Misterul furtului de virusuri mortale de la Paris - neelucidat
focus
alte articole
Autorităţile medicale din Franţa au ordonat închiderea unui laborator al Institutului Pasteur, după ce, la jumătatea lunii aprilie, acesta anunţa dispariţia a peste 2.300 de eşantioane - stocate în 29 de cutii mari - conţinând virusul care produce maladia mortală cunoscută sub numele de SARS.
Virusul SARS – care provoacă o maladie pulmonară numită Sindrom Respirator Acut Sever – este transmisibil prin contact direct dar şi prin aer. Prima epidemie cunoscută a apărut în China între anii 2002-2004, dar s-a răspândit în America de Nord, după ce autorităţile de la Beijing au refuzat să recunoască problema şi să ia măsuri concrete timp de mai multe luni.
Numărul oficial de victime rezultate în urma epidemiei din China este de ordinul sutelor, însă conform unor analize din teren alcătuite de Epoch Times, SARS ar fi produs mii de morţi.
Deşi dispariţia eşantioanelor de la Institutul Pasteur a fost raportată în aprilie, ea a fost semnalată intern în ianuarie, cu ocazia unui inventar într-o zonă intens securizată, unde sunt stocate eşantioane cu virusuri extrem de periculoase.
Experţii s-au grăbit să sublinieze că eşantioanele conţineau doar părţi incomplete de virus, care nu ar cauza boala nici atunci când vin în contact cu oamenii, sau sunt inhalate.
Conform directorului Institutului, eprubetele erau marcate criptat, astfel încât ar fi fost neinteligibile pentru cei neiniţiaţi. În plus cel care le-a furat ar fi trebuit să treacă printr-o zonă de decontaminare, care ar fi trebuit să distrugă orice virus.
Cu toate acestea misterul dispariţiei a 29 de cutii dintr-o zonă intens securizată rămâne neliniştitor pentru autorităţile medicale franceze, care au decis să închidă laboratorul.