Merkel susţine crearea unei zone de interdicţie aeriene în Siria

Cancelarul german Angela Merkel s-a declarat luni în favoarea creării unei zone de interdicţie aeriene în Siria şi a unei zone sigure pentru refugiaţi.
Cancelarul german Angela Merkel.
Cancelarul german Angela Merkel. (Captură Foto)

“În actuala situaţie, ar fi util să existe o zonă în care niciunul dintre beligeranţi să nu mai poată desfăşura raiduri aeriene, adică un fel de zonă de excludere aeriană”, a declarat Angela Merkel într-un interviu acordat "Stuttgarter Zeitung", susţinând astfel poziţia Turciei pe subiect. Liderul german nu a oferit detalii despre limitele acestei eventuale zone.

Totuşi, cancelarul german a subliniat că aceasta trebuie instituită cu aprobarea guvernului sirian şi a aliaţilor săi. ”Dacă am reuşi să ajungem la un acord între coaliţia anti-Assad şi susţinătorii acestuia în această privinţă, ar fi foarte de ajutor”, a precizat Merkel.

Şeful executivului de la Berlin a lansat recent critici la adresa Rusiei cu privire la bombardamentele din Siria ce au silit zeci de mii de civili să se refugieze, sugerând că acestea încalcă o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU, semnată de Moscova la finalul anului trecut.

“Bombardamentele din provincia Alep, în special cele ale Rusiei, nu fac decât să complice situaţia”, a spus Merkel.

Deocamdată atât regimul Assad, cât şi Rusia au respins această idee. Viceministrul rus pentru afaceri Externe Oleg Syromolotov declara joia trecută că instituirea unei asemenea zone fără acordul guvernului sirian şi a Consiliului de Securitate al ONU ar fi văzută de Moscova ca o intervenţie militară.

Este pentru prima dată când cancelarul german se declară public pentru o zonă de interdicţie aeriană în Siria.

Reamintim că actualul premier turc Ahmet Davutoglu, pe atunci ministru de Externe, a propus în august 2012 ca UE să instituie tabere de refugiaţi în zone sigure pe teritoriul sirian. ”Atunci când numărul refugiaţilor depăşeşte 100.000 de oameni, nu vor mai avea loc", spunea acesta la vremea respectivă când Turcia preluase doar 70.000 de sirieni, faţă de 2,5 milioane în prezent.

Recomandăm şi: Cum poate Turcia să ajute UE în criza refugiaţilor(interviu)

.