ONU impune sancţiuni fără precedent Coreei de Nord. Phenianul rămâne sfidător

Consiliul de Securitate al ONU a votat în favoarea unei rezoluţii care urmăreşte să oprească Coreea de Nord să dezvolte o armă nucleară. La câteva ore după impunerea sancţiunilor, Phenianul a lansat câteva proiectile în semn de protest.
Ambarcaţiune de patrulă nord-coreeană. (Captură Foto)
Andrei Popescu
03.03.2016

Consiliul de Securitate al ONU a susţinut unanim, miercuri, noi măsuri menite să oprească programul nuclear al Coreei de Nord. Oficialii consideră că sunt cele mai semnificative sancţiuni împotriva regimului nord-coreean în ultimele două decenii.

Sancţiunile au fost aplicate după ce Phenianul a lansat o rachetă cu rază lungă în luna februarie, comunitatea internaţională descriind acţiunea ca un efort al Nordului de a-şi testa capabilitatea de a lansa rachete balistice intercontinentale.

În plus, în luna ianuarie, Coreea de Nord a testat o armă nucleară, atrăgând un val de critici internaţionale cu privire la progresul înregistrat de statul comunist în cadrul programului său de arme atomice, conform Deutsche Welle.

După aplicarea noilor sancţiuni, Coreea de Nord a tras câteva proiectile de rază scurtă, în semn de protest.

Ministrul sud-coreean al Apărării a declarat că încearcă să stabilească dacă proiectele lansate au fost rachete de rază scurtă sau focuri de artilerie.

În acelaşi timp, Samantha Power, ambasadorul american la ONU, a descris sancţiunile ca fiind “fără precedent”.

“Practic, toate resursele Coreei de Nord sunt folosite pentru dezvoltarea continuă şi nesăbuită de arme de distrugere în masă”, a declarat Power.

Răspuns ferm

Măsurile luate de ONU includ o interdicţie asupra tuturor vânzărilor sau transferurilor de arme uşoare şi de calibru mic către Coreea de Nord şi inspecţii obligatorii asupra încărcăturilor care intră sau ies din ţara comunistă.

În plus, rezoluţia ONU oferă ţărilor abilitatea de a expulza diplomaţi nord-coreeni care se implică în “activităţi ilegale”.

De asemenea, rezoluţia interzice vânzarea de bunuri de lux, inclusiv ceasuri şi snowmobile, a căror valoare depăşeşte 2.000 de dolari, în încercarea de a viza elitele ţării.

“Aceste sancţiuni nu sunt îndreptate împotriva cetăţenilor de rând”, a declarat reprezentantul permanent al Japoniei la ONU, Motohide Yoshikawa, opinie împărtăşită şi de alte câteva ţări ale Consiliului de Securitate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor