Rusia susţine că are dovezi că zborul MH17 a fost doborât de o rachetă deţinută de Ucraina

Rămăşitele zborului malaezian civil MH17, care a fost doborât în estul Ucrainei în 17 iulie 2014.
Rămăşitele zborului malaezian civil MH17, care a fost doborât în estul Ucrainei în 17 iulie 2014. (Dominique Faget/AFP/Getty Images)

Ministerul rus al Apărării a declarat luni că racheta care a doborât zborul malaezian MH17 în iulie 2014, ucigând cele 298 de persoane aflate la bord, a fost produsă în 1986 şi a fost deţinută de autorităţile ucrainene, potrivit Euronews.

General-locotenentul Nikolia Parşin, şeful Direcţiei pentru Rachete şi Artilerie din cadrul Ministerului rus al Apărării, a susţinut reporterilor că Moscova a reuşit să obţină presupuse dovezi legate de implicarea rachetei Buk în prăbuşirea avionului malaezian utilizând două numere de serie aparent găsite pe fragmentele rachetei.

Potrivit documentelor, despre care Parşin a afirmat că au fost desecretizate înaintea conferinţei de presă, racheta ar fi fost produsă la o uzină militară din Dolgoprudni, în apropierea Moscovei, în cursul anului 1986 şi a fost transportată în Ucraina la 29 decembrie, în acelaşi an.

Rusia susţine că racheta a fost folosită în 2014 de regimentul 223 de rachete antiaeriene din cadrul armatei ucrainene şi luni a prezentat o înregistrare audio, care, în opinia acesteia, dovedeşte complicitatea Ucrainei în acel dezastru.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, generalul Igor Konaşenkov, materialul audio reprezintă o conversaţie între soldaţi ucraineni, înregistrată în 2016 în apropierea Odessei, în sud-vestul Ucrainei.

Agenţia rusă de ştiri TASS a raportat că pe înregistrare pot fi auzite următoarele cuvinte: “Dacă este aşa, vom ... (un sinonim al verbului a doborî) un alt Boeing malaezian”.

Ministerul rus al Apărării a respins de asemenea imaginile video, care potrivit investigaţiei internaţionale conduse de olandezi, au fost folosite ca dovadă că racheta a fost transportată din Rusia în regiunea est-ucraineană Doneţk, deţinută de rebeli.

Rezultatele Rusiei le contrazic pe cele ale Echipei Comune de Investigaţie, care a aflat în luna mai că “Rusia este responsabilă pentru desfăşurarea sistemului Buk care a fost folosit la doborârea zborului MH17”.

Investigatorii au concluzionat că racheta a fost lansată din teritoriile ocupate de rebeli în estul Ucrainei şi că “toate vehiculele dintr-un convoi care transporta racheta au făcut parte din forţele armate ruseşti”.

“Cerem Rusiei să îşi accepte responsabilitatea şi să coopereze în totalitate cu procesul de a afla adevărul şi a oferi justiţie victimelor zborului MH17 şi familiilor lor”, a afirmat la acea vreme ministrul olandez de Externe, Stef Blok.

Rusia a negat orice implicare în distrugerea avionului, care călătorea pe ruta Amsterdam-Kuala Lumpur când a fost doborât în 17 iulie în apropiere de Doneţk. Toţi cei 298 de pasageri şi membri ai echipajului – inclusiv 193 de cetăţeni olandezi, 43 de cetăţeni malaezieni şi 27 de cetăţeni australieni – au fost ucişi în incident.