Oraş din nordul Chinei cu 11 milioane locuitori, băgat în izolare din cauza virusului Wuhan

.
. (PETER PARKS/AFP via Getty Images)

Un alt oraş din nordul Chinei a impus blocaje stricte în urma creşterii numărului cazurilor de COVID-19.

Pe 6 ianuarie, guvernul din Shijiazhuang a decis ca toţi cei 11 milioane de locuitori trebuie să facă teste de acid nucleic pentru detectarea virusului Wuhan în următoarele trei până la patru zile.

Un specialist chinez în vaccinuri şi-a împărtăşit gândurile pe reţelele de socializare cu privire la noul vaccin COVID-19 aprobat de autorităţi, spunând că ar putea induce efecte secundare negative.

Miercuri, Comisia Naţională de Sănătate a Chinei a anunţat zeci de noi infecţii în provincia Hebei. Pacienţii provin din oraşele Shijiazhuang şi Xingtai.

Comisia a desemnat apoi întregul cartier Gaocheng din oraşul Shijiazhuang drept „regiune cu risc ridicat” pentru contractarea virusului Wuhan, care cauzează boala COVID-19. Potrivit guvernului local al oraşului, cartierul Gaocheng înregistra 790.100 de locuitori la sfârşitul anului 2019.

Potrivit ghidurilor guvernului central, o regiune este considerată „cu risc ridicat” atunci când peste 50 de rezidenţi sunt diagnosticaţi ca pacienţi cu COVID-19 (fără a lua în considerare purtătorii asimptomatici, care sunt consideraţi o categorie separată în China).

Miercuri, Xinhua, agenţia regimului comunist, a publicat în mod neaşteptat un comentariu prin care critica guvernul provinciei Hebei pentru că nu a raportat focarul local.

„În ultimele zile, [guvernul Hebei] într-adevăr nu a publicat suficiente informaţii legate de focar, în special detaliile despre pacienţii diagnosticaţi, cum ar fi locul în care trăiesc şi activităţile lor din ultimele săptămâni”, se menţiona în comentariu.

Articolul a explicat în continuare că publicarea informaţiilor despre infecţii ar putea „calma oamenii” şi a îndemnat guvernele locale să se pregătească cu atenţie pentru conferinţele de presă legate de focar şi să le organizeze în mod regulat.

Controale stricte

Guvernul Shijiazhuang a interzis toate întâlnirile şi a permis petreceri familiale la care participă puţine persoane, doar pentru nunţi şi înmormântări.

De asemenea, a anulat un număr mare de zboruri care intrau şi ieşeau din oraş, a suspendat orice transport public de călători către alte oraşe şi a operat mai puţine servicii locale de autobuz şi metrou.

Nu i s-a permis niciunui vehicul să părăsească oraşul.

Mai mult, şoferii care conduceau vehicule cu plăcuţe de înmatriculare Shijiazhuang au raportat miercuri că autorităţile din Beijing nu le-au permis să intre în oraş şi i-au obligat să continue să conducă pe autostrăzi.

Spitalul de Boli Pulmonare al provinciei Hebei, spitalul Shijiazhuang nr. 5 şi alte câteva spitale din Shijiazhuang au anunţat că au încetat să primească pacienţi noi.

Panică

Locuitorii din Shijiazhuang au început, de asemenea, să se aprovizioneze cu alimente de teama unui blocaj complet, în stilul celui care a fost impus asupra oraşului Wuhan la începutul lui 2020.

Pe platformele chineze de socializare, localnicii s-au plâns că nu pot cumpăra alimente de bază, deoarece rafturile magazinelor au fost golite de mărfuri.

Lin Ming (pseudonim), student la Universitatea de Medicină din Hebei, a vorbit cu reporterii ediţiei Epoch Times în limba chineză despre motivul unor demonstraţii studenţeşti din noaptea de 4 ianuarie, când studenţii din cămin au strigat lozinci de la ferestre.

„Am fost închişi în campus de la începutul acestui semestru - în septembrie. În ultimele luni, profesorii, studenţii postuniversitari şi seniori puteau intra şi părăsi liber campusul, dar noi - studenţii din celelalte clase - nu aveam voie să plecăm”, a spus Lin.

73 efecte secundare

Tao Lina este specialist în vaccinuri, din Shanghai. El a postat pe Weibo, o platformă de tip Twitter, o fotografie cu instrucţiunile pentru vaccinul COVID-19 dezvoltat de Sinopharm, în care au fost enumerate 73 de efecte secundare.

„Este foarte probabil să aibă efecte secundare grave, cum ar fi hipertensiune arterială, pierderea vederii, pierderea gustului şi incontinenţa urinară”, scria pe etichetă, potrivit postării lui Tao.

Alte efecte frecvente includ dureri în zona injectată, febră, oboseală, dureri musculare, dureri articulare, tuse, greaţă, diaree, constipaţie şi dificultăţi de respiraţie.

Postarea de pe Weibo a fost ştearsă de cenzori.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe