China nu permite experţilor medicali să intre în Wuhan. OMS se declară "dezamăgită"
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a criticat Partidul Comunist Chinez pentru că nu a permis experţilor internaţionali să intre în ţară pentru a examina originile virusului Wuhan, la peste un an de la explozia focarului viral.
Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, a transmis într-o declaraţie că este „foarte dezamăgit” că regimul comunist chinez nu a oferit încă autorizaţii experţilor în sănătate pentru a intra în ţară.
„Astăzi am aflat că oficialii chinezi nu au finalizat încă autorizaţiile necesare pentru sosirea echipei în China”, a afirmat el. „Sunt foarte dezamăgit de această veste, având în vedere că doi membri au pornit deja în călătorii [şi] alţii au fost anunţaţi în ultimul moment să nu plece.”
Tedros a menţionat că au existat aranjamente între OMS, China şi o echipă internaţională pentru a călători la Wuhan, unde se crede că virusul Wuhan a apărut în 2019.
"Aceşti oficiali, a declarat oficialul OMS, au început să călătorească din ţările lor de origine în China".
"Am fost în contact cu înalt oficiali chinezi [şi] am precizat încă o dată că misiunea este o prioritate pentru OMS [şi] pentru echipa internaţională”, a spus el, adăugând: „Suntem dornici să începem misiunea cât mai repede posibil".
La începutul exploziei focarului în Wuhan, OMS a fost acuzată pe scară largă de transmitere a ştirilor false răspândite de regimul comunist chinez, care minimiza gravitatea focarului şi transmisibilitatea virusului. Mike Pompeo, secretarul american de stat, a mers până într-acolo încât l-a acuzat pe Tedros că se află în slujba Chinei.
Preşedintele Donald Trump a fost probabil cel mai proeminent critic al OMS, luând decizia de a tăia finanţarea SUA pentru agenţia ONU.
„De-a lungul acestei crize, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a insistat în mod bizar să laude China pentru presupusa sa 'transparenţă'. V-aţi alăturat în mod constant acestor omagii, în ciuda faptului că China a fost lipsită de transparenţă”, a scris Trump într-o scrisoare adresată OMS anul trecut. „De aceea este de datoria mea, în calitate de preşedinte al Statelor Unite, să vă informez că, în cazul în care Organizaţia Mondială a Sănătăţii nu se angajează să aducă îmbunătăţiri substanţiale majore în următoarele 30 de zile, voi face ca îngheţarea temporară a finanţării SUA pentru Organizaţia Mondială a Sănătăţii să devină permanentă”.
Locuitori, jurnalişti şi medici din Wuhan au arătat că regimul comunist chinez a minţit cu privire la pandemie.
Datele guvernamentale interne au arătat că numărul cazurilor de COVID-19 este mult mai mare decât cel raportat public în Wuhan, Beijing şi mai multe provincii.
Între timp, The Associated Press şi BBC au raportat că Partidul Comunist Chinez a împiedicat jurnaliştii să viziteze galerii de mină şi peşteri de lilieci din provincia Yunnan din China, unde oamenii de ştiinţă chinezi au efectuat cercetări cu privire la virus.
Peşterile de lilieci sunt situate într-o mină de cupru abandonată, adânc în munţii Tongguan, un oraş din judeţul Mojiang din provincia Yunnan, în sud-vestul Chinei. BBC a subliniat că multe eşantioane prelevate din peşteri au fost transferate la Institutul de Virologie Wuhan - un laborator situat în apropierea pieţei alimentare Huanan, despre care autorităţile au afirmat iniţial ca ar fi sursa focarului.
Potrivit BBC, când echipa a încercat să viziteze peşterile, a fost urmărită de poliţişti în civil şi de alţi oficiali în maşini nemarcate.
AP a raportat, de asemenea, că jurnaliştii săi au fost urmăriţi de ofiţeri de securitate chinezi şi li s-a refuzat intrarea într-una din peşteri la sfârşitul lunii noiembrie. Raportul a subliniat că probele prelevate din peşteri de către o echipă de cercetare a liliecilor au fost confiscate.
Beijing-ul a menţinut o atitudine complet lipsită de transparenţă cu privire la originile şi existenţa virusului în China - inclusiv prin închiderea laboratorului din Shanghai care, la începutul pandemiei, a fost cel care a transmis secvenţa genomică în afara Chinei, pentru a da ocazia medicilor străini să poată începe activităţile de cercetare a virusului Wuhan şi lupta împotriva pandemiei.