Descoperire incredibilă: Antarctica ar putea fi plină de diamante
alte articole
O nouă descoperire a deschis posibilitatea unei goane după diamante în cel mai rece continent din lume, scrie publicaţia The Australian.
Într-o lucrare ştiinţifică publicată de revista Nature Communications, o echipă de cercetători a anunţat că a găsit kimberlit în Munţii Prinţul Charles din Antarctica de Est.
Kimberlitul este o piatră care este rareori întâlnită în apropiere de suprafaţa Pământului, pentru că aceasta se formează adânc în mantaua Pământului acolo unde condiţiile tind, de asemenea, să favorizeze formarea diamantelor.
Deşi nu au fost găsite diamante în eşantion, semnătura chimică a mineralelor se potriveşte cu cea din alte locuri de pe planetă în care au fost găsite diamante. Se crede că rocile au fost împinse spre suprafaţă în urmă cu mai mult de 120 de milioane de ani, când o mare parte a lumii de astăzi (Africa, Peninsula Arabică, America de Sud, subcontinentul indian, Australia şi Antarctica) făcea parte dintr-un supercontinent cunoscut sub numele de Gondwana.
Aflorimente de kimberlit împânzeau atunci centrul continentului Gondwana. Plăcile continentale care îl compuneau s-au îndepărtat la un moment dat, ceea ce ar explica motivul pentru care diamantele au fost găsite în locuri atât de diverse şi de îndepărtate, din Brazilia, până în sudul Africii şi India.
Dacă într-adevăr există diamante în munţii din Antarctica, atunci există şansa să vedem goana după diamante a secolului 21.
Numele de kimberlit vine de la oraşul Kimberley, din Africa de Sud, care a fost creat dintr-o goană după diamante. În 1871, un bucătar a găsit o piatră uriaşă în timp ce săpa la o fermă, şi în termen de un an, circa 50.000 de prospectori au fost acolo, au săpat febril şi au creat un oraş din corturi improvizate.
În 1961 a fost semnat un tratat care protejează Antarctica, iar în 1991 acesta a fost actualizat printr-un protocol de mediu, al cărui articol 7 interzice în mod expres "orice activitate referitoare la resursele minerale". Pactul din 1991 va trebui revizuit în 2048, la 50 de ani după ce a intrat în vigoare. Tratatul a fost ratificat de 35 de naţiuni.
Dar dacă se adeveresc speculaţiile referitoare la diamate, este greu de crezut că statele vor aştepta până în 2048 fără să modifice tratatul.