Hong Kong: Partidul Comunist arestează aproximativ 50 de foşti parlamentari pro-democraţie
focus
alte articole
Aproximativ 50 de activişti pro-democraţie, foşti parlamentari şi politicieni, au fost arestaţi la Hong Kong miercuri dimineaţă, generând condamnarea de către comunitatea internaţională.
Arestările au avut loc în temeiul legii de aşa-zisă securitate naţională pe care Congresul Partidului Comunist Chinez a impus-o în Hong Kong anul trecut. Majoritatea politicienilor sunt acuzaţi de subversiune pentru rolul jucat în cadrul alegerile primare care au avut loc în tabăra pro-democraţie înainte de alegerile Consiliului Legislativ (Parlamentul local) din septembrie anul trecut, potrivit unei postări pe Facebook a grupului local pro-democraţie Frontul Drepturilor Civile ale Omului (CHRF).
Arestările făcute în 6 ianuarie marchează cea mai mare represiune de la intrarea în vigoare a legii securităţii naţionale, pe 30 iunie 2020. Legea pedepseşte infracţiuni vagi definite - precum subversiunea, colaborarea cu forţele străine şi secesiunea - cu pedepse care pot ajunge la închisoare pe viaţă.
Alegerile primare, organizate de asociaţia politică locală Power for Democracy, au avut loc în perioada 11 şi 12 iulie, cu scopul de a selecta cei mai promiţători candidaţi pro-democraţie care să candideze în Parlament. Tabăra pro-democratică speră să câştige o majoritate - mai mult de 35 de locuri.
Peste 600.000 de persoane din Hong Kong au votat la primare.
Alegerile parlamentare, programate iniţial pentru 6 septembrie 2020, au fost în cele din urmă amânate de liderul-marionetă din Hong Kong, Carrie Lam, motivul fiind creşterea numărului de cazuri de infecţie cu virus Wuhan.
Printre cei arestaţi miercuri s-au numărat foşti parlamentari ai Partidului Civic local şi ai Partidului Democrat, printre care Wu Chi-wai, James To, Andrew Wan, Lam Cheuk-ting şi Alvin Yeung.
Alţi foşti parlamentariau fost arestaţi: Gary Fan, Eddie Chu, Au Nok-hin şi Leung Kwok-hung.
Cunoscutul activist local Jimmy Sham, care este în prezent unul dintre vicepreşedinţii partidului local League of the Social Democrats şi fostul convocator al Frontului pentru Drepturi Civile, a fost de asemenea arestat.
Benny Tai, fost profesor de drept al Universităţii din Hong Kong, şi el organizator al alegerilor primare, a fost de asemenea arestat.
ONG-ul britanic Hong Kong Watch a condamnat regimul comunist chinez pe Twitter, postând: „Beijingul subminează din nou democraţia din Hong Kong şi îşi încalcă obligaţiile care îi revin în conformitate cu Declaraţia comună sino-britanică”.
"Comunitatea internaţională trebuie să răspundă cu sancţiuni Magniţki şi alte măsuri punitive care să demonstreze că un atac împotriva democraţiei are consecinţe", a adăugat ONG-ul.
Nathan Law, un activist din Hong Kong aflat în prezent în exil la Londra, a cerut oficialilor europeni să ia măsuri.
„Ca răspuns la represiunea politică din Hong Kong, îndemn Parlamentul European să anuleze acordul de investiţii UE-China şi să sancţioneze oficialii din China şi HK care sunt responsabili de arestări”, a scris el pe Twitter.
Acordul de investiţii în afaceri dintre UE şi China a fost încheiat la 30 decembrie 2020, în ciuda încălcărilor majore ale drepturilor omului în China.