ONU: Rusia ştie cine este în spatele bombardării spitalelor siriene
alte articole
Purtătorul de cuvânt al Biroului Comisarului ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR), Rupert Colville, a declarat că loviturile aeriene de luni asupra câtorva spitale şi şcoli din nordul Siriei ar putea constitui o crimă de război.
Într-o declaraţie atent concepută, Colville a precizat că guvernele sirian şi rus “ar trebui să ştie cine este responsabil” pentru atacuri, din moment ce sunt active în nordul Siriei, în regiunea în care au avut loc atacurile, a raportat marţi agenţia de ştiri Reuters.
În plus, Colville a repetat o declaraţie din partea Ministerului turc de Externe, care a descris anterior bombardarea şcolilor şi spitalelor din Idlib şi Alep ca o “crimă de război evidentă”.
“Dacă este un atac deliberat, intenţionat, atunci ar putea fi vorba de o crimă de război. Dar acum nu ne aflăm în poziţia de a declara acest lucru”, a susţinut Colville.
Oficialii turci au acuzat Rusia de desfăşurarea atacurilor respective, o acuzaţie ce a fost respinsă marţi de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, conform agenţiei de ştiri ruse de stat TASS.
Peskov l-a citat pe ambasadorul sirian în Rusia, Riyad Haddad, care a învinuit SUA pentru acele atacuri.
Aproximativ 50 de civili au murit ca urmare a loviturilor aeriene de luni, ce au vizat cel puţin 5 unităţi medicale şi 2 şcoli în nordul Siriei, conform ONU.
Organizaţia medicală nonguvernamentală Medecins Sans Frontières (MSF) a precizat într-o declaraţie publicată luni că loviturile aeriene asupra unuia dintre spitalele sale din provincia Idlib “au fost un atac deliberat”, fără a specifica pe cine bănuieşte că ar fi responsabil.
La vremea atacului, în spitalul MSF se aflau 25 de membri ai personalului. Cinci sunt declaraţi morţi, trei au fost recuperaţi de sub dărâmături cu răni serioase, în timp ce alţii doi sunt daţi dispăruţi, a raportat marţi MSF. Cinci pacienţi şi un îngrijitor au fost de asemenea ucişi. De asemenea, a mai susţinut raportul MSF, numărul total al victimelor va creşte probabil deoarece personalul spitalului nu ştie numărul exact de pacienţi aflaţi în interiorul unităţii în timpul atacului.
Ofensiva a avut loc cu doar câteva zile înainte ca un acord de “încetare a ostilităţilor” în Siria să intre vineri, 19 februarie, în vigoare. Acordul a fost anunţat se secretarul de stat american John Kerry şi ministrul rus de externe Serghei Lavrov înainte de Conferinţa pentru Securitate din München.