Reacţii după inculparea lui Ponta: "E o ruşine pentru România. Inculpatul trebuie să părăsească Guvernul"
alte articole
Inculparea premierului Victor Ponta în dosarul Şova a stârnit o serie de reacţii dure din partea membrilor Opoziţiei care i-au cerut demisia de urgenţă din funcţia de şef al Executivului subliniind efectele grave pe care le are o astfel de situaţie asupra ţării.
Monica Macovei: Ponta este o ruşine pentru România
"Rămânerea inculpatului Ponta în fruntea Guvernului este un act de trădare şi discreditare a României. Fiecare clipă pe care o mai petrece inculpatul Ponta în fruntea Guvernului se măsoara în scăderea încrederii în România. Din cauza lui Ponta, Schengen se îndepărtează de noi.
În acest moment, România are un prim-ministru inculpat în dosarul Turceni-Rovinari, acuzat de 3 infracţiuni: spălare de bani. fals în înscrisuri şi complicitate la evaziune fiscală. În nicio democraţie nu mai există un prim-ministru inculpat penal. Ponta, cât ne mai faci de ruşine?"
PMP: România are premier un inculpat penal şi cu averea sub sechestru
"Dacă Victor Ponta şi-a pus partidul la adăpost, prin autosuspendarea din funcţiile deţinute, la România nu se gândeşte. Nu-l interesează daunele de imagine, prestigiu şi credibilitate pe care i le provoacă. Cine să mai aibă încredere într-o ţară cu premierul inculpat penal şi cu averea sub sechestru?
Prejudiciile enorme aduse României nu intră în calculele lui Victor Ponta, care se agaţă cu disperare de bugetul de stat, din care distribuie cu largheţe clientelei politice bani, altfel nemeritaţi. Fără accesul la punga statului, Ponta ar deveni un nimeni. Şi el ştie acest lucru. Dar românii, cetăţenii obişnuiţi, acceptă să se facă de râs în lume, pentru că au un premier corupt şi pus sub urmărire penală?
Rămâne să vedem reacţia societăţii civile, a românilor simpli, a presei cinstite, a elitei intelectuale, oameni oneşti şi corecţi, care se văd conduşi de un infractor. Ei ce sentimente încearcă acum, după inculparea penală a premierului lor? De văzut şi reacţia clasei politice, care are puterea şi prerogativele de a-l schimba pe Victor Ponta din funcţia de premier. Dacă n-o face, devine complice la terfelirea României în plan internaţional, la prăbuşirea încrederii şi parteneriatului euroatlantic."
Adrian Papahagi (M10): Inculpatul trebuie să părăsească guvernul
"Inculpatul Ponta trebuie să părăsească guvernul. Demisia din fruntea PSD e treaba lor internă; demisia din fruntea guvernului ne priveşte pe toţi. Un inculpat nu poate conduce guvernul unui stat european."
Cristian Preda: Cel mai cinstit guvern
"Începând de azi, guvernul are în fruntea sa un inculpat penal, cu averea pusă sub sechestru. Unde se va opri criza morală produsă de Victor Ponta? Cel mai cinstit guvern, cu miniştri mândri că sunt români".
Traian Băsescu: Fiecare minut în care nu îşi anunţă demisia este o eroare
"Cred că abordarea lui Ponta nu poate fi decât una corectă legată de demisia sa din fruntea Guvernului. Nu are altă soluţie. Trebuia să facă acest lucru de la bun început, de când i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile legate de parteneriatul dintre cabinetul lui Şova şi cabinetul lui. A lungit lucrurile şi le-a încurcat creând şi o criză politică. Acum, în opinia mea, fiecare minut în care nu îşi anunţă demisia este o eroare".
Radu Carp: O premieră absolută - o ţară condusă de un inculpat
"Victor Ponta inculpat oficial. O premieră absolută: o ţară condusă de un inculpat, cu bunurile sub sechestru. Premiera trebuie să se încheie cât mai curând şi să revenim la normalitate. Urgent, demisia!"
Eugen Tomac: Avem un inculpat în fruntea Executivului
"DNA i-a schimbat calitatea lui Victor Ponta din suspect în inculpat. Imaginea PSD este la adăpost. În schimb, imaginea României, cu un inculpat în fruntea Executivului, nu este. Ne-am obişnuit să privim situaţia doar în plan intern, însă trebuie să realizăm că după experienţa cu un prim-ministru grec, instaurator al democraţiei autentice şi vizitator constant al Kremlin-ului, liderii europeni vor deveni din ce în ce mai exigenţi şi mai sceptici cu privire la statele care vor să conteze ca parteneri de dialog.
România nu poate purta discuţii de colaborare în materie penală şi civilă în cadrul Uniunii Europene, având un premier pus sub inculpare. România nu se poate prezenta ca stat de drept, nici în faţa propriilor cetăţeni, nici în faţa partenerilor pe plan extern, dacă nici şeful Executivului nu-i respectă justiţia şi legea.
Acest lucru îl dovedeşte şi reacţia de astăzi a adjunctului secretarului de stat american, Victoria Nuland, care a subliniat că pentru România corupţia încă reprezintă o provocare. Victor Ponta nu mai are un mandat de încredere din partea cetăţenilor României! Fiecare zi în care acesta continuă să fie premier este o zi în defavoarea românilor din ţară şi de pretutindeni."
Nicuşor Dan: Eşecul lui Ponta este eşecul unui contra-model în politică
"Lui Victor Ponta i se apropie sfârşitul politic: "upgradarea" de la statutul de suspect, la cel de inculpat arată clar asta. Dar mai arată ceva, nu tinerii au schimbat partidele vechi, ci acestea pe o bună parte din ei. Eşecul lui Ponta este eşecul unui contra-model în politică, dar şi eşecul vechilor partide, cele care au condus România în perioada tranziţiei.
Aceste vechi partide – cu reţelele lor clientelare, care propulsează din când în când în frunte câte un om "nou", au eşuat, fiindcă de fapt nu şi-au propus niciodată să schimbe lucrurile în România. Ele au fost şi sunt în continuare grupuri organizate pentru sustragerea de resurse bugetare."
Ovidiu Raeţchi (PNL): Omul ăsta vrea să rămână în fruntea sistemului public din calitatea de inculpat?
"Nu dosarul de la DNA e marea problema a lui Ponta. Nu trebuie să plece doar pentru dosar - ci pentru ce realitate meschină ascunde acesta. Deci premierul României, cel care ar trebui azi să reformeze sistemul public, a folosit Parlamentul României pentru a înfiinţa o Comisie de anchetă pentru sifonările de bani publici de la Turceni-Rovinari; şi, după ce i-a prins la înghesuială pe şefii combinatului, a rezolvat cu ei un contract inutil şi pufos pentru partenerul Şova, îngropând la schimb, discret, Comisia de anchetă.
Iar, la final, a primit o parte serioasă din banii publici de la Şova prin servicii onirice copy-paste. Ăsta e şantaj parlamentar în toată regula; e o escrocherie măruntă, de Bercea politic; e un deal cu parfum de clanul Clămparu; e ca şi cum fraţii Cămătaru ar avea doi corespondenţi în politică, Sile-Victor şi Nutu-Dan. Şi omul ăsta vrea să rămână în fruntea sistemului public din calitatea de inculpat?"
Sitre în curs de actualizare
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.