Japonezii mananca orez si sunt sanatosi
Aversiunea mea pentru multi carbohidrati ce contin amidon, precum painea, cartofii, orezul, pastele si cerealele servite la micul dejun are la baza dovezi ce sugereaza ca excesul de insulina pe care il produce organismul cand mancam aceste mancaruri poate accelera condiiile aparitiei obezitatii si a diabetului de tip 2.
Si, in ciuda faptului ca sunt considerati buni pentru dumneavoastra, exista dovezi conform carora carbohidratii lasa mult de dorit pe acest front al nutritiei. Adesea oamenii apara mancarurile pe baza de carbohidrati pentru ca multe persoane sanatoase mananca alimente bogate in carbohidrati, ceea ce se presupune ca dovedeste faptul ca aceste mancaruri nu pot fi nesanatoase. Argumentul este de obicei de tipul: "Daca mancarurile pe baza de carbohidrati sunt atat de daunatoare, cum se face ca dieta mediteraneana / chineza/ franceza, care este plina de paste, orez si paine frantuzeasca este atat de sanatoasa?" Mai intai, cred ca avem uneori o imagine stereotipa despre unele diete traditionale. Francezii mananca intr-adevar paine frantuzeasca, dar in general ceea ce manaca ei sunt alimente naturale, neprocesate. Acelasi lucru este valabil si pentru italieni care, cand mananca paste, tind sa le manance ca meniu initial si nu ca fel principal.
Si in ciuda faptului ca chinezii mananca orez, acestia mananca si multe alte mancaruri precum legume, peste si carne. Nu am reusit sa gasesc date solide privind indexul glicemic total (GI) si incarcatura glicemica (GL) ale dietelor chniezesti sau ale altor natiuni. Daca am avea astfel de date, poate am descoperi ca parerea stereotipa pe care o avem despre dietele lor nu este tocmai corecta. Dar chiar daca este adevarat ca aceste natiuni mananca multi carbohidrati si se bucura in acelasi timp de o sanatate buna si de longevitate, e posibil sa nu fie foarte evident ce anume ne spune acest lucru. Cand examinam efectele mancarii asupra sanatatii, este important sa izolam factorul pe care dorim sa il evaluam si sa il pastram, atunci cand este posibil. Acest lucru se poate realiza prin examinarea unei anumite populatii pentru a vedea relatiile dintre dieta si sanatatea indivizilor.
De fapt, sanatatea si longevitatea sunt produsul unui numar de factori, iar unele dintre influentele negative implicate pot fi compensate de influente mai pozitive. De exemplu, e posibil ca orezul sa reprezinte un procent important din dieta chinezilor, dar poate chinezii sunt in general un popor activ si acest lucru ii poate proteja impotriva influentelor negative pe care orezul le poate avea in organism. Studiile efectuate in aceasta privinta ofera dovezi riguroase potrivit carora mancam diete bogate in GI/GL care sunt periculoase pentru noi. Luna trecuta, au fost date publicitatii doua studii care au legat consumul mare de carbohidrati de un risc crescut de aparitie a diabetului de tip 2. La scurt timp dupa ce am scris despre aceste studii pe blogul meu, un comentator a pretins ca alimentele cu GI crescut nu pot fi daunatoare deoarece japonezii mananca orez si sunt sanatosi. Realitatea este ca o astfel de deductie simplista nu este mai stiintifica decat presupunerea ca deoarece bunicul Joe a fumat si a trait 100 de ani, fumatul nu poate dauna sanatatii.
Dr. John Briffa locuieste in Londra si este autor al mai multor lucrari si articole de sanatate, avand un interes special pentru nutritie si medicina naturista.