Phenianul avertizează SUA şi Coreea de Sud să nu folosească exerciţiile militare comune împotriva sa

În condiţiile în care la începutul lunii martie SUA şi Coreea de Sud vor demara exerciţii militare comune, Phenianul a declarat că va răspunde militar dacă există cel mai mic semn că cele două armate aliate se pregătesc să atace Coreea de Nord.
Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un.
Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un. (Captură Foto)

Coreea de Nord a criticat puternic viitoarele exerciţii militare comune dintre SUA şi Coreea de Sud, promiţând că va lua măsuri retaliatorii în cazul oricărei provocări militare venite din partea celor două armate.

“Toate mijloacele strategice şi tactice de atac ale forţelor noastre armate revoluţionare vor intra în stare preventivă, pentru a respinge forţele inamice în cazul celui mai mic semn că echipamentele şi forţele lor pentru operaţiuni speciale se pregătesc să desfăşoare o aşa numită ‘operaţiune de decapitare’ şi ‘un atac complex’”, a susţinut Comanda Supremă a Armatei Populare Coreene într-o declaraţie difuzată marţi de televiziunea de stat nord-coreeană KCNA.

Phenianul a ameninţat că prima sa ţintă va fi Casa Albastră prezidenţială a Coreei de Sud, în timp ce “bazele din regiunea Asia-Pacific şi de pe teritoriul SUA ce aparţin forţelor agresorului imperialist american şi care sunt folosite pentru invadarea Coreei de Nord” vor fi ţinte secundare.

Aproximativ 15.000 de soldaţi americani şi 90.000 de soldaţi sud-coreeni sunt aşteptaţi să participe la începutul lunii martie la exerciţii militare comune în două faze, cunoscute sub numele de Key Resolve şi Foal Eagle. Phenianul vede aceste exerciţii militare anuale ca o ameninţare directă la securitatea sa şi ca o pregătire pentru o invazie.

Coreea de Nord, care este sancţionată de ONU pentru testele sale nucleare şi lansările de rachete, acuză Statele Unite de complotare, împreună cu aliaţii săi regionali, pentru a răsturna guvernul lui Kim Jong-un.

În plus, Phenianul susţine că nu va renunţa la programul său nuclear decât dacă Washingtonul va pune capăt politicii ostile faţă de statul comunist izolat şi dacă va dizolva comanda ONU condusă de SUA în Coreea de Sud.

Coreea de Nord s-a autodeclarat putere nucleară în 2005 şi a testat patru arme nucleare în 2006, 2009, 2013 şi la începutul lui 2016. În plus, Phenianul a lansat la începutul acestei luni o rachetă de rază lungă, aparent pentru a plasa pe orbită un satelit de observaţie. Totuşi, SUA şi Coreea de Sud au denunţat mişcarea, susţinând că a fost vorba de un test mascat pentru o rachetă balistică intercontinentală.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe