Acordul de la Minsk este încălcat. Rebelii separatişti îşi continuă ofensiva în Debalţevo
focus
alte articole
Rebelii ucraineni au încălcat un nou acord de pace la doar câteva ore după intrarea acestuia în vigoare, susţinând că înţelegerea nu se aplică oraşului în care s-au desfăşurat majoritatea luptelor din ultimele câteva săptămâni, conform Moscow Times.
Schimbul de focuri s-a oprit brusc în 15 februarie la miezul nopţii în cea mai mare parte a estului Ucrainei în conformitate cu acordul de încetare a focului, încheiat după o săptămână de eforturi diplomatice conduse de Franţa şi Germania.
Dar rebelii pro-ruşi au anunţat că ei nu vor respecta acordul în oraşul Debalţevo, unde forţele ucrainene sunt încercuite. Guvernul de la Kiev a declarat că atacurile rebelilor asupra oraşului s-au intensificat constant începând cu după amiaza zilei de duminică.
Patru soldaţi ucraineni au fost ucişi şi 21 răniţi în urma atacurilor separatiştilor, a declarat luni o sursă militară ucraineană, citată de agenţiile Reuters şi EFE.
“Bineînţeles că putem deschide focul [asupra oraşului Debalţevo]. Este teritoriul nostru”, a declarat comandantul senior rebel Eduard Basurin. “Teritoriul este intern: al nostru. Şi intern înseamnă intern. Dar de-a lungul liniei de confruntare nu au loc schimburi de focuri.”
O declaraţie postată de armata ucraineană duminică noaptea a susţinut că “inamicul” desfăşoară atacuri cu diferite tipuri de arme, incluzând sisteme de rachete Grad, şi dispune de un plan pentru a încerca să ocupe Debalţevo dinspre vest.
Într-o conferinţă telefonică cu Vladimir Putin, Francois Hollande şi cancelarul german Angela Merkel, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a pecizat duminică că, în cadrul discuţiilor pentru pace desfăşurate joi şi vineri la Minsk, s-a căzut de acord asupra unei încetări a focului pe toate fronturile de luptă, incluzând pe cel din Debalţevo.
Poroşenko a afirmat că o retragere a echipamentelor militare şi armelor grele necesită o încetare totală a focului şi necondiţionată în baza acordului de la Minsk.
Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), responsabilă pentru monitorizarea regimului de încetare a focului, a declarat că rebelii au refuzat accesul observatorilor săi în Debalţevo.
Ambele tabere se acuză reciproc pentru schimburile de focuri dar Debalţevo a fost în centrul luptelor timp de câteva săptămâni şi este greu să se vorbească de un acord de încetare a focului dacă trupele ucrainene rămân blocate sub tirurile de foc inamice sau dacă rebelii îşi avansează poziţiile.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov a declarat că acordul de pace, care include încetarea focului, trebuie să fie implementat necondiţionat. Dar el nu a făcut nicio menţiune dacă Moscova consideră că acordul trebuie aplicat asupra oraşului Debalţevo.
Oraşul Debalţevo încercuit aproape în totalitate
Forţele ucrainene au rezistat timp de câteva săptămâni în acest oraş, un nod feroviar şi rutier strategic care leagă cele două regiuni separatiste Doneţk şi Lugansk.
Rebelii susţin că au încercuit complet oraşul, dar Ucraina a negat acest lucru adăugând că forţele sale au reuşit să menţină deschis un drum folosit pentru a se reaproviziona.
De asemenea, Washingtonul susţine că forţe armate ruseşti, alături de tancuri şi lansatoare de rachete, s-au apropiat de oraş din toate părţile în zilele premergătoare intrării în vigoare a acordului de pace.
Jurnaliştii care operează în tabăra rebelă au văzut coloane de soldaţi fără însemne sosind în zonă în zilele recente.
În plus, un purtător de cuvânt al armatei guvernamentale a declarat duminică că poziţiile armatei ucrainene au fost de 60 de ori ţinta armelor rebelilor proruşi după intrarea în vigoare a armistiţiului.
Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a ţinut duminică un discurs la televiziunea de stat, purtând uniforma militară a comandantului suprem al forţelor armate, şi a declarat că dacă ţara sa este lovită peste un obraz nu îl va întoarce şi pe celălalt, conform Euronews.
Acordul de pace negociat de Rusia, Ucraina, Germania şi Franţa joi şi vineri prevede, printre altele, crearea unei zone tampon neutre şi retragerea armelor grele de pe ambele părţi ale liniei de front.
Preşedintele rus Vladimir Putin neagă faptul că Moscova este implicată în luptele pentru teritoriul pe care el îl numeşte “Noua Rusie”.
Naţiunile Unite încă poartă negocieri asupra unei rezoluţii schiţate de Rusia care va susţine acordul de încetare a focului şi va cere tuturor părţilor să îl implementeze.
Conflictul ucrainean şi tensionarea relaţiilor dintre Est şi Vest s-au produs la începutul anului trecut, după ce liderul rus s-a opus încheierii Acordului de liber schimb cu UE, pe care fostul preşedinte al Ucrainei l-a abandonat în ultimul moment. Mişcarea sa a declanşat proteste de stradă, înnăbuşite prin violenţă de jandarmii ucraineni. Au urmat protestele ample de pe Maidan, culminând cu fuga preşedintelui Ianukovici şi noi alegeri ce au legitimizat parcursul european pe care poporul ucrainean îl doreşte.
Rusia lui Putin, pe de altă parte, a ales să sprijine separatiştii din est şi să anexeze Crimeea în martie 2014, lucru care i-a atras o serie de sancţiuni din partea Occidentului. Kievul şi aliaţii săi vestici afirma că Rusia a ajutat separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei atât cu arme cât şi cu luptători, acuzaţie care este negată de Kremlin în ciuda dovezilor pe care Occidentul susţine că le are. De asemenea, Kremlinul susţine că luptătorii ruşi prezenţi în estul Ucrainei sunt voluntari şi că nu sunt trimişi acolo de conducerea rusă.
Potrivit datelor oferite de ONU, până în prezent, peste 5.000 de oameni au fost ucişi în acest conflict.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.