Hong Kong: Partidul Comunist arestează aproximativ 50 de foşti parlamentari pro-democraţie

“Nu vor fi învingători la sfârşitul acestei revoluţii dar vă rugăm să fiţi martori la ea”
“Nu vor fi învingători la sfârşitul acestei revoluţii dar vă rugăm să fiţi martori la ea” (May James/HKFP)

Aproximativ 50 de activişti pro-democraţie, foşti parlamentari şi politicieni, au fost arestaţi la Hong Kong miercuri dimineaţă, generând condamnarea de către comunitatea internaţională.

Arestările au avut loc în temeiul legii de aşa-zisă securitate naţională pe care Congresul Partidului Comunist Chinez a impus-o în Hong Kong anul trecut. Majoritatea politicienilor sunt acuzaţi de subversiune pentru rolul jucat în cadrul alegerile primare care au avut loc în tabăra pro-democraţie înainte de alegerile Consiliului Legislativ (Parlamentul local) din septembrie anul trecut, potrivit unei postări pe Facebook a grupului local pro-democraţie Frontul Drepturilor Civile ale Omului (CHRF).

Arestările făcute în 6 ianuarie marchează cea mai mare represiune de la intrarea în vigoare a legii securităţii naţionale, pe 30 iunie 2020. Legea pedepseşte infracţiuni vagi definite - precum subversiunea, colaborarea cu forţele străine şi secesiunea - cu pedepse care pot ajunge la închisoare pe viaţă.

Alegerile primare, organizate de asociaţia politică locală Power for Democracy, au avut loc în perioada 11 şi 12 iulie, cu scopul de a selecta cei mai promiţători candidaţi pro-democraţie care să candideze în Parlament. Tabăra pro-democratică speră să câştige o majoritate - mai mult de 35 de locuri.

Peste 600.000 de persoane din Hong Kong au votat la primare.

Alegerile parlamentare, programate iniţial pentru 6 septembrie 2020, au fost în cele din urmă amânate de liderul-marionetă din Hong Kong, Carrie Lam, motivul fiind creşterea numărului de cazuri de infecţie cu virus Wuhan.

Printre cei arestaţi miercuri s-au numărat foşti parlamentari ai Partidului Civic local şi ai Partidului Democrat, printre care Wu Chi-wai, James To, Andrew Wan, Lam Cheuk-ting şi Alvin Yeung.

Alţi foşti parlamentariau fost arestaţi: Gary Fan, Eddie Chu, Au Nok-hin şi Leung Kwok-hung.

Cunoscutul activist local Jimmy Sham, care este în prezent unul dintre vicepreşedinţii partidului local League of the Social Democrats şi fostul convocator al Frontului pentru Drepturi Civile, a fost de asemenea arestat.

Benny Tai, fost profesor de drept al Universităţii din Hong Kong, şi el organizator al alegerilor primare, a fost de asemenea arestat.

ONG-ul britanic Hong Kong Watch a condamnat regimul comunist chinez pe Twitter, postând: „Beijingul subminează din nou democraţia din Hong Kong şi îşi încalcă obligaţiile care îi revin în conformitate cu Declaraţia comună sino-britanică”.

"Comunitatea internaţională trebuie să răspundă cu sancţiuni Magniţki şi alte măsuri punitive care să demonstreze că un atac împotriva democraţiei are consecinţe", a adăugat ONG-ul.

Nathan Law, un activist din Hong Kong aflat în prezent în exil la Londra, a cerut oficialilor europeni să ia măsuri.

„Ca răspuns la represiunea politică din Hong Kong, îndemn Parlamentul European să anuleze acordul de investiţii UE-China şi să sancţioneze oficialii din China şi HK care sunt responsabili de arestări”, a scris el pe Twitter.

Acordul de investiţii în afaceri dintre UE şi China a fost încheiat la 30 decembrie 2020, în ciuda încălcărilor majore ale drepturilor omului în China.