China anunţă focare ale noii variante de virus Wuhan în numeroase oraşe

Blocaje stradale impuse în încercarea de a stăvili răspândirea virusului Wuhan, Shenyang, China, 2 ianuarie 2021
Blocaje stradale impuse în încercarea de a stăvili răspândirea virusului Wuhan, Shenyang, China, 2 ianuarie 2021 (STR/AFP via Getty Images)

Focarele de virus Wuhan din nordul Chinei au continuat să explodeze în weekend, autorităţile anunţând că au detectat pacienţi infectaţi cu noua variantă de virus care a apărut pentru prima dată în Regatul Unit.

Oraşul Shanghai şi provincia sudică Guangdong au raportat fiecare câte un pacient care a avut rezultat pozitiv la B.1.1.7, noua tulpină de virus apărută în Marea Britanie. Ambii erau studenţi din Marea Britanie care s-au întors în China în decembrie 2020. După secvenţierea genomului, s-a confirmat că au fost infectaţi cu noua tulpină, care, conform specialiştilor, este mai contagioasă.

Între timp, autorităţile din Shenyang şi Dalian au furnizat detalii despre aşa-numiţii supra-răspânditori locali - persoane care transmit virusul unui număr foarte mare de persoane prin contactele pe care le au -, care au răspândit virusul către alte zeci.

Localnicii au declarat pentru Epoch Times că sunt la curent cu unele cazuri pe care guvernele lor locale nu le-au anunţat, astfel încât în rândul populaţiei există un anumit grad de suspiciune că guvernele locale muşamalizează gravitatea focarelor.

Este unanim acceptat faptul că regimul comunist chinez publică statistici false privind numărul îmbolnăvirilor şi deceselor cauzate de virusul Wuhan. China a muşamalizat masiv gravitatea focarului şi transmiterea de la om la om timp de câteva săptămâni la începutul exploziei virale, permiţând astfel ca virusul Wuhan să se transforme într-o pandemie care a afectat majoritatea ţărilor.

"Supra-răspânditori"

În weekend, autorităţile au anunţat mai multe cazuri în provincia Heilongjiang; în oraşele Dalian şi Shenyang din provincia Liaoning; în Beijing; şi în oraşul Shijiazhuang în provincia Hebei.

Potrivit autorităţilor din Shenyang, toţi cei care au fost infectaţi în acest ultim val au avut contact cu o femeie supranumită Yin, care a ajuns în Shenyang din Coreea de Sud pe 29 noiembrie 2020.

Publicaţia "Ziarul", aparţinând regimului, a creat o hartă care arată cum s-ar fi infectat persoanele cu care a intrat în contact Yin, inclusiv nepoata ei, colegele de cameră, personalul medical care a tratat-o ​​la spital pentru COVID-19 şi pacienţii aflaţi în paturile din apropiere.

În Dalian, un pacient în vârstă de 34 de ani, supranumit Jin, a răspândit virusul la cel puţin 33 de alte persoane, potrivit oficialilor locali din domeniul sănătăţii.

La o conferinţă de presă din 3 ianuarie 2021, Zhao Lian, director adjunct al Comisiei de sănătate Dalian, a declarat că Jin ţine un stand de îmbrăcăminte în interiorul unui mall local şi a contractat boala acolo.

Jin a participat la o întâlnire de familie după ce a avut unele simptome şi a răspândit virusul la 10 dintre cei 11 membri ai familiei care se aflau acolo.

Autorităţile de la Beijing au declarat că ultimul diagnosticat a fost un bebeluş de 8 luni. Mama şi bunica copilului au avut rezultate pozitive pe 31 decembrie.

Dar majoritatea cazurilor pe care autorităţile le-au dezvăluit în zilele trecute sunt legate de o femeie de 31 de ani care a fost diagnosticată pe 24 decembrie 2020.

Cazuri nedeclarate

Doamna Li de la Beijing a declarat pentru ediţia Epoch Times în limba chineză că focarul de la Beijing este mult mai grav decât au anunţat autorităţile, menţionând că există rapoarte privitoare la numeroşi infectaţi şi diagnosticaţi în cartierele Shunyi şi Chaoyang.

"O mulţime de oameni au fost infectaţi cu virusul la Beijing şi guvernul nu îndrăzneşte să raporteze niciun detaliu", a declarat Li.

Ea a spus că autorităţile nu vor să dezvăluie amploarea reală a focarului, ca să nu fie afectată imaginea Partidului Comunist, însă au emis politici stricte de blocare pentru a opri focarul şi a-şi salva reputaţia.

Li a pus la îndoială şi povestea oficialilor conform căreia multe persoane infectate au călătorit recent în străinătate.

Ming Xuan (pseudonim), student la Colegiul Normal din Jinzhou, o şcoală de formare a profesorilor situată în nord-estul provinciei Liaoning, a declarat pentru ediţia Epoch Times în limba chineză în 2 ianuarie că şcoala sa a fost închisă complet din 27 decembrie şi nu a permis niciunui student să părăsească campusul în timpul vacanţei de iarnă.

Epoch Times nu a putut verifica existenţa focarului descris de Ming, dar a discutat cu alţi studenţi care au confirmat că şcoala este complet închisă şi nimeni nu ştia când vor avea voie să se întoarcă acasă studenţii închişi în campus, pentru vacanţa de iarnă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe