Clapper: Coreea de Nord, atacurile cibernetice şi americanii radicalizaţi reprezintă ameninţări majore pentru securitatea SUA
alte articole
James Clapper, şeful spionajului american, a declarat marţi că Phenianul a repornit un reactor pentru producerea de plutoniu şi că, în acelaşi timp, a început să îşi extindă o centrală pentru îmbogăţirea uraniului, ce ar putea în scurt timp să furnizeze combustibil pentru o bombă atomică. Clapper a subliniat ameninţarea pe care o reprezintă Coreea de Nord într-un raport anual asupra principalelor pericole cu care se confruntă SUA.
“Evaluăm că Phenianul operează reactorul de suficient timp pentru a putea începe, în câteva săptămâni sau luni, să recupereze plutoniu din combustibilul uzat al reactorului”, a precizat Clapper.
Experţii din SUA au descoperit faptul că Phenianul a realizat unele progrese tehnice, pe baza recentelor detonări subterane şi a unei lansări de rachete, adăugând că Nordul ar putea deţine deja un mic arsenal nuclear de aproximativ 10 arme de rază scurtă. Până în anul 2020, acest arsenal ar putea fi extins de la 20 până la 100 de arme.
Ei sunt hotărâţi să creeze rachete de rază lungă, a declarat Clapper, conform Deutsche Welle.
Terorismul intern, o ameninţare ce ia amploare
Clapper a mai evidenţiat, de asemenea, ameninţarea continuă ce vine din partea extremismului islamist din străinătate, precum şi posibilitatea atacurilor cibernetice provenite din China şi Rusia. Dar, mai interesant, el a declarat că terorismul intern ar putea fi o sursă de îngrijorare şi mai mare deoarece acesta ar putea inspira cu uşurinţă o imitare a atacurilor.
“Succesul perceput al atacurilor comise de extremiştii violenţi din Europa şi America de Nord, precum cei din Chattanooga si San Bernardino, i-ar putea motiva pe alţii să reproducă atacuri oportuniste, diminuând abilitatea noastră de a detecta plănuirea de operaţiuni teroriste”, a declarat Clapper.
Şeful spionajului american a mai susţinut că prezenţa grupului jihadist Statul Islamic în activitatea teroristă internă americană va continua probabil prin implicarea unor persoane care se inspiră din materialele media jihadiste, fără ca aceştia să primească directive din partea militanţilor.
Mai mult, Clapper a sugerat că ar fi posibil ca Rusia să atace cibernetic instituţii americane pentru a-şi promova agendele în Ucraina şi Siria. China, pe de altă parte, se va concentra probabil pe ţinte selective pe care Beijingul le consideră periculoase pentru controlul regimului comunist sau pentru stabilitatea internă.