Erdogan aruncă Turcia în joc / Ankara începe să bombardeze Alepul

Deşi, în urmă cu câteva zile, Rusia şi SUA împreună cu alte state occidentale şi regionale au ajuns la un acord în privinţa încheierii păcii siriene, Turcia a început să bombardeze oraşul sirian Alep, cu scuza că luptă împotriva terorismului.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Captură Foto)

Lumea geopolitică a fost şocată sâmbătă când Turcia a început să bombardeze oraşul Alep, unde opoziţia siriană a fost pusă la zid în faţa unei avansări agresive din partea Hezbollah şi Gărzilor Revoluţionare ale Iranului, susţinute, bineînţeles, de loviturile aeriene ruseşti.

Recent, o mulţime de analişti au evidenţiat faptul că Ankara şi Riadul vor trebui să facă ceva cât mai curând dacă vor dori să menţină în viaţă rebeliunea din Siria. Dar puţini s-au aşteptat ca această situaţie să se amplifice atât de repede.

Turcia susţine că bombardează poziţiile kurde din Siria în autoapărare, aşadar, conform declaraţiilor oficiale ale Ankarei, este vorba de securizarea graniţelor în faţa forţelor ostile. Bineînţeles, ideea că forţele kurde sunt pregătite să invadeze Turcia este criticată de mulţi analişti, din moment ce kurzii sirieni şi-au securizat suficient spaţiu în Siria pentru a declara un proto-stat autonom şi nu mai au nevoie să captureze teritorii turceşti.

Dar pentru Erdogan, exact aceasta este problema. Ankara se teme că rezultatele înregistrate de YPG – aripa militară a partidului kurd PYD – vor încuraja pe plan militar PKK şi pe plan politic partidul HDP. În acelaşi timp, alegerile din iunie 2015 sugerează în mod clar faptul că o minoritate kurdă încurajată are puterea de a zgudui scena politică.

Şi, prin urmare, Turcia este pregătită să îşi ducă lupta în Siria sub pretextul combaterii “teroriştilor” – acest lucru însemnând pentru Erdogan eradicarea kurzilor. Provocarea pentru Ankara şi Riad este următoarea: cum ar putea cele două ţări să mascheze un atac împotriva YPG şi un efort de salvare a opoziţiei din oraşul Alep într-o operaţiune împotriva Statului Islamic.

Conform unor analişti, Erdogan pare să fie pregătit pentru a intra pur si simplu în război sub pretextul că Turcia trebuie să combată YPG care este susţinut de SUA. Oarecum acest lucru are sens, din moment ce Statul Islamic nu are o prezenţă semnificativă în zonă. Analiştii mai susţin că logica Turciei va fi aceea că “PKK sunt terorişti, ei sunt aliaţi cu YPG, care operează în Alep şi, prin urmare, trebuie să bombardăm Alep”. Dar, ceea ce încearcă Erdogan să facă este să redeschidă liniile de aprovizionare ale opoziţiei, care au fost închise de Rusia şi Iran prin înlăturarea forţelor kurde ce domină graniţa nordică cu Turcia.

Bombardamentele au continuat şi duminică. “Armata turcă a atacat a doua oară poziţiile ocupate de miliţia susţinută de kurzi în nordul Siriei, ucigând doi luptători”, a raportat Reuters, citând Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului. Grupul YPG controlează aproape întreaga frontieră nordică turco-siriană şi a fost un aliat apropiat al SUA în campania împotriva Statului Islamic în Siria. Dar Ankara vede YPG ca o extensie a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care desfăşoară o rebeliune ce durează de 3 decenii pentru obţinerea autonomiei în sud-estul Turciei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe