Pericolele ascunse ale grasimilor hidrogenate
Una dintre cele mai mari povesti de sanatate din vremurile recente este miscarea de a interzice acizii grasi trans (grasimi trans) din alimentele servite in restaurantele si fast food-urile din New York City. Aparent, un plan voluntar pentru inlaturarea acestor grasimi din mancare nu a functionat bine si acum comisionarul sanatatii din New York, Thomas Frieden, a repornit initiativa cu o serie de audieri publice care ar putea duce la disparitia grasimilor trans din meniurile New York-ului.
Grasimile trans se afla pe agenda sustinatorilor americani ai sanatatii de ceva timp. Asadar, ce este cu aceste grasimi trans incat sunt considerate atat de insuportabile? Pentru a intelege trebuie sa aruncam o privire la locul de unde provin aceste grasimi.
Cele mai multe grasimi trans exista intr-o prima faza ca uleiuri vegetale, incluzand floarea soarelui, soia etc. In procesul de pregatire a mancarurilor aceste uleiuri sunt incalzite la o temperatura ridicata si apoi reactioneaza cu hidrogenul pentru a produce grasimi partial hidrogenate. Hidrogenarea grasimilor permite uleiurilor vegetale sa fie solidificate, lucru care este evident critic in producerea unor grasimi solide precum margarina. Hidrogenarea face grasimile mai putin pasibile sa devina rancede, lucru care le extinde viata pe raft. Hidrogenarea partiala a grasimii rezulta in formarea grasimilor trans. Trans se refera la forma acestor molecule. Aceste grasimi sunt mai drepte decat formele lor naturale gasite in natura, care se numesc grasimi cis, si care au o forma mai ascutita.
Mici cantitati de grasimi trans sunt gasite in mod natural in mancaruri precum unt, carne de porc, de miel, etc. Cantitati mai mari de grasimi trans sunt gasite intr-o gama larga de alimente procesate incluzand fast food, precum cartofi prajiti, burgeri si pui prajit, margarina, biscuiti, paine, prajituri, produse de patiserie, pizza, etc.
Personal cred ca trebuie sa fim foarte prudenti in legatura cu orice mancare sau produs alimentar care este adaugat relativ recent la dieta. Sansele sunt ca noi sa nu fim foarte adaptati la aceste mancaruri si prin urmare s-ar putea ca ele sa aiba efecte secundare asupra sanatatii noastre. Dovezile sugereaza ca acest lucru este adevarat pentru grasimile trans produse industrial.
Intr-un studiu s-a descoperit ca persoanele care au suferit de infarct aveau nivele mai ridicate de grasimi trans comparativ cu persoanele sanatoase [1]. S-a descoperit ca persoanele cu cele mai mari concentratii de grasimi trans era, in medie, de peste doua ori si jumate mai probabil sa faca infarct decat persoanele cu cele mai scazute nivele. Un numar de alte studii sustin de asemenea faptul ca grasimile trans sunt rele pentru inima. Din patru studii care au examinat aceasta potentiala asociere de-a lungul timpului, trei au descoperit ca consumul a numai 2% dintre caloriile noastre din grasimi trans este asociat cu un risc ridicat pentru infarct de 28-93% [2,3,4]. Alte dovezi leaga consumul de grasimi trans de un risc crescut pentru cancer, diabet si greutate scazuta la nastere.
Dovezile sugereaza ca grasimile trans sunt in intregime nesanatoase. In Anglia, noi consumam zilnic o medie de 2 si jumate pana la 3 grame de grasimi trans pe persoana. S-ar putea sa nu para mult; exceptand faptul ca studiile arata ca si cantitatile mai mici ale acestor grasimi sunt asociate un risc ridicat pentru afectiuni. In 2002, Comisia de Alimentatie si Nutritie de la Institutul de Medicina (S.U.A.) a publicat un raport despre rolul grasimilor trans asupra sanatatii si a facut recomandari cu privire la nivelele sigure de consum [5].
Aplaud masurile care sunt planuite in New York City. In lumina acestor fapte si in ciuda dovezilor privind efectele negative pe care grasimile trans le pot avea asupra sanatatii, in Anglia nu exista nici macar o obligatie legala ca producatorii de alimente sa declare prezenta grasimilor trans in produsele lor. Persoanele care doresc sa evite alimentele ce contin grasimi trans trebuie sa caute produse care mentioneaza pe lista de ingrediente grasimi partial hidrogenate, ulei partial hidrogenat sau ulei vegetal partial hidrogenat.
Referinte:
1. Pedersen JI, et al. Adipose tissue fatty acids and risk of myocardial infarction - A case-control study. European Journal of Clinical Nutrition 2000:54:618-625