Urmarea convorbirilor de la München: Putin şi Obama discută telefonic despre Siria şi Ucraina

În weekend, Obama şi Putin au discutat telefonic despre crizele din Siria şi Ucraina, fiecare susţinându-şi punctul de vedere. SUA a cerut Rusiei să nu mai bombardeze opoziţia rebelă moderată din Siria.
Preşedintele american Barack Obama.
Preşedintele american Barack Obama. (Captură Foto)

Preşedintele american Barack Obama şi omologul său rus Vladimir Putin au discutat despre crizele din Siria şi Ucraina în timpul unei conversaţii telefonice, conform unor declaraţii separate publicate duminică de Kremlin şi Casa Albă.

Cu privire la Ucraina – unde separatiştii susţinuţi de Moscova luptă cu forţele guvernamentale ucrainene în estul ţării – Kremlinul a precizat că “Putin speră că autorităţile din Kiev vor lua cât mai curând posibil măsuri practice în vederea îndeplinirii obligaţiilor lor”, prevăzute de acordul de pace de la Minsk, şi în vederea implementării legii asupra “statutului special” al regiunilor separatiste.

Nimic din declaraţia Rusiei nu a oferit vreo indicaţie că Obama ar avea păreri diferite cu privire la modul de rezolvare a crizei.

Casa Albă, totuşi, a susţinut că preşedintele american “a cerut forţelor combinate ruso-separatiste să îşi îndeplinească obligaţiile prevăzute de acordul de la Minsk, în special aderarea la regimul de încetare a focului” şi să permită observatorilor OSCE să pătrundă în zona lovită de război din estul Ucrainei.

Oficialii ruşi susţin că eforturile pentru pace nu dau roade deoarece Kievul aparent nu doreşte să îşi îndeplinească partea sa din acord. În acelaşi timp, guvernele occidentale acuză Moscova că alimentează conflictul prin susţinerea rebelilor şi refuzând să îşi folosească influenţa pentru a-i convinge pe aceştia să îşi respecte obligaţiile prevăzute de acordul de la Minsk.

În privinţa Siriei, Kremlinul a declarat că s-a acordat o atenţie specială creării de contacte apropiate între reprezentanţii ministerelor de Apărare rus şi american pentru a învinge Statul Islamic şi alte grupuri teroriste.

Casa Albă a confirmat faptul că cei doi lideri au căzut de acord ca guvernele lor să continue să comunice în privinţa eforturilor necesare rezolvării crizei siriene.

Dar “preşedintele Obama a subliniat cât este de important ca Rusia să joace acum un rol constructiv prin suspendarea campaniei aeriene împotriva forţelor de opoziţie moderate din Siria”, a precizat Casa Albă.

Moscova susţine că loviturile sale aeriene din Siria, care au început la 30 septembrie 2015, sunt îndreptate împotriva grupurilor teroriste din ţara arabă. Dar SUA şi aliaţii săi europeni şi regionali acuză Rusia că foloseşte campania aeriană pentru a întări regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad prin atacarea oponenţilor săi politici, inclusiv a grupurilor rebele susţinute de Occident.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe