OMS cere Australiei şi Canadei să explice închiderea graniţelor pentru ţările afectate de ebola

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a cerut Australiei şi Canadei să justifice deciziile lor de săptămâna trecută de a suspenda călătoriile dinspre ţările vest-africane lovite de ebola.
Un membru al organizatiei Doctori Fără Frontiere (DFF), îmbrăcat într-un costum de protecţie, ţine în braţe un copil suspectat că ar fi infectat cu Ebola în centrul de tratament DFF din Paynesville, Liberia, 5 octombrie 2014. (John Moore/Getty Images)
Andrei Popescu
06.11.2014

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a cerut Australiei şi Canadei să-şi justifice deciziile de săptămâna trecută de a suspenda călătoriile dinspre ţările vest-africane afectate de epidemia de ebola.

“Acestea sunt măsuri care depăşesc recomandările comitetului de urgenţă al OMS”, a declarat miercuri Isabelle Nuttall, şefa departamentului de alertă şi răspuns din cadrul OMS.

Pe 27 octombrie, Australia a devenit prima ţară occidentală care a suspendat călătoriile din naţiunile vest-africane afectate de ebola, fiind urmată de Canada patru zile mai târziu.

Cele două ţări au declarat că aceste măsuri sunt necesare pentru a se asigura că virusul mortal nu trece de graniţele lor.

Până în prezent epidemia de ebola a făcut aproximativ 5.000 de victime, în principal în Guineea, Liberia şi Sierra Leone, deşi analiştii spun că această cifră ar putea fi mult mai mare.

OMS a recomandat recent ca cetăţenii care pleacă din ţările afectate de ebola să fie verificaţi la ieşirea din ţară. Dar, potrivit agenţiei de sănătate a ONU, măsurile luate de Canada şi Australia împotriva tuturor călătorilor din acele ţări nu reprezintă o metodă eficientă pentru a lupta împotriva epidemiei.

OMS a cerut Australiei, Canadei şi altor ţări ce au impus măsuri similare să ofere justificările necesare şi a cerut fiecărei ţări care adoptă măsuri ce interferează cu călătoriile internaţionale să îşi justifice aceste măsuri dintr-o perspectivă ştiinţifică şi publică.

Nutall a declarat că, în locul închiderii graniţelor, cea mai bună metodă de a lupta împotriva epidemiei sunt verificările la faţa locului, în Africa de Vest.

“Trebuie să ne asigurăm că se desfăşoară verificări la ieşirea din cele trei ţări puternic afectate de ebola, iar restul lumii trebuie să rămână atentă astfel încât să se poată detecta rapid cazurile care ar putea apărea în alte ţări”, a afirmat Nutall.

OMS este de părere că suspendarea vizelor de călătorie va oferi un fals sentiment de securitate, avertizând că s-ar putea ajunge chiar la o emigrare necontrolată dinspre zonele afectate – care este mult mai riscantă.

Experţi ai OMS au declarat că astfel de măsuri vor îngreuna eforturile pentru reducerea epidemiei, din moment ce complică deplasarea personalului medical şi umanitar înspre şi dinspre ţările afectate de ebola.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor