SUA şi China cad de acord în privinţa sancţionării suplimentare a Phenianului 

SUA şi China au ajuns la un acord asupra unui proiect de rezoluţie care va extinde sancţiunile impuse de Consiliul de Securitate al ONU asupra Coreei de Nord. Sancţiunile sunt un răspuns la cel de-al patrulea test nuclear nord-coreean, care a fost desfăşurat în luna ianuarie.
Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un.
Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un. (Captură Foto)

Doi diplomaţi din cadrul Consiliului de Securitate al ONU (CSONU) au declarat miercuri că Beijingul şi Washingtonul au căzut de acord în ceea ce priveşte proiectul de rezoluţie, pe care cele două puteri cu drept de veto l-au negociat în ultimele şapte săptămâni.

“Este un proiect de rezoluţie concret, lung şi complex ... şi sper că va fi adoptat în zilele următoare”, a declarat un diplomat senior al CSONU.

Detaliile exacte ale rezoluţiei nu au fost publicate imediat. Diplomaţi occidentali au declarat pentru Reuters că SUA a cerut Chinei să accepte o măsură care va restricţiona accesul Coreei de Nord la porturile internaţionale.

De asemenea, Washingtonul a urmărit să mărească restricţiile privind accesul băncilor nord-coreene la sistemul financiar internaţional, au susţinut diplomaţii.

Consilierul SUA pentru Probleme de Securitate Naţională, Susan Rice, s-a întâlnit miercuri cu ministrul chinez de Externe Wang Yi şi cei doi au căzut de acord asupra importanţei unei “rezoluţii CSONU care merge dincolo de rezoluţiile precedente”.

Negocieri dificile

SUA şi China au întâmpinat dificultăţi privind încheierea unui acord asupra modului în care ar trebui să se răspundă la testul nuclear nord-coreean din 6 ianuarie, conform Deutsche Welle.

În calitate de cel mai important aliat al Coreei de Nord şi de cel mai mare partener comercial al său, China a ezitat anterior să pună prea multă presiune pe Phenian, aparent, de teama destabilizării ţării şi a declanşării unui aflux de refugiaţi peste graniţa chineză.

Phenianul a fost subiectul unor sancţiuni ONU încă din 2006 datorită multiplelor sale teste nucleare şi a lansărilor de rachete. Pe lângă faptul că înfruntă un embargou ONU asupra armelor, Coreei de Nord i s-a interzis, de asemenea, să importe şi să exporte tehnologie nucleară pentru rachete şi nu i se permite să importe bunuri de lux.

Însă Coreea de Nord nu a încercat să-şi schimbe atitudinea după valul de critici internaţionale la care s-a expus în urma ultimului său test nuclear.

În plus, în timp ce secretarul de stat american John Kerry s-a întâlnit marţi cu omologul său chinez, Coreea de Nord a promis că va da un răspuns “strategic” dacă se va simţi ameninţată de viitoarele exerciţii militare comune americano-sud-coreene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe