CDC retrage un anunţ ce susţinea că Ebola se poate răspândi printr-un strănut

Virusul Ebola, la microscop
Virusul Ebola, la microscop (Captură Youtube)

Centrul american pentru Controlarea Bolilor (CDC) a şters joi un anunţ de pe website-ul său care explică cum Ebola se poate răspândi prin stropii contaminaţi – dintr-un strănut, de exemplu – la o zi după ce ziarul The New York Post a relatat aceste informaţii îngrijorătoare.

Anunţul a fost dat jos şi linkul care trimitea miercuri utilizatorii spre el i-a direcţionat pe aceştia spre o pagină diferită ce afişa un mesaj diferit.

“Anunţul ‘Care este diferenţa dintre infecţiile răspândite prin aer sau prin stropi?’ este actualizat şi în prezent nu este disponibil. Va rugăm vizitaţi cdc.gov/Ebola pentru o informare la zi asupra Ebolei”, arăta website-ul CDC în cursul zilei de joi.

Oficialii CDC au rămas tăcuţi asupra chestiunii, refuzând să răspundă întrebărilor legate de anunţul iniţial.

Washington Post a relatat miercuri că CDC a recunoscut faptul că oamenii pot contracta virusul intrând în contact cu stropii proveniţi de la o persoană infectată şi ajunşi pe clanţa uşii sau pe alte suprafeţe.

Dacă o persoană a atins acei stropi sau acele picături şi apoi şi-a atins ochii, nasul sau gura, chiar şi la câteva ore după contactul cu stropii contaminaţi, persoanele respective ar putea contracta virusul mortal, a declarat CDC.

“Răspândirea prin stropi are loc atunci când germenii care călătoresc în interiorul stropilor tuşiţi sau strănutaţi de către o persoană bolnavă intră în ochii, nasul sau gura altei persoanei”, conform anunţului iniţial.

Anunţul a determinat-o pe dr. Meryl Nass de la Institutul pentru Acurateţe Publică din Washington să acuze agenţia că trimite mesaje neclare.

“CDC a spus că nu se răspândeşte prin aer, apoi postează anunţul acesta”, a spus ea. “Ei recunosc că aceste particule sau stropi ar putea ateriza pe obiecte precum clanţa uşii şi că Ebola poate fi transmisă pe această cale.”

Întrebată joi de ce a fost retras anunţul, Nass a răspuns: “Cred că, probabil, celor din CDC nu le-a plăcut povestea din The Post!”