Arabia Saudită trimite avioane de luptă în Turcia pentru misiuni în Siria

În ciuda acordului semnat la München între taberele combatante din Siria, conflictul sirian tinde să se complice după ce saudiţii au anunţat că vor trimite avioane de luptă şi soldaţi în Turcia pentru o posibilă incursiune terestră şi aeriană în Siria. Rusia este împotriva acestei acţiuni.
Avion de luptă Panavia Tornado al Forţei Aeriene Regale Saudite. (Captură Foto)
Andrei Popescu
15.02.2016

Arabia Saudită va trimite avioane de luptă şi personal militar la baza aeriană Incirlik din sudul Turciei, a anunţat Ankara. Baza este deja folosită de forţa aeriană americană pentru susţinerea aliaţilor şi protejaţilor lor din Siria.

Desfăşurarea avioanelor face parte dintr-un efort condus de SUA pentru a înfrânge grupul terorist Statul Islamic, a declarat ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu.

Cavusoglu a discutat cu ziarul Yeni Safak după ce s-a adresat săptămâna trecută în cadrul conferinţei pentru securitate din München, unde criza siriană a fost unul dintre cele mai discutate subiecte.

“Dacă avem o astfel de strategie, atunci Turcia şi Arabia Saudită ar putea lansa o operaţiune terestră”, a adăugat el, alimentând temerile că o invazie terestră străină ar putea în curând să complice situaţia deja furtunoasă din ţara arabă.

Anterior, Arabia Saudită, Bahrain şi Emiratele Arabe Unite au declarat că sunt pregătite să contribuie cu soldaţi pentru o operaţiune terestră în Siria, cu condiţia ca SUA să conducă intervenţia. Regimul din Damasc şi aliatul său regional cheie, Iranul, au avertizat că o astfel de forţă străină va înfrunta o rezistenţă puternică.

SUA, Turcia şi Arabia Saudită au obiective comune în Siria, toate cele trei dorind ca guvernul preşedintelui sirian Bashar al-Assad să fie răsturnat de forţele rebele. Dar, în privinţa altor chestiuni, poziţia lor este diferită. De exemplu, SUA susţine forţele kurde din Siria, care au înregistrat victorii militare semnificative împotriva grupului jihadist Statul Islamic. Dar Turcia îi consideră pe kurzii sirieni terorişti şi îi atacă cu lovituri aeriene.

Rusia, care susţine guvernul Assad, a avertizat în legătură cu o intervenţie terestră în Siria, susţinând că aceasta va prelungi războiul sirian, arată website-ul de ştiri Tru News.

În discursul de sâmbătă la Conferinţa pentru Securitate din München, premierul rus Dmitri Medvedev a cerut omologilor săi occidentali să nu ameninţe cu o operaţiune terestră în Siria, subliniind faptul că Moscova face tot ce poate pentru a pava drumul pentru o pace durabilă în ţara zguduită de război.

Secretarul de stat american John Kerry şi ministrul rus de Externe Serghei Lavrov au anunţat vineri dimineaţă că a fost semnat un acord la München, mărind speranţele că acest progres diplomatic va permite accesul ajutoarelor umanitare pentru civilii sirieni şi ar putea duce la o pauză privind conflictele armate.

În cadrul unei înţelegeri pe care Kerry a descris-o “ambiţioasă”, SUA şi Rusia, împreună cu alte peste 12 puteri mondiale, au căzut de acord în ceea ce priveşte “încetarea ostilităţilor” pe o perioadă de o săptămână, precum şi accelerarea şi extinderea operaţiunilor de livrare de ajutoare umanitare în zonele asediate atât de regimul sirian cât şi de forţele rebele. Totuşi, acest acord rămâne în continuare fragil, ţinând cont de faptul că nu există încredere între taberele implicate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor