Opt forţe aeriene ale NATO vor participa la un exerciţiu masiv în Ucraina

Avion de luptă american F-22 Raptor
Avion de luptă american F-22 Raptor (Wikipedia.org)

Soldaţi din opt armate străine, inclusiv SUA, vor fi prezente în Ucraina luna viitoare pentru a participa la cel mai mare exerciţiu aerian al ţării de până acum.

Baza aeriană Starokostiantiniv, situată la aproximativ 240 km sud-vest de capitala Kiev, va găzdui aproximativ 950 de soldaţi din SUA, Belgia, Danemarca, Estonia, Olanda, Polonia, România şi Marea Britanie, pentru a participa la exerciţiul aerian multinaţional Clear Sky, a precizat miercuri revista Stars and Stripes.

Exerciţiul Clear Sky va pregăti soldaţi în domenii precum suveranitate aeriană, interdicţie aeriană, integrare aer-sol, operaţiuni de mobilitate aeriană, evaluare medicală aeriană, apărare cibernetică şi recuperarea personalului, potrivit sursei citate.

Anunţul a fost făcută după ce guvernul ucrainean a declarat că va deschide o nouă bază militară în Marea Azov, o întindere de apă între regiunile ruseşti Rostov şi Krasnodar şi peninsula ucraineană Crimeea, care a fost anexată de Rusia în 2014, însă cea mai mare parte a coastei de nord a acestei mări aparţine Ucrainei.

Delegatul special al preşedintelui american Donald Trump în Ucraina, Kurt Volker, a declarat marţi mass mediei că indiferent de lipsurile existente în capabilităţile armatei ucrainene, SUA este “pregătită să discute cu Ucraina despre necesităţile sale. Ei [ucrainenii] pot cumpăra lucruri prin intermediul vânzărilor noastre militare externe”, potrivit agenţiei de ştiri Sputnik.

Ucraina nu este membră NATO, dar şi-a exprimat interesul de a se alătura alianţei, care s-a extins încet înspre est în deceniile care au trecut de la prăbuşirea socialismului în Europa de Est. Interesul Ucrainei pentru NATO a crescut din 2014, când a ajuns la putere un guvern de dreapta şi pro-occidental, după ce preşedintele pro-rus Viktor Ianukovici a renunţat la un acord comercial cu UE în favoarea unuia cu Rusia.

La sfârşitul lunii trecute, consilierul Casei Albe pentru securitate naţională, John Bolton, la întoarcerea din Kiev, a declarat pentru Reuters că Ucraina a făcut progrese în acţiunile sale de a se alătura alianţei occidentale, dar încă mai sunt multe de făcut.

Bolton a precizat că este periculos să nu se rezolve criza din Ucraina, făcând referire la anexarea Crimeei şi conflictul armat dintre separatiştii susţinuţi de Rusia şi forţele guvernamentale în regiunile est-ucrainene Doneţk şi Lugansk, care s-au autoproclamat republici.

Exerciţiul Clear Sky va avea loc după ce preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a semnat un decret de suspendare unilaterală a Tratatului de prietenie bilaterală cu Rusia pe fondul deteriorării continue a relaţiilor dintre cele două state, potrivit publicaţiei The Moscow Times.

În plus, SUA s-a alăturat Uniunii Europene condamnând planurile separatiştilor susţinuţi de Rusia în estul Ucrainei de a organiza “alegeri”, numindu-le “proceduri false” care subminează eforturile de pace din regiune.

“Statele Unite condamnă planul anunţat pentru desfăşurarea de alegeri în aşa-numitele Republici Populare Doneţk şi Lugansk”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat american, Heather Nauert, potrivit RFE/RL.