Rusia susţine că are dovezi că zborul MH17 a fost doborât de o rachetă deţinută de Ucraina

Rămăşitele zborului malaezian civil MH17, care a fost doborât în estul Ucrainei în 17 iulie 2014. (Dominique Faget/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
18.09.2018

Ministerul rus al Apărării a declarat luni că racheta care a doborât zborul malaezian MH17 în iulie 2014, ucigând cele 298 de persoane aflate la bord, a fost produsă în 1986 şi a fost deţinută de autorităţile ucrainene, potrivit Euronews.

General-locotenentul Nikolia Parşin, şeful Direcţiei pentru Rachete şi Artilerie din cadrul Ministerului rus al Apărării, a susţinut reporterilor că Moscova a reuşit să obţină presupuse dovezi legate de implicarea rachetei Buk în prăbuşirea avionului malaezian utilizând două numere de serie aparent găsite pe fragmentele rachetei.

Potrivit documentelor, despre care Parşin a afirmat că au fost desecretizate înaintea conferinţei de presă, racheta ar fi fost produsă la o uzină militară din Dolgoprudni, în apropierea Moscovei, în cursul anului 1986 şi a fost transportată în Ucraina la 29 decembrie, în acelaşi an.

Rusia susţine că racheta a fost folosită în 2014 de regimentul 223 de rachete antiaeriene din cadrul armatei ucrainene şi luni a prezentat o înregistrare audio, care, în opinia acesteia, dovedeşte complicitatea Ucrainei în acel dezastru.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, generalul Igor Konaşenkov, materialul audio reprezintă o conversaţie între soldaţi ucraineni, înregistrată în 2016 în apropierea Odessei, în sud-vestul Ucrainei.

Agenţia rusă de ştiri TASS a raportat că pe înregistrare pot fi auzite următoarele cuvinte: “Dacă este aşa, vom ... (un sinonim al verbului a doborî) un alt Boeing malaezian”.

Ministerul rus al Apărării a respins de asemenea imaginile video, care potrivit investigaţiei internaţionale conduse de olandezi, au fost folosite ca dovadă că racheta a fost transportată din Rusia în regiunea est-ucraineană Doneţk, deţinută de rebeli.

Rezultatele Rusiei le contrazic pe cele ale Echipei Comune de Investigaţie, care a aflat în luna mai că “Rusia este responsabilă pentru desfăşurarea sistemului Buk care a fost folosit la doborârea zborului MH17”.

Investigatorii au concluzionat că racheta a fost lansată din teritoriile ocupate de rebeli în estul Ucrainei şi că “toate vehiculele dintr-un convoi care transporta racheta au făcut parte din forţele armate ruseşti”.

“Cerem Rusiei să îşi accepte responsabilitatea şi să coopereze în totalitate cu procesul de a afla adevărul şi a oferi justiţie victimelor zborului MH17 şi familiilor lor”, a afirmat la acea vreme ministrul olandez de Externe, Stef Blok.

Rusia a negat orice implicare în distrugerea avionului, care călătorea pe ruta Amsterdam-Kuala Lumpur când a fost doborât în 17 iulie în apropiere de Doneţk. Toţi cei 298 de pasageri şi membri ai echipajului – inclusiv 193 de cetăţeni olandezi, 43 de cetăţeni malaezieni şi 27 de cetăţeni australieni – au fost ucişi în incident.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor