SUA trimite rachete Patriot în Coreea de Sud

SUA a trimis temporar o nouă baterie de rachete Patriot în Coreea de Sud, înaintea unei modernizări a sistemului regional de apărare antirachetă. Mişcarea a avut loc în ciuda unui raport care a confirmat că Phenianul nu prezintă nicio ameninţare pentru Statele Unite.
Sistem antirachetă american Patriot văzut la baza aeriană sud-coreeană Osan, 13 februarie 2016.
Sistem antirachetă american Patriot văzut la baza aeriană sud-coreeană Osan, 13 februarie 2016. (Captură Foto)

SUA a trimis temporar o baterie suplimentară de rachete Patriot în Coreea de Sud ca răspuns la ambiţiile nucleare ale Coreei de Nord. Mişcarea americanilor a avut loc înaintea unor discuţii ce vor avea loc în această săptămână cu privire la crearea unui sistem american de apărare antirachetă mai sofisticat – o mişcare ce a înfuriat China şi Rusia.

Terminal High-Altitude Area Defense (THAAD) este unul dintre cele mai avansate sisteme de apărare antirachetă din lume.

Coreea de Nord a avertizat anterior în privinţa unui război nuclear în regiune şi a ameninţat că îşi va consolida armata dacă va fi instalat sistemul THAAD, conform Deutsche Welle.

Comanda militară americană din Coreea de Sud a susţinut că o unitate de apărare antiaeriană a desfăşurat între timp pregătiri cu rachete balistice la baza aeriană Osan de lângă Seul, folosind sistemul Patriot. General-locotenentul Thomas Vandal, comandantul celei de-a 8-a Armate Americane, a declarat că astfel de exerciţii asigură faptul că soldaţii “vor fi mereu pregătiţi împotriva unui atac din partea Coreei de Nord”.

“Dezvoltarea continuă de către Coreea de Nord a rachetelor sale balistice, împotriva voinţei comunităţii internaţionale, necesită ca alianţa să menţină o apărare eficientă împotriva rachetelor balistice”, a susţinut Vandal într-o declaraţie.

Nu se ştie pentru cât timp va fi staţionată noua baterie de rachete Patriot în regiune, însă armata americană deja operează un astfel de sistem de apărare antirachetă în Coreea de Sud pentru a contracara ameninţarea prezentată de rachetele nord-coreene de rază scurtă care pot atinge Sudul.

Tehnologia nord-coreeană nu este o ameninţare pentru SUA

Pentagonul a anunţat că Phenianul este dedicat atacării Statelor Unite cu o rachetă înarmată nuclear, adăugând că regimul nord-coreean are nevoie de ajutor din afară pentru a acoperi lipsurile tehnologiei sale. Raportul oficial, totuşi, a fost publicat înaintea celui de-al patrulea test nuclear desfăşurat de Phenian în luna ianuarie şi înaintea lansării în spaţiu a unei rachete ce a transportat un satelit, la începutul acestei luni.

Documentul prezentat în Congresul SUA a susţinut că racheta balistică nord-coreeană KN-08 va fi probabil capabilă să lovească teritoriul Statelor Unite dacă va fi proiectată şi dezvoltată. Totuşi, raportul a specificat şi faptul că, pe moment, Nordul nu se poate bizui pe KN-08 deoarece nu a reuşit să desfăşoare teste de zbor cu o astfel de rachetă.

“Ritmul progresului [nord-coreean] depinde de asemenea, parţial, de cantitatea de tehnologie şi alte ajutoare pe care le poate achiziţiona din partea altor ţări”, a mai susţinut raportul.

Coreea de Nord ignoră sancţiunile

Documentul a adăugat că Phenianul şi-a testat tehnologia necesară pentru atacarea Statelor Unite trimiţând rachete balistice intercontinentale în spaţiu sub pretexte false, dar a adăugat că statul comunist duce lipsa unui vehicul de reintrare în atmosferă sau unor astfel de arme. Un astfel de test a fost lansat de pe un submarin în noiembrie 2015, care a eşuat însă.

Raportul Pentagonului a evidenţiat, de asemenea, faptul că Phenianul vinde arme altor ţări precum Iran, Siria şi Birmania, ocolind sancţiunile existente prin practici ilegale precum documentaţii falsificate.

Legiuitorii americani au adoptat recent sancţiuni mai dure împotriva regimului lui Kim Jong-un, făcând în acelaşi timp presiuni asupra ONU ca să aplice sancţiuni mai dure împotriva Phenianului după evenimentele recente.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe