cunoscta ca “epidemiologica” in natura. Aceasta inseamna ca savantii cauta in principal asocieri intre, sa spunem, factori ai stilului de viata si boli. Totusi, este intotdeauna important sa ne amintim ca o asociere intre doua lucruri nu dovedeste ca unul dintre ele il cauzeaza pe celalalt. De exemplu, detinerea unei masini este asociata cu un risc ridicat pentru boala de inima. Trebuie sa fim prudenti totusi atunci cand concluzionam ca masinile cauzeaza boala de inima. In realitate, este probabil ca detinerea unei masini sa nu fie factorul adevarat de risc care explica aceasta asociere — este mult mai probabil ca altceva care vine de obicei impreuna cu detinerea unei masini (precum un stil de viata mult mai sedentar) sa fie adevaratul vinovat.

Astfel, cand un studiu epidemiologic precum cel care leaga painea alba de cancerul la rinichi iese la iveala, urmatorul pas de obicei este acela de a incerca cel putin sa analizam ce anume ar putea explica asocierea. Ei bine, un lucru pe care il stim despre painea alba este acela ca ofera foarte putin din punct de vedere al valorii nutritive — nu este mancare cu adevarat. Consumul excesiv al painii albe ar putea stoarce dieta de mai multe alimente nutritive care ar putea avea proprietati de protejare impotriva cancerului.

O alta explicatie potentiala pentru legatura dintre painea alba si cancer ar fi aceea ca painea alba cauzeaza de fapt cancer. Painea alba elibereaza zahar in sange (ceea ce este cunoscut ca aliment cu index glicemic (IG) ridicat). Aceasta va determina organismul sa secrete o mare cantitate din hormonul insulina (principalul hormon responsabil pentru reducerea nivelelor de zahar din sange). Exista unele dovezi ca schimbarile biochimice induse de acest proces ar putea avea efecte de generare a cancerului in corp.

Alimentele cu IG ridicat vor tinde sa stimuleze secretia nu numai a insulinei ci si a nivelelor unui compus asociat cunoscut ca factor de crestere a insulinei (IGF). Se crede ca aceasta substanta are capacitatea de a initia schimbari canceroase in celulele corpului. De asemenea, activitatea FCI este modulata intr-un anumit grad de alte substante inrudite cunoscute ca proteine de legatura ale IGF (IGFBP). Intr-un studiu publicat in Jurnalul American de Nutritie Clinica s-a descoperit ca consumul de alimente bogate in IG, comparativ cu alimentele cu nivele mai reduse de zahar, conduce la schimbari in nivelele celor doua tipuri de IGFBP [1]. Studiul a sugerat ca astfel de schimbari promoveaza activitatea FCI si astfel creste riscul pentru cancer.

Sustinerea ideii ca astfel de schimbari biochimice ar putea de fapt creste riscul pentru cancer a provenit din cateva studii care au descoperit o legatura intre consumul de alimente cu IG ridicat si cancer. De exemplu, un studiu publicat mai devreme in acest in an in Analele de Oncologie a evaluat dietele a peste 5.000 de femei in ceea ce priveste consumul de alimente dulci precum biscuiti, prajituri, zahar si ciocolata [2]. Acest studiu a descoperit ca, comparativ cu femeile care consuma mai putine alimente dulci, femeile cu cel mai ridicat consum de astfel de alimente au avut un risc cu 19% mai mare pentru cancer la san. Autorii studiului au concluzionat ca au gasit o asociere directa intre riscul pentru cancer la san si consumul de alimente dulci. De asemenea, un studiu publicat anul trecut [3] a descoperit o legatura intre consumul de alimente cu IG ridicat si cancer la san la femeile postmenopauzale, in timp ce un alt factor a gasit o legatura similara cu cancerul la prostata [4].

Exista o multime de motive pentru care consumul de cereale rafinate precum painea alba nu este recomandat. Dovezile deja leaga consumul de astfel de alimente de obezitate si diabet. Alte alimente cu nivel relativ ridicat de IG, care trebuie evitate, includ painea din faina integrala (IG-ul ei este de fapt mai ridicat decat cel al painii albe), cartofii si orezul alb. Alimentele cu nivel mai redus de zahar care ar trebui sa fie baza unei diete includ peste, legume verzi, fasole, linte si nuci.

Referinte:

1. Brand-Miller JC, et al. The glycemic index of foods influences postprandial insulin-like growth factor—binding protein responses in lean young subjects. Am. J. Clinical Nutrition 2005;82: 350 — 354

2. Tavani A, et al. Consumption of sweet foods and breast cancer risk in Italy Ann Oncol. 2006 Feb;17(2):341-5

3. Silvera SA, et al. Dietary carbohydrates and breast cancer risk: a prospective study of the roles of overall glycemic index and glycemic load. Int J Cancer. 2005 114(4):653-8

4. Augustin LS, et al. Glycemic index, glycemic load and risk of prostate cancer. Int J Cancer. 2004 10;112(3):446-50

Dr. John Briffa locuieste in Londra si este autor al mai multor lucrari si articole de sanatate, avand un interes special pentru nutritie si medicina naturista.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor