Olanda reciclează guma de mestecat de pe străzi şi o transformă în adidaşi [video]

Gumă de mestecat
Gumă de mestecat (captură video)

Pe străzile din Amsterdam se acumulează 1.500.000 kilograme de gumă de mestecat în fiecare an, potrivit surselor oficiale ale oraşului. Guma de mestecat este a doua cea mai mare sursă de gunoi din oraş, după mucurile de ţigară, şi reprezintă o problemă reală pentru cetăţeni. Dar municipalitatea capitalei olandeze a reuşit să transforme această problemă într-o oportunitate: să utilizeze guma pentru a face pantofi prin reciclare.

„Primăria cheltuieşte milioane de euro pe an să cureţe guma de mestecat (...) oraşul a început să caute o modalitate de a transforma un lucru care pare inutil în ceva util“, susţine clipul video de promovare a campaniei.

Prin colaborarea dintre firmele Gum-Tec, care studiază îndeaproape reciclarea gumei şi brandul de modă Explicit, Consiliul Local a dezvoltat Gumshoe „primii pantofi confecţionaţi din gumă de mestecat reciclată“, aflaţi deja în vânzare, potrivit clipului video promoţional al proiectului.

Gumshoe
Gumshoe (captură video)

"Consiliul municipal plăteşte milioane de euro pe an pentru a curăţa guma de mestecat, dar mai important este faptul că biodegradarea durează între 20 şi 25 de ani", susţine campania publicitară, "de aceea oraşul a început să caute o modalitate de a converti ceva care pare inutil în ceva util".

Astfel, o echipă specializată organizează colectarea gumei de mestecat în tot oraşul pentru a o transforma în tălpi pentru încălţăminte. "Căutăm întotdeauna metode inovatoare pentru a face oraşul mai curat şi mai atractiv", menţionează Mustafa Tanriverdi, din cadrul echipei de comunicare a Consiliului Local.

Echipa proiectului consideră că aceasta este o modalitate de a face ca "străzile să fie curăţate de gumă" şi de sensibilizare fără să pară că este o "predică".

Olanda, un model de reciclare

Conform unui raport al Parlamentului European, în anul 2016, în Olanda au fost produse 520 kilograme de deşeuri municipale pe cap de locuitor, dintre care mai mult de jumătate sunt reciclate - 53%. Este cea de-a treia ţară cu cel mai bun indice, după Germania şi Austria.

În plus, în Amsterdam - un oraş cu peste 22.000 de benzi pentru biciclete - bicicletele joacă un rol crucial, reducând în mod semnificativ emisiile nocive ale autoturismelor. 60% din călătoriile în centrul oraşului sunt realizate cu bicicleta, iar pentru întregul oraş reprezintă 40%, potrivit The Guardian.

Dar nu numai oraşul Amsterdam inovează modul de tratare a deşeurilor. Rotterdam, un alt oraş important din ţară, a lansat recent un proiect care transformă în parcuri plutitoare deşeurile acumulate în râuri, pentru a preveni ca materialele plastice să ajungă în mare.

Mai multe informaţii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură