ONU: Rusia ştie cine este în spatele bombardării spitalelor siriene

Fără a acuza Moscova sau Damascul, Biroul comisarului ONU pentru Drepturile Omului a susţinut că cele două ar trebui să ştie cine e responsabil pentru bombardarea recentă a câtorva şcoli şi spitale în nordul Siriei. Turcia a susţinut că atacurile respective constituie o crimă de război.
Andrei Popescu
17.02.2016

alte articole

Spital susţinut de organizaţia MSF distrus în nordul Siriei în 15 februarie 2016.
Spital susţinut de organizaţia MSF distrus în nordul Siriei în 15 februarie 2016. (Captură Foto)
Andrei Popescu
17.02.2016

Purtătorul de cuvânt al Biroului Comisarului ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR), Rupert Colville, a declarat că loviturile aeriene de luni asupra câtorva spitale şi şcoli din nordul Siriei ar putea constitui o crimă de război.

Într-o declaraţie atent concepută, Colville a precizat că guvernele sirian şi rus “ar trebui să ştie cine este responsabil” pentru atacuri, din moment ce sunt active în nordul Siriei, în regiunea în care au avut loc atacurile, a raportat marţi agenţia de ştiri Reuters.

În plus, Colville a repetat o declaraţie din partea Ministerului turc de Externe, care a descris anterior bombardarea şcolilor şi spitalelor din Idlib şi Alep ca o “crimă de război evidentă”.

“Dacă este un atac deliberat, intenţionat, atunci ar putea fi vorba de o crimă de război. Dar acum nu ne aflăm în poziţia de a declara acest lucru”, a susţinut Colville.

Oficialii turci au acuzat Rusia de desfăşurarea atacurilor respective, o acuzaţie ce a fost respinsă marţi de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, conform agenţiei de ştiri ruse de stat TASS.

Peskov l-a citat pe ambasadorul sirian în Rusia, Riyad Haddad, care a învinuit SUA pentru acele atacuri.

Aproximativ 50 de civili au murit ca urmare a loviturilor aeriene de luni, ce au vizat cel puţin 5 unităţi medicale şi 2 şcoli în nordul Siriei, conform ONU.

Organizaţia medicală nonguvernamentală Medecins Sans Frontières (MSF) a precizat într-o declaraţie publicată luni că loviturile aeriene asupra unuia dintre spitalele sale din provincia Idlib “au fost un atac deliberat”, fără a specifica pe cine bănuieşte că ar fi responsabil.

La vremea atacului, în spitalul MSF se aflau 25 de membri ai personalului. Cinci sunt declaraţi morţi, trei au fost recuperaţi de sub dărâmături cu răni serioase, în timp ce alţii doi sunt daţi dispăruţi, a raportat marţi MSF. Cinci pacienţi şi un îngrijitor au fost de asemenea ucişi. De asemenea, a mai susţinut raportul MSF, numărul total al victimelor va creşte probabil deoarece personalul spitalului nu ştie numărul exact de pacienţi aflaţi în interiorul unităţii în timpul atacului.

Ofensiva a avut loc cu doar câteva zile înainte ca un acord de “încetare a ostilităţilor” în Siria să intre vineri, 19 februarie, în vigoare. Acordul a fost anunţat se secretarul de stat american John Kerry şi ministrul rus de externe Serghei Lavrov înainte de Conferinţa pentru Securitate din München.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor