Orban sfidează UE, primindu-l în Ungaria pe Vladimir Putin
alte articole
Viktor Orban şi-a câştigat renumele ca lider al studenţilor în 1989 când a cerut în direct la televiziunea de stat ca soldaţii sovietici să părăsească Ungaria, permiţând ţării să îmbrăţişeze un viitor occidental.
Dar premierul ungar, care de la sosirea la putere în 2010 şi-a manifestat dispreţul pentru democraţia liberală, sfidează marţi o interdicţie impusă de Uniunea Europeană asupra summiturilor bilaterale primindu-l pe preşedintele rus Vladimir Putin la Budapesta în cadrul unei vizite oficiale, scrie Financial Times.
De altfel, în mod ironic, itinerariul oficial al preşedintelui rus include o vizită la un monument dedicat soldaţilor sovietici, inclusiv celor care au murit în timpul zdrobirii revoltei anti-comuniste ungare din 1956.
În ochii multor critici vestici, această vizită subliniază influenţa continuă a liderului rus asupra statelor din estul Europei, puternic dependente de energia rusească. Pe lângă mai mulţi miniştri, delegaţia lui Putin include şi oficiali de vârf ai companiei de gaz Gazprom şi ai Rosatom, agenţia rusească pentru energie atomică.
Oficialii ungari recunosc că momentul şi conţinutul vizitei de marţi au fost decise la Moscova, şi nu la Budapesta. Doar mass media rusă a primit acordul să asiste la vizita lui Putin la memorialul dedicat militarilor sovietici, unde liderul rus va depune o coroană de flori înainte de a avea o serie de discuţii cu Orban care vor atinge, printre altele, şi problema conflictului din Ucraina.
Având loc la doar două săptămâni după o vizită a cancelarului german Angela Merkel la Budapesta, întâlnirea cu liderul rus evidenţiază poziţia ambiguă a lui Orban ca lider UE ce urmăreşte să consolideze legături tot mai bune cu Moscova.
Orban a declarat că ambiţiile sale pentru acest summit sunt modeste şi i-a asigurat pe ambasadorii UE la Budapesta că nu va urmări să medieze conflictul dintre Rusia şi Occident asupra situaţiei din Ucraina. În plus, Orban a adăugat că nu va retrage nici sprijinul Ungariei pentru sancţiunile UE împotriva Rusiei, pe care le-a criticat deja în mod public ca fiind contraproductive.
În schimb, el plănuieşte să negocieze un nou contract flexibil şi pe termen lung pentru livrarea de gaze, care îi va permite să reducă facturile populaţiei şi să întărească suportul public foarte slab pentru partidul său – o tactică pe care a folosit-o cu câteva zile înainte de realegerea guvernului său în 2014.
Popularitatea partidului conservator naţionalist al lui Orban, Fidesz, a scăzut mult după încercările sale din octombrie 2014 de a introduce o taxă pentru utilizarea Internetului şi după eforturile intense ale premierului de a apropia Ungaria de Rusia, în defavoarea unei consolidări a relaţiilor cu partenerii săi europeni.
De asemenea, Orban urmăreşte să obţină asigurări pentru continuarea, conform planului, a unui proiect pentru energie nucleară în valoare de 10 miliarde de euro, finanţat de Kremlin. Contractele pentru construirea centralei energetice Paks au fost acordate agenţiei Rosatom fără o ofertă publică în 2014, fiind cunoscute puţine detalii în legătură cu această înţelegere.
Politicienii opoziţiei susţin că argumentele pentru acest proiect sunt subţiri iar actuala criză economică a Moscovei periclitează contractul, conform Financial Times.
Totuşi, Putin nu va fi întâmpinat la Budapesta doar cu zâmbetele premierului Orban, pentru că aproximativ 2.000 de manifestanţi au mărşăluit prin capitala ungară înainte de a avea loc discuţiile dintre cei doi lideri.
Manifestanţii au protestat luni noaptea şi au afişat bannere pe care erau scrise mesaje precum “Putin Niet (Nu), Europa Da.”
De asemenea, aproximativ 4.000 de manifestanţi s-au strâns la începutul acestei luni în faţa clădirii Parlamentului ungar pentru un protest numit “Vine primăvara, Orban pleacă”. Manifestanţii au acuzat guvernul că nu a reuşit să reducă corupţia şi să dezvolte economia, cerând ca Orban să plece mai repede de la putere, deşi acesta mai are încă un an din mandatul de 4 ani.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.