Mişcare unilaterală. Ucraina pune capăt Tratatului de prietenie cu Rusia

Petro Poroşenko
Petro Poroşenko (STR/AFP/Getty Images)

Preşedintele Ucrainei a semnat un decret pentru suspendarea unilaterală a Tratatului de prietenie bilaterală cu Rusia pe fondul deteriorării continue a relaţiilor dintre cele două state, potrivit publicaţiei The Moscow Times.

Tratatul de Prietenie, Cooperare şi Parteneriat între Rusia şi Ucraina a fost semnat de preşedinţii celor două ţări în 1997 şi ratificat în 1998. Însă relaţiile ruso-ucrainene s-au deteriorat foarte mult după ce Moscova a anexat peninsula ucraineană Crimeea în 2014 şi a decis să susţină separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei.

Consiliul Naţional pentru Securitate şi Apărare al Ucrainei a decis la începutul acestei luni să renunţe la Tratat, care a angajat cele două naţiuni să dezvolte relaţii paşnice şi să soluţioneze probleme teritoriale.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a semnat un decret luni prin care a pus capăt tratatului, a anunţat administraţia sa.

Ministerul ucrainean de Externe va anunţa Rusia până în 30 septembrie cu privire la suspendarea tratatului, a declarat reprezentantul lui Poroşenko în Rada Supremă a Ucrainei, fiind citat de administraţia din Kiev.

Leonid Kalaşnikov, directorul Comisiei pentru CSI, integrare euroasiatică şi relaţii cu compatrioţii din Duma de Stat a Rusiei, a declarat că suspendarea tratatului va afecta imigranţii ruşi şi ucraineni.

“Aparent, lui [Poroşenko] nu îi pasă de ucrainenii care locuiesc în Rusia”, a fost citat Kalaşnikov.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe