Ucraina va informa Rusia în mod oficial cu privire la suspendarea Tratatului de prietenie

Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko.
Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko. (Sean Gallup/Getty Images)

Ucraina a declarat că vineri va anunţa în mod oficial Rusia că nu va extinde tratatul de prietenie, cooperare şi parteneriat cu Moscova.

Ministrul ucrainean de Externe, Pavlo Klimkin, a declarat miercuri că Ucraina va anunţa toate organizaţiile relevante, inclusiv ONU, în legătură cu această măsură, precizează RFE/RL.

Tratatul - ce durează de 10 ani - a fost iniţial semnat în 31 mai 1997, cu o clauză care stabileşte prelungirea sa automată în cazul în care părţile nu iau măsuri de a-i pune capăt. Tratatul a intrat în vigoare la 1 aprilie 1999.

Niciuna dintre părţi nu a anunţat că ar dori să încheie acordul înainte de octombrie 2008, şi prin urmare acesta a fost prelungit pentru alţi zece ani.

Tratatul stabileşte principiul parteneriatului strategic, respectarea graniţelor existente, respectarea integrităţii teritoriale şi obligaţia de a nu se folosi teritoriul unei naţiuni pentru a afecta securitatea celeilalte.

“În calitate de state prietene, egale şi suverane, [părţile] îşi vor baza relaţiile pe respect şi încredere reciprocă, pe parteneriat strategic şi cooperare”, susţine Articolul 1 al Tratatului.

Ucraina şi-a anunţat independenţa de fosta Uniunea Sovietică în 24 august 1991, cu aproape patru luni înaintea dizolvării oficiale a Uniunii.

Relaţiile ucraineano-ruse s-au deteriorat foarte mult de când Moscova a anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea în martie 2014 şi a decis să îi susţină pe separatiştii din estul Ucrainei, care sunt implicaţi într-un conflict armat cu trupele guvernului din Kiev. Conflictul izbucnit în aprilie 2014 a provocat până acum moartea a peste 10.300 de persoane.

SUA şi Uniunea Europeană au condamnat acţiunile Rusiei în Ucraina şi au aplicat sancţiuni împotriva Moscovei.