Oprescu, dat în judecată pentru că interzice protestele în Bucureşti

(Arhivă) Protest biciclişti.
(Arhivă) Protest biciclişti. (Epoch Times)

Deşi a fost notificată din timp, încă din iulie 2013, cu privire la marşurile bicicliştilor în următorii ani, Primăria Capitalei a încălcat legea încheind protocoale cu alţi organizatori de adunări publice, pentru aceleaşi date şi pe acelaşi traseu precizat în declaraţia prealabilă, motiv pentru care problema se va tranşa în faţa instanţei, a anunţat, în cadrul unui comunicat de presă, Asociaţia Pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH).

"Sâmbătă, 19 septembrie 2015, de la ora 14.30, în Bucureşti se va desfăşura al şaptelea marş al bicicliştilor, sub numele "Oraş pentru oameni". Ca şi la protestele anterioare, administraţia locală ignoră şi de data asta problemele cetăţenilor, dar depune eforturi pentru a-i determina pe organizatori să renunţe să iasă în stradă ca să-şi facă cunoscute problemele.

Din acest motiv, Organizaţia pentru Promovarea Transportului Alternativ în România (OPTAR), asistată de APADOR-CH, a chemat în judecată Primăria Municipiului Bucureşti, prin Primarul General, pentru a soluţiona notificarea protestului din 19 septembrie 2015, depusă la primărie încă din 08.07.2013", se arată în documentul citat.

OPTAR a respectat toate obligaţiile legale privind declararea prealabilă a adunării publice, în termenele prevăzute de lege, în schimb municipalitatea nu şi-a respectat îndatoririle. Conform legii, este interzisă desfăşurarea simultană a două sau mai multe adunări publice distincte, în acelaşi loc sau pe aceleaşi trasee, indiferent de caracterul acestora.

"Considerăm că, intenţionat sau nu, Comisia pentru adunări publice a încălcat legea atunci când a semnat protocoale pentru noi manifestări, pe un traseu declarat în prealabil de alţi organizatori. Reprezentanţii OPTAR au aflat despre aceste protocoale de la membrii comisiei pentru adunări publice, cu care s-au întâlnit la 20 şi 21 aprilie 2015. Deşi atât membrii comisiei, cât şi reprezentantul Primarului General, consilierul personal Solomon Wigler, au promis – la 21 aprilie 2015 – că vor remedia greşeala, acest lucru nu s-a întâmplat încă.

OPTAR a primit în schimb un document din partea Primăriei, în care se invocă o rezoluţie a Primarului Sorin Oprescu, prin care se doreşte interzicerea protestului. Deoarece această rezoluţie nu ne-a fost comunicată, iar OPTAR, organizatorul protestului din data 19 septembrie 2015, a respectat toate procedurile şi termenele prevăzute de lege, pe 30 iunie 2015 a fost depusă la tribunal o cerere de chemare în judecată pe numele Primăriei Municipiului Bucureşti, prin Primarul General", a afirmat APADOR-CH.

În notificarea depusă de OPTAR la Primăria Municipiului Bucureşti în 2013 se precizează că la adunare vor participa circa 40 000 de persoane.

Traseele de acces spre locul adunării, precum şi cele de dispersare vor fi:

Adunarea participanţilor va fi la ora 14:30 în parcul Herăstrău, intrarea Charles de Gaulle. Plecarea în marş va fi la ora 15:30 pe traseul Bdul Mareşal Constantin Prezan – Arcul de Triumf – Şos Pavel Dimitrievici Kiseleff – Pţa Victoriei – Şos Nicolae Titulescu – Pasajul Basarab – Şos Grozăveşti – Întoarcere la Intrarea Grozăveşti – Şos Grozăveşti – Pasajul Basarab – Şos Nicolae Titulescu – Pţa Victoriei – Calea Victoriei – Bdul Regina Elisabeta – Bdul Schitu Măgureanu – Pod Izvor – Splaiul Independenţei – Bdul Libertăţii – Bdul Naţiunile Unite – Strada Izvor – Calea 13 Septembrie – Bdul Libertăţii – Bdul Unirii – Bdul Dimitrie Cantemir – Parcul Tineretului

Scopul adunării publice îl constituie manifestarea protestului în legătură cu:

Neaplicarea măsurilor de siguranţă rutieră, încurajarea transportului motorizat în timp ce oraşul este cea mai poluată capitală europeană, lipsa unei viziuni a administraţiei oraşului pentru creşterea calităţii vieţii, menţinerea în funcţii a persoanelor vinovate de pagubele de milioane de euro provocate de recepţia ilegală a pistelor pentru biciclete, neaplicarea măsurilor de eficientizare a transportului public prin asigurarea de benzi dedicate.

OPTAR (Organizaţia pentru Promovarea Transportului Alternativ în România) este o asociaţie care susţine dezvoltarea mobilităţii urbane prin oferirea de alternative viabile de deplasare pentru cetăţeni, indiferent cum aleg să se deplaseze: pe jos, cu bicicleta, cu transportul public sau cu autoturismul.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne