Google va fi acuzată de încălcarea regulilor UE privind Big Tech [Reuters]

(Getty Images)
Redacţia
23.02.2025

Alphabet, compania-mamă a Google, urmează să fie acuzată de încălcarea regulilor UE destinate să limiteze puterea marilor companii Big Tech, după ce modificările propuse în rezultatele căutării nu au reuşit să răspundă îngrijorărilor autorităţii de reglementare antitrust a UE şi ale concurenţilor săi, au declarat trei persoane cu cunoştinţe directe despre acest subiect, potrivit Reuters.

Măsura Comisiei Europene vine pe fondul tensiunilor cu preşedintele american Donald Trump, care a fost de partea giganţilor americani din domeniul tehnologiei, făcând lobby împotriva reglementărilor UE şi criticând amenzile ca fiind o formă de tarif. Acest lucru a stârnit, la rândul său, îngrijorări cu privire la faptul că organismul de supraveghere al UE ar putea slăbi măsurile luate împotriva Big Tech.

Din martie anul trecut, Comisia Europeană investighează Google pentru posibile încălcări ale Legii privind pieţele digitale (DMA).

Una dintre anchete se concentrează asupra faptului dacă Google favorizează motoarele sale de căutare verticale, cum ar fi Google Shopping, Google Flights şi Google Hotels, în detrimentul rivalilor şi dacă discriminează serviciile terţe în rezultatele căutărilor Google.

Acuzaţiile iminente se referă la această chestiune, au declarat persoanele respective.

Organismul european de supraveghere a concurenţei a refuzat să comenteze. Google a făcut referire la o postare pe blog din decembrie a directorului său pentru concurenţă EMEA, Oliver Bethell, care a declarat că societatea lucrează pentru a găsi o soluţie echilibrată cu Comisia.

Bethell a declarat că mai multe schimbări în formatul rezultatelor căutărilor Google pentru a mulţumi rivalii ar putea duce la eliminarea anumitor caracteristici utile.

Gigantul tehnologic american a anunţat în ultimele luni o serie de modificări ale formatului rezultatelor căutărilor, în încercarea de a răspunde cererilor contradictorii ale site-urilor de comparare a preţurilor, hotelurilor, companiilor aeriene şi micilor comercianţi cu amănuntul. Majoritatea acestora au respins propunerile ca fiind neconforme cu DMA.

De asemenea, autorităţile de reglementare antitrust ale UE nu sunt mulţumite de ameninţarea Google de a readuce linkurile albastre în rezultatele căutărilor dacă nu poate rezolva cererile rivalilor, a declarat una dintre surse.

DMA interzice Google să îşi favorizeze propriile produse şi servicii pe platformele sale, în caz contrar riscând amenzi de până la 10% din veniturile sale anuale globale.

Este probabil ca acuzaţiile DMA să fie trimise către Google în urma deciziilor luate în lunile următoare în investigaţii separate privind Apple şi Meta Platforms, care sunt mai avansate, a declarat una dintre surse.

Cealaltă investigaţie DMA privind Google vizează eventualele limitări care împiedică dezvoltatorii de aplicaţii să informeze gratuit utilizatorii cu privire la ofertele din afara magazinului de aplicaţii Google.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor