SUA condamnă planul separatiştilor pentru “alegeri” în estul Ucrainei
alte articole
SUA s-a alăturat Uniunii Europene condamnând planurile separatiştilor susţinuţi de Rusia în estul Ucrainei de a organiza “alegeri”, numindu-le “proceduri false” care subminează eforturile de pace din regiune.
“Statele Unite condamnă anunţarea unui plan de desfăşurare a alegerilor în aşa-numitele Republici Populare Doneţk şi Lugansk”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat american, Heather Nauert, potrivit RFE/RL.
“Având în vedere controlul continuu al Federaţiei Ruse asupra acestor teritorii, desfăşurarea de alegeri corecte este de neconceput, şi contravin grav angajamentelor asumate de Rusia în cadrul acordurilor de pace de la Minsk”, a adăugat ea, făcând referire la înţelegerile din septembrie 2014 şi februarie 2015 care vizează rezolvarea conflictului.
Nauert a precizat prin “crearea de proceduri false”, Moscova îşi expune "ignorarea normelor internaţionale şi subminează eforturile de realizare a păcii în estul Ucrainei".
La 8 septembrie, şefa UE pentru politică externă, Federica Mogherini, a criticat la rândul ei planul şi a cerut Moscovei să îşi folosească influenţa pentru a opri desfăşurarea scrutinului planificat pentru data de 11 noiembrie.
Ministerul ucrainean de Externe a criticat de asemenea anunţul făcut de oficialii separatişti din regiunea Donbas.
“Dacă vor avea lor alegeri anticipate false, rezultatul lor va fi nul din punct de vedere legal. Ele nu vor crea niciun fel de consecinţe legale şi nu vor fi recunoscute de Ucraina sau comunitatea globală”, a precizat Ministerul într-o declaraţie publicată în 7 septembrie.
Separatiştii au promis să organizeze alegeri pentru a alege Parlamentul regiunii şi un nou lider.
Liderul separatist al Doneţk, Aleksandr Zaharcenko, a fost ucis în urma exploziei unei bombe la o cafenea din oraş pe 31 august.
Denis Puşilin, preşedintele “consiliului popular” a fost ales în funcţia de lider interimar până după alegerile din 11 noiembrie, când va fi ales un nou lider.
Peste 10.300 de persoane au fost ucise în luptele din estul Ucrainei izbucnite în aprilie 2014.
Acţiunile Rusiei în estul Ucrainei şi confiscarea de către Moscova a peninsulei ucrainene Crimeea au determinat SUA şi UE să impună sancţiuni împotriva Moscovei şi au dus la amplificarea tensiunilor dintre Rusia şi Occident.