Rusia îl ignoră pe Obama şi continuă să îi bombardeze pe rebelii “moderaţi” din Siria

Deşi în urmă cu câteva zile a fost anunţat un acord în Siria în vederea soluţionării războiului civil, premierul rus a declarat că ţara sa va continua să bombardeze rebelii sirieni. Rusia a fost recunoscută în mare parte ca principalul jucător în conflictul sirian.
Dmitri Medvedev
Dmitri Medvedev (Captură Foto)

Premierul rus Dmitri Medvedev a confirmat faptul că Rusia va continua să bombardeze aşa-numiţii rebeli “moderaţi” în Siria, în ciuda unui apel venit din partea preşedintelui american Barack Obama de a respecta acordul de încetare a focului.

Medvedev a declarat într-un interviu acordat revistei Time că nu vede niciun motiv pentru care rebelii înarmaţi ce activează în apropierea oraşului Alep ar trebui să beneficieze de orice tip de imunitate. Ei ar trebui să fie atacaţi împreună cu militanţii Statului Islamic, a menţionat premierul rus, mai ales că este aproape imposibil să se facă o distincţie între rebelii moderaţi susţinuţi de SUA şi elementele extremiste.

Remarcile lui Medvedev ridică serioase îndoieli asupra tratatului de pace din Siria, care a fost semnat oficial joia trecută, înainte de începerea Conferinţei pentru Securitate din München.

Din punctul de vedere al lui Medvedev, loviturile aeriene vor înceta doar atunci când va fi încheiată pacea în Siria. Dar, în cazul în care nu se precizează exact condiţiile în care atacurile ruseşti nu mai sunt necesare, este destul de probabil ca războiul să continue o perioadă îndelungată. Chiar şi preşedintele sirian Bashar al-Assad, la câteva ore după anunţarea acordului de pace, a declarat că intenţioneze să ia înapoi întreaga Sirie, conform ziarului The Daily Caller.

Premierul rus a precizat că rebelii trebuie să negocieze cu Assad pentru a ajunge la o soluţie. Insă, acum, principala problemă este că nu a fost încă stabilit cine trebuie să se aşeze la masa negocierilor.

“Am dori ca Siria să rămână între graniţele sale istorice, ca o ţară unificată”, a declarat Medvedev pentru Time. “Niciunul dintre noi nu are nevoie de o altă Libie, care s-a rupt în mai multe bucăţi, şi nici nu avem nevoie de acel tip de haos în care diverse teritorii se află sub controlul comandanţilor de teren sau, altfel spus, sub controlul bandiţilor, indiferent de retorica religioasă pe care aceştia o folosesc ca acoperire.”, a adăugat acesta.

Obiectivele americane stagnează, în condiţiile în care Moscova pare să fi ocupat poziţia de cel mai important jucător în Siria.

“Este recunoscut faptul că ruşii domină acum agenda în Siria şi că abordarea occidentală este aceea de a ceda în faţa Rusiei”, a declarat pentru Bloomberg Ayham Kamel, director pentru Africa de Nord şi Orientul Mijlociu al Eurasia Group.

Confirmând această poziţie, Medvedev a declarat că SUA nici măcar nu ar trebui să se gândească să trimită trupe terestre pentru susţinerea forţelor rebele, ţinând cont de eşecul din Afganistan.

În plus, el a notat faptul că aliaţii arabi ai SUA ar trebui la rândul lor să stea deoparte în Siria dacă susţinerea opoziţiei ar fi obiectivul lor.

Într-o convorbire telefonică, Obama a solicitat duminică preşedintelui rus Vladimir Putin să pună capăt loviturilor aeriene, dar probabil că cererea sa va fi ignorată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe