Conflictul din Ucraina: Rebelii separatişti au atacat cu obuze oraşul Doneţk
focus
alte articole
Armata ucraineană a anunţat luni că rebelii separatişti susţinuţi de ruşi au desfăşurat în jurul orei locale 12:00 (10:00 GMT) un atac cu obuze asupra unui cartier al oraşului ucrainean Doneţk, în ciuda unui acord de încetare a focului care a intrat în vigoare în 15 februarie.
“Teroriştii au deschis focul cu armament greu în oraşul Doneţk. Bombardamentul a afectat cartierul Panfilovka”, conform unei declaraţii postate pe Facebook de un reprezentant al armatei ucrainene citat de Reuters.
Angajamentul Ucrainei pentru implementarea acordurilor de la Minsk a fost subliniat de ministrul ucrainean de externe Pavlo Klimkin, care s-a aflat într-o vizită în capitala bulgară Sofia. “Forţele armate ucrainene au fost atacate de 112 ori de terorişti în Doneţk şi Lugansk în ultimele 24 de ore”, a declarat Klimkin, care a folosit cuvântul terorişti pentru a-i descrie pe rebelii separatişti pro-ruşi ce se luptă în estul Ucrainei.
De asemenea, ministrul ucrainean de externe a dezminţit informaţiile referitoare la o mobilizare disproporţionată a cetăţenilor ucraineni pe front, dând ca exemplu faptul că doar 20 de cetăţeni ucraineni de origine bulgară au fost convocaţi în timpul ultimei mobilizări armate, în condiţiile în care comunitatea bulgară din Ucraina numără 200.000 de persoane, conform Agerpres.
După un maraton de 15 ore de discuţii intense, care a început joi şi s-a finalizat vineri, liderii Rusiei, Ucrainei, Franţei şi Germaniei au ajuns la un acord de pace în capitala belarusă Minsk care prevede, printre altele, încetarea focului şi retragerea armelor grele de pe linia frontului. Acordul, dezechilibrat în favoarea separatiştilor după părerea multor analişti, a fost încălcat de atacuri în jutul nodului de cale ferată Debalţevo.
La rândul ei, Uniunea Europeană a cerut ambelor părţi implicate în conflict să respecte acordul.
“Se pare că încetarea focului este în general respectată, în pofida unui număr de incidente. Este necesar ca regimul de încetare a focului să fie pus în aplicare pe deplin”, a declarat Maja Kocijancic, purtătoare de cuvânt a serviciului diplomatic al blocului european, adăugând că o încetare a focului trebuie să fie cu adevărat o încetare a focului, adică “tirurile trebuie să înceteze”.
Liderul francez François Hollande a avertizat vineri că acordul nu reprezintă neapărat o îngropare a securii războiului între părţile implicate conflictul din estul Ucrainei, început în primăvara anului trecut şi soldat până acum cu peste 5.400 de victime.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră deFacebook.