Israelul emite un paşaport verde pentru cei vaccinaţi anti-Covid-19

.
. (pixabay.com)

Guvernul israelian a confirmat luni, 4 ianuarie 2021, faptul că va emite paşaportul de vaccin COVID-19, care va permite accesul în locuri "restricţionate altor persoane", conform publicaţiei The Jerusalem Post.

O demonstraţie a proiectului a fost prezentată de Nachman Ash, care coordonează efortul de combatere a focarului virusului Wuhan, într-o reuniune a unei comisii parlamentare.

"La două săptămâni după rapel, persoana care a fost vaccinată va primi un paşaport verde", a explicat Yuli Edelstein, ministrul Sănătăţii din Israel, adăugând că documentul va "scoate oamenii din izolare" şi va "permite oamenilor să circule în locuri care vor fi interzise celor care nu îl vor avea".

Deşi au promis că nu vor face vaccinarea obligatorie, mai mulţi lideri europeni au cerut crearea unui aşa-numit paşaport COVID-19, care să permită celor vaccinaţi, sau celor care au imunitate la virus, să circule nestingheriţi.

Deşi aplicarea unei asemenea iniţiative în spaţii publice este problematică, ea poate fi legală în cazul spaţiilor private - în mall-uri, la bordul aeronavelor comerciale sau în companii private.

Iniţiativele de acest gen sunt controversate şi pentru că marii producători de vaccinuri COVID - Pfizer/ BioNTech şi Moderna - au refuzat să îşi asume responsabilitatea juridică pentru eventualele efecte secundare ale vaccinurilor produse.

Cu luni în urmă, liderul comunist chinez Xi Jinping a cerut crearea unui paşaport internaţional COVID-19 bazat pe un cod QR - de bare, bidimensional - care să fie recunoscut internaţional. Regimul comunist chinez are un asemenea sistem implementat pe telefoanele mobile, pe care îl foloseşte pentru impunerea unor carantine draconice şi pentru urmărirea mişcării cetăţenilor săi.

Cu săptămâni în urmă, guvernul britanic a fost prins încheind contracte cu firme private pentru dezvoltarea unor asemenea aplicaţii. Iniţiativa, pe care guvernul a încercat să nu o facă publică, a generat un scandal şi a stârnit teorii conspiraţioniste.